avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Banca isi rezerva dreptul sa modifice dobanda
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Banca isi rezerva dreptul sa modifice dobanda

Buna ziua, am o nelamurire referitoare la un credit contractat la OTP in 2006. Modul de calcul al dobanzii inscris in contract este LIBOR + 5,5%. LIBOR a scazut foarte mult de atunci (pana la 0,4% de la 2,75%), insa banca refuza sa scada dobanda, invocand ca "in contractul de credit nu exista un termen de revizuire a procentului de dobanda".

Am verificat contractul si formularea uzata este "banca isi rezerva dreptul sa modifice dobanda" - adica sa o creasca cand le convine si sa nu o scada niciodata.

Intrebarea mea este cat de legala este aceasta formulare, extrem de ambigua si interpretativa?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Stefan021 , utilizator 20:14, 11 Iunie 2010
toate bancile folosec aceasta formulare....
"banca isi rezerva dreptul sa modifice dobanda"

Cititi-va Legea 193/2000. E un caz perfect pentru ANPC.

CAPITOLUL II
Drepturile si obligatiile partilor contractante
Art. 4. - (1) O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.


Si in Legea 190/1999

Art. 14. - In cazul in care prin contractul de credit ipotecar pentru investitii imobiliare s-a stabilit ca rata dobanzii sa fie variabila se vor aplica urmatoarele reguli:

a) variatia ratei dobanzii trebuie sa fie independenta de vointa creditorului ipotecar, raportata la fluctuatiile unor indici de referinta verificabili, mentionati in contract, sau la modificarile legislative care impun acest lucru;

Trimiteti o plangere catre OPC ("ANPC")


Daca sunteti din Bucuresti:

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti
Adresa: Str. Transilvaniei nr.2, sect.1, Bucureşti, cod 010798
Tel.: 021/310.63.75 sau 021/9660
Fax: 021/310.63.80
Email: reclamatii.bucuresti@opc.ro

Sa poate si prin e-mail cu:

- contractul atasat in formatul PDF (preferat)
- copie dupa buletinul dvs (JPG sau PDF)

Conform OG 27/2002 art 8, OPC-ul trebuie sa raspunde in maxim 30 de zile (sau 45 de zile conform art 9 ; depinde de caz la caz)

Daca nu sunteti din Bucurest: cautati OPC-ul din judetul dvs prin : [ link extern ]

Ultima modificare: Vineri, 11 Iunie 2010
Stefan021, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de un sfat. ionut1308 ionut1308 Sunt posesorul unui credit imobiliar din 2006, credit care are o singura clauza privind modificarea dobanzii, si anume> Conform articolului 6 punctul 6.1. ... (vezi toată discuția)
Clauze nerespectate din contractul de credit Cipriann80 Cipriann80 Si eu ma numar printre romanii nefericiti care au luat un credit in CHF , iar pe langa ca sa ridicat aceasta moneda foarte mult a mai venit si banca si a ... (vezi toată discuția)
Cum pot forþa banca sã reduca dobânda? ionut1308 ionut1308 Am un credit ipotecar, în CHF, din 2006 la o banca. La început toate frumoase: rata acceptabilă, dobânda 5,5/an curs bun. La art. 6 din contract se ... (vezi toată discuția)