avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... institutii publice si private cu scop nonlucrativ
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

institutii publice si private cu scop nonlucrativ

[As dori sa solicit lamuriri cu privire la statutul institutiilor publice si private cu scop nonlucrativ. Imi puteti, va rog, spune daca un asezamant cultural, de exemplu (centru national pentru conservarea si promovarea culturii traditionale, indiferent de denumirea acestuia) poate fi considerat o institutie cu scop non-lucrativ? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 14:17, 27 Mai 2010
Conform OG 26/2000, in forma actualizata, "Persoanele fizice şi persoanele juridice care urmãresc desfãşurarea unor activitãţi de interes general sau în interesul unor colectivitãţi ori, dupã caz, în interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociaţii ori fundaţii".
Asociaţiile şi fundaţiile constituite potrivit prezentei ordonanţe sunt persoane juridice de drept privat fãrã scop patrimonial.
Partidele politice, sindicatele şi cultele religioase nu intra sub incidenta prezentei ordonanţe.
In consecinta, un asezamant cultural de genul celui mentionat de dumneavoastra este, in opinia mea, o institutie fara scop lucrativ. Anexez si cea mai recenta modificare de ordin legislativ, Legea 34/2010:
Art.I După alineatul (3) al articolului 7 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 39 din 31 ianuarie 2000, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005 , cu modificările ulterioare, se introduc două noi alineate, alineatele (3^1) şi (3^2), cu următorul cuprins:
"(3^1) Prin sintagme sau cuvinte susceptibile să creeze confuzie cu denumirea unor autorităţi sau instituţii publice de interes naţional sau local se înţelege includerea în denumirea asociaţiei a unor termeni precum: "comisariat", "inspectorat", "gardă", "academie", "autoritate", "consiliu", "agenţie" sau derivatele acestora.
(3^2) Înscrierea unei asociaţii folosind în denumirea sa cuvintele "naţional" sau "român" ori derivatele acestora se realizează numai cu acordul prealabil al Secretariatului General al Guvernului."
ART. II
Asociaţiile şi fundaţiile legal constituite la data intrării în vigoare a prezentei legi îşi păstrează denumirile chiar în condiţiile încadrării în prevederile art. 7 alin. (3^1) şi (3^2) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005 , cu modificările ulterioare, precum şi cu completarea adusă prin prezenta lege.


Nu mai exista acele prevederi referitoare la interzicerea dreptului de a folosi sintangma de ”national” ori ”roman”, fiind abrogate in 2009, pe cale de consecinta aceste sintagme pot fi folosite.
Institutiile publice sunt cele infiintate prin lege de catre legiuitorul roman, iar cele private sunt cele infiintate de catre orice persoana fizica si juridica, care nu se supun legislatiei specifice dreptului public, ci celei specifice dreptului privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noutati legislative referitoare la denumirea ong george-neagu george-neagu A fost publicata Legea 22/2014 pentru modificarea si completarea OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii prin care se aduc precizari referitoare la ... (vezi toată discuția)
Denumire ong bogdan.bobolea bogdan.bobolea Buna seara, Dorim sa denunim un ONG cu sintagma \"XXXX Romania\". Am auzit la un moment dat ca ar fi interzisa mentionarea cuvantului \"Romania\" in ... (vezi toată discuția)
Refuz acordare cis - e normal ????? Seonbae Seonbae Am infiintat Asociatia Romana de Taekwondo, in 27.01.2010, (hotarare judecatoreasca, inregistrare in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor) si ulterior mi-a ... (vezi toată discuția)