avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Consilier juridic angajat la propriul SRL
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Consilier juridic angajat la propriul SRL

Daca ma angajez la propriul meu SRL ca jurist, vechimea astfel dobandita, se poate asimila activitatii juridice necesare participarii la examenele din magistratura, avocatura etc?
Are vreo importanta in cazul calcularii vechimii juridice, intr-un astfel de caz, daca sunt sau nu membru al Consiliului Consilierilor Juridici si daca sunt sau nu stagiar/definitiv? Merci mult.

O zi placuta.
Nu ne intelegem.. Asta poate observa oricine, ca e grupa juristilor. Dar in baza carei legi, un angajator (fie el cmi, sc, etc.) e obligat sa treaca consilier juridic si nu jurist pur si simplu, cu codul 242.
Nu cumva e in functie de titulatura postului pe care-l scoate la concurs un birou de resurse? Si vb asta din practica, pentru ca ma refer exact la problema in leg cu care voi ma contraziceati : ambiguitatea lasata de legiuitorul atat de laudat. Sa dau un exemplu : in achizitii publice, e cam aceeasi treaba: in nota justificativa a achizitiei trebuie sa treci un cod CPV al produsului pe care doresti sa-l cumperi, care poate fi de la general cu mai multe 0-uri in coada, pana la un cod special al unui produs anume. Prin urmare, legislatia speficica achizitiilor nu te lamureste clar care sunt regulile de stabilire a codului CPV, ci e in functie de necesitati. Nu o fi asa si la ocuparea posturilor. Nu stiu, intreb!
De aia intru pe-aici, ca daca as afla totul din niste texte de legi romaneste facute nu m-as mai chinui sa tastez.
In fine, dupa cum ziceti voi, sa inteleg ca un jurist nu poate incheia un contract de prestari servicii cu un CMI.

Merci oricum si va doresc spor in toate!
joe17 a scris:

Nu ne intelegem.. Asta poate observa oricine, ca e grupa juristilor. Dar in baza carei legi, un angajator (fie el cmi, sc, etc.) e obligat sa treaca consilier juridic si nu jurist pur si simplu, cu codul 242.

Pai nu avem cum sa ne intelegem intrucat nu poti intelege ca pur si simplu nu exista o ocupatie cu codul 242 (jurist).
242 reprezinta o intreaga clasa, toti care studiaza dreptul si profeseaza in domeniul juridic.
Cand nu vei mai fi in eroare vei intelege cum stau lucrurile.
Consilier juridic nu este o profesie liberala. Consilierul juridic in baza unei numiri sau a unui CIM va "sluji" persoana juridica respectiva si atat.
Ok.. sa citim un pic legea:
ORDIN nr. 138 din 17 aprilie 1995 (*actualizat*)
privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania (C.O.R.)
(actualizat pana la data de 25 iunie 2009 - ultima actualizare)
IV. 2.4.2. GRUPA MINORA 242
Juristi
Juristii specialisti in drept efectueaza cercetari asupra problemelor de drept, redacteaza proiecte de acte normative, acorda consultatii juridice, pledeaza sau sustin procese in fata instantelor judecatoresti, judeca si pronunta hotarari judecatoresti; reprezinta Ministerul Public si cer aplicarea legii.
Grupe de baza componente
2421 AVOCATI
Avocatii acorda asistenta juridica persoanelor fizice si juridice in scopul apararii drepturilor si intereselor legitime ale acestora, pentru realizarea ordinii de drept si a justitiei.
Ocupatii componente:

242101 avocat
242102 jurisconsult
242103 consilier juridic

Cum ramane cu profesia de jurist?.. eu ma refeream la juristul din 242 , altul decat consilier juridic, deci jurisconsultul. Asta sub incidenta carei legi intra? Tot 514/2003? Sau poate activitatea lui nu constituie experienta juridica...

Si repet, pentru ca vad ca se intelege tot mai greu, intri pe forum nu pt a da peste profesori nedescoperiti ci pt a primi un ajutor.Chiar nu e obligatoriu sa postezi cand nimic nu ai a spune.
Ma bucur ca te-ai elucidat intr-un final si acum faci diferenta intre codul 242 Juristi si jurisconsult sau consilier juridic.
Acum daca vrei sa cauti diferenta intre jurisconsult si consilier juridic, aceasta tema a fost mult discutata inclusiv pe forumul avocatnet.ro.
Puntul meu de vedere (impartasit si de multi altii) este ca nu este diferenta intre jursconsult si consilier juridic. Mai mult de atat, consider ca jurisconsultul, reglementat in trecut de Decretul nr. 143/1955 abrogat, in prezent nu mai are suport legal. In consecinta nu mai exista. Acum fiecare poate avea parerea lui in legatura cu aceasta tema.
In regula.. Nu m-am elucidat cu nimic, pentru ca de 10 postari nu m-ai lamurit cu nimic.. am citit doar interpretari personale ale unor legi pe care le-am considerat de la inceput si le consider in continuare foarte confuze. Eu am pus o intrebare de la inceput foarte clara : in ce conditii pot lucra pe un post de specialitate juridica, la un CMI? si mai cu seama m-ar interesa daca exista si alta forma legala de prestare a unei asemenea activitati in afara de CiM
Initial mi-ati prezentat cu foarte multa emfaza varianta cu consilierul juridic si ca el nu poate lucra decat cu CIM, apoi ne-am adus aminte ca ar mai fi si un jurisconsult, care nu e reglementat pe nicaieri, care de fapt e la fel ca si consilierul juridic, despre care de fapt scrie mai bine in alte topicuri :)).. foarte interesanta solutionare a spetei. De aia ziceam mai sus, mai bine vorbim cand avem ceva de zis..
Si inainte sa consider topicul asta inchis, va sugerez sa cititi ultimile 2 versuri din o poezie foarte simpatica a lui nea' Misu Eminescu.. "Criticilor mei".. de fapt v-o recomad pe toata.. :)

Seara faina!

Alte discuții în legătură

Ce este, de fapt, un consilier juridic? Iulian81 Iulian81 Din cate am inteles un consilier juridic ar cam aceleasi atributii ca si un avocat... atunci ce rost mai are meseria aceata? De ce nu se spune din start ca ar ... (vezi toată discuția)
Exercitarea profesiei de consilier juridic, incompatibilitati leovigild leovigild Buna ziua tuturor, se dau urmatoarele: in 2003 am absolvit Facultatea de Drept din cadrul Univ. Hyperion si licenta in feb 2004. Incepand cu martie 2004 am ... (vezi toată discuția)
Pot fi consilier juridic fără să fiu înscrisă în colegiul consilierilor juridici? andradagaburoi andradagaburoi Am si eu o nelamurire. Pot sa activez ca si consilier juridic fara sa fiu inscrisa in Colegiul Consilierilor Juridici? Am terminat facultatea de drept anul ... (vezi toată discuția)