avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general corectare factura fiscala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

corectare factura fiscala

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu o informatie referitoare la facturile fiscale emise, de alte societati catre societatea noastra si care sunt gresite. Este legal sa fie corectate astfel: se taie cu o linie informatia gresita, se scrie langa informatia corecta, se semneaza, se stapileaza si se scrie "corectat la data de ...........".
Daca nu este legal acest mod de corectare va rog sa-mi spuneti cum trebuie procedat si in baza carei legi.
Greselile consta in:
- primul caz: s-a gresit o litera din numele firmei:
- al doilea caz: s-a calculat gresit TVA-ul, baza si totalul fiind bune; s-a facut o factura storno si o factura corecta, dar pe ultimele doua facturi s-a trecut gresit CUI-ul firmei noastre;
- al treilea caz: s-a gresit valoarea totala la TVA, s-a trecut ingrosat (peste) cifra corecta, dupa care s-a taiat cu o linie, s-a corectat, semnat si stampilat.
Astept raspunsul dumenavoastra.
Va multumesc si va doresc o zi buna.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 19:00, 18 Mai 2010
"Este legal sa fie corectate astfel: se taie cu o linie informatia gresita, se scrie langa informatia corecta, se semneaza, se stapileaza si se scrie "corectat la data de ...........".
- consider corect acest mod de corectare

si in plus :

ART. 159
Corectarea documentelor
(1) Corectarea informaţiilor înscrise în facturi sau în alte documente care ţin loc de factură se efectuează astfel:

a) în cazul în care documentul nu a fost transmis către beneficiar, acesta se anulează şi se emite un nou document;

b) în cazul în care documentul a fost transmis beneficiarului, fie se emite un nou document care trebuie să cuprindă, pe de o parte, informaţiile din documentul iniţial, numărul şi data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de altă parte, informaţiile şi valorile corecte, fie se emite un nou document conţinând informaţiile şi valorile corecte şi concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus în care se înscriu numărul şi data documentului corectat.
nu este legala nici un fel de modificare ulterioara a facturii prin taiere sau alte tipuri de corecturi indiferent daca sunt semnate si stampilate.
topsido a scris:

nu este legala nici un fel de modificare ulterioara a facturii prin taiere sau alte tipuri de corecturi indiferent daca sunt semnate si stampilate.


Aveti un temei legal pentru cele afirmate mai sus ?

Cand am afirmat despre corectarea prin taiere cu o linie a textului eronat samd ca o consider corecta , m-am bazat pe prevederea urmatoare :
10. In documentele justificative şi în cele contabile nu sunt admise stersaturi, modificari sau alte asemenea procedee, precum şi lasarea de spatii libere intre operatiunile inscrise în acestea sau file lipsa.


Erorile se corecteaza prin taierea cu o linie a textului sau a cifrei gresite, pentru ca acestea sa poata fi citite, iar deasupra lor se scrie textul sau cifra corecta.


Corectarea se face în toate exemplarele documentului şi se confirma prin semnatura persoanei care a intocmit/corectat documentul justificativ, mentionandu-se şi data efectuarii corecturii.


11. In cazul documentelor justificative la care nu se admit corecturi, cum sunt cele pe baza carora se primeste, se elibereaza sau se justifica numerarul, ori al altor documente pentru care normele de utilizare prevad asemenea restrictii, documentul intocmit gresit se anuleaza şi ramane în carnetul respectiv.
(din omef 3512)

Mai exista si altceva ce mi-a scapat ?
"Va rog sa ma ajutati cu o informatie referitoare la facturile fiscale emise, de alte societati catre societatea noastra si care sunt gresite. Este legal sa fie corectate astfel: se taie cu o linie informatia gresita, se scrie langa informatia corecta, se semneaza, se stapileaza si se scrie "corectat la data de ...........".
Eu inteleg ca nu se se face corectura pe toate exemplarele..
Iar dumneavoastra spuneti ca:
"Corectarea se face în toate exemplarele documentului şi se confirma prin semnatura persoanei care a intocmit/corectat documentul justificativ, mentionandu-se şi data efectuarii corecturii."
Numai bine!
Ultima modificare: Marți, 18 Mai 2010
ContSters149, utilizator
Am gandit ca neaparat se vor corecta toate exemplarele ... nu au fost date informatii in acest sens , dar asa am banuit...
Va rugasem , insa, de un temei legal privind cele afirmate mai sus , gandindu-ma ca mai e ceva care mie mi-a scapat :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura gresita roxanacostea roxanacostea Buna ziua. Am si eu o intrebare,am emis vreo 5 facturi in 2011 si 2012 la aceeasi firma si azi am primit e-mail ca adresa de sediu este gresita.Ce este de ... (vezi toată discuția)
Schimbare denumire mijloace fixe Emil Lasconi Emil Lasconi Stie cineva daca se poate schimba denumirea unui mijloc fix dupa ce acesta a fost inregistrat? Motivul acestei schimbari ar fi acela ca la momentul ... (vezi toată discuția)
Greseli de calcul in registrul-jurnal de incasari si plati shoni17 shoni17 Buna ziua! De curand am descoperit ca am facut greseli de calcul in Registrul-jurnal de incasari si plati pentru anul 2013. In baza celor inregistrate acolo ... (vezi toată discuția)