avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Fata moarta in accident auto.
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Fata moarta in accident auto.

Mama fetei, este parte civila intr-un proces, in care fata i-a fost omorata, prin ucidere din culpa.
A fost introdus in cauza, garant Fondul de protectie a victimelor strazii. Vrea sa se constituie parte civila cu daune morale si materiale.
Care este legea si care e maximul si minimul pentru daunele morale. Cine le plateste, daca nu cel ce a provocat accidentul respectiv?
Care e legea unde se gaseste cuantumul daunelor?
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Irina , Consilier juridic 15:11, 27 Mai 2010
In mod cert d-na in cauza a suferit daune materiale si morale incomensurabile si oricat o va despagubi cineva nu va acoperi pierderea suferita. Dar sigur va fi despagubita. Nedumerirea mea este ce se va intampla cu acel conducator auto iresponsabil care circula neasigurat? Sincere condoleante doamnei care a suferit si va suferi de acum si pana la sfarsitul zilelor pt. nesabuinta unuia. Va mai avea de umblat dar totul se va rezolva. Nu putem sti cuantumul despagubirilor, avand in vedere ca despagubirea se va face din acel fond care este provenit de la buget!
Prin dreptul de subrogare, Fondul se va indrepta impotriva vinovatului si isi va recupera sumele platite ca despagubire (si nu numai):
Persoana sau persoanele responsabile pentru repararea prejudiciului au obligatia sa ramburseze Fondului despagubirea achitata persoanei pagubite, cheltuielile legate de instrumentarea si lichidarea pretentiilor de despagubire, precum si dobanda legala aferenta sumelor cheltuite de Fond, potrivit legiiFondul plateste din banii proveniti de la asiguratori si nu de la buget:
Fondul de protectie a victimelor strazii, denumit in continuare Fond, este constituit de asiguratorii care au dreptul, in conformitate cu prevederile legale in
vigoare, sa practice pe teritoriul Romaniei asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule
,
Deci daca instanta de judecata va stabili spre exemplul un cuantum de "n" despagubiri, iar cel care e vinovat de uciderea din culpa nu avea asigurare auto, sau orice fel de asigurare, de asta s-a introdus Fondul, pentru a plati din banii acestuia?
Exact. Fondul este chemat sa raspunda pentru pagubele provocate de autorul accidentului de circulatie care, in procesul penal, are calitatea de inculpat.
Fondul va fi obligat prin hotararea instantei la plata despăgubirilor. După efectuarea plăţii , Fondul se va subroga în drepturile persoanelor păgubite, iar cel responsabil pentru producerea prejudiciului va fi obligat să ramburseze Fondului despăgubirile achitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier lorelay_k lorelay_k Am fost implicata intr-un accident rutier in care eu sunt partea pagubita. Persoana vinovata s-a dovedit, de catre politie, ca nu are permis de conducere, are ... (vezi toată discuția)
Despagubiri morale lili77 lili77 vecinul meu a decedat intr-un accident de circulatie fiind pasager in dreapta . Era tatal a doi copii minori singurul intretinator de familie.Soferul a decedat ... (vezi toată discuția)
Accident auto, vinovatul fără rca. ce altă opțiune am să recuperez dauna în afară de instanța civilă? Constantin Teodor Constantin Teodor Mi-am găsit mașina lovită rău în parcare. Vinovatul a fugit dar l-am găsit. Nu are RCA. Ce altă opțiune am să recuperez daună în afară de ... (vezi toată discuția)