avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inscrierea in CF nu este constitutiva de drepturi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inscrierea in CF nu este constitutiva de drepturi

Ma ajutati va rog, sa gasesc in L:7/96 articolul din care sa reiasa ca inscrierea in CF nu este constituitva de drepturi?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Consilier juridic 15:40, 24 Mai 2010
Stimata doamna, inscrierea de carte funciara nu este constitutiva de drepturi, cel putin nu inca. Asa cum au punctat si colegii de dinainte, inscrierea in cartea funciara are efect de opozabilitate fata de terti, asa cum prevede, de altfel, si art. 25 din Legea 7 din 1996. Este adevarat ca in ceea ce priveste noul Cod civil, se prevede ca dovada dreptului de proprietate se face cu extrasul de carte funciara (de aici si concluyia ca inscrierea in cartea funciara va fi constitutiva de drepturi de la data aplicarii noului Cod civil), dar pana atunci mai este cale lunga de batut!
Asadar, cel putin pentru moment, inscrierea in cartea funciara se face pentru opozabilitate (pot sa va recomand in acest sens, ca si interpretare a Legii 7 din 1996, Cristina Cucu - Legislatia cadastrului si a publicitatii imobiliare. Comentariisi explicatii, editura C.H.Beck, Bucuresti, 2007. va va fi de un real ajutor in a intelege mai bine publicitatea imobiliara!)
Ultima modificare: Marți, 25 Mai 2010
Paula Tudor, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Publicitate imobiliara pt contract de inchiriere mai mare de 3 ani - obligatorie? ionutt ionutt Buna ziua! Contractul de inchiriere intre doua persoane juridice avand ca obiect un spatiu comercial (sau birouri) incheiat pe o perioda mai lunga de 3 ani ... (vezi toată discuția)
Intabulare sau carte funciara? doru533 doru533 Intabularea este acelasi lucru cu inscrierea in cartea funciara?Daca nu atunci care este diferenta? (vezi toată discuția)