avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine plateste datoriile la intretinere?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine plateste datoriile la intretinere?

Buna ziua,

Am cumparat un apartament de la banca, executat silit, am intrat de curand in posesia acestuia, dar am descoperit ca are datorii de aprox. 9000 RON la intretinere. In pubicatia de vanzare era specificat ca imobilul este grevat de orice obligatie.

Acum, administratorul vine cu o lege 230/2007 art 20. care trateaza o situatie de instrainare a imobilelor. Pe de alta parte, executorul bancar zice ca acest imobil a fost executat silit conform cod de procedura civila si nu are legatura acea lege unde se face instrainare cu acord voit al partilor si zice ca administratia trebuie sa se indrepte in instanta impotriva vechiului proprietar pentru a recupera suma deoarece este o datorie nominala si nu poate fi invocata noului proprietar.

Ma puteti ajuta va rog? Cine are dreptate? Ce ar trebui sa fac?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: LastKid , utilizator 00:40, 18 Ianuarie 2011
Corect tot ce ai scris mai sus, cu exceptia faptului ca nu banca ar fi obligata sa stinga datoria, deoarece banca are inscris un drept de ipoteca, iar la momentul in care si-a inscris dreptul la ipoteca, mai mult ca sigur imobilul a fost fara sarcini. Eventual, in cel mai fericit caz, noul proprietar isi da acordul pentru preluarea debitelor restante. Dar, pe de alta parte, din ce stiu eu, bunurile scoase la executare, vor trece in proprietatea castigatorului licitatiei in mod automat, fara sarcini, se va face doar distribuirea sumei obtinute, conform codului civil.
In mod clar, cei de la asociatiile de locatari ar trebui sa mai fermi in recuperarea datoriilor, deoarece altfel s-ar mobiliza si ar constientiza restantierii cand vor primi acasa citatii sau notificari (valabil in special pentru cei de rea vointa, pentru ca sunt persoane care pun pe ultimul loc plata datoriilor la asociatie - mai intai shoping si apoi, daca mai ramane, asociatie).
Conform cu art 51 alin. 1 din legea 230 (asa cum il inteleg eu), banca ar fi fost obligata sa stinga acea datorie daca aceasta era inregistrata in cartea funciara deoarece asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar.

Art. 51. - (1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
Asociatia are privilegiu imobiliar prioritar numai daca si-l exercita. Daca presedintele a dormit asta e, faptul s-a consumat. Acum poate sa mai obtina datoriile numai in tribunal, actionandu-l in judecata pe vechiul proprietar. Daca mai are ce sa obtina. Parerea mea e ca asociatia poate sa-si ia adio de la bani.
Asta spuneam si eu. Cf legii 230 art. 51 alin. 1, asociatia avea rang prioritar daca si-ar fi inscris creanta la cartea funciara, chiar daca banca avea deja o ipoteca de rang 1 asupra imobilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante, executare daniela_c1969 daniela_c1969 Buna ziua Sunt presedinte la asociatia de proprietari si ma confrunt cu o problema. Am avut un vecin care a plecat din tara, a acumulat circa 14500 lei ... (vezi toată discuția)
Cum recuperam restante de apartamente luate prin banca unlocatar unlocatar Buna ziua As dori sa stiu daca exista vreo procedura de recuperare a restantelor in cazul unui apartament cumparat cu credit de la banca. Avem citeva ... (vezi toată discuția)
Ipoteca imobiliara Eelly Eelly Ce documente trebuiesc intocmite de asociatia de proprietari, ca sa putem institui o ipoteca imobiliara pentru un proprietar restantier, a carui apartament a ... (vezi toată discuția)