avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Noutati legislative referitoare la denumirea ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Noutati legislative referitoare la denumirea ONG

A fost publicata Legea 22/2014 pentru modificarea si completarea OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii prin care se aduc precizari referitoare la denumirea ong.

Art. I
1. La articolul 7, alineatele (3) si (3^1) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(3) Este interzis ca denumirea asociatiei sa fie identica sau asemanatoare pana la confuzie cu denumirea altei persoane juridice fara scop patrimonial, constituite potrivit prevederilor prezentei ordonante. Astfel, o denumire este susceptibila de a fi apropriata daca nu apartine unei alte persoane juridice fara scop patrimonial de acelasi fel – asociatie, fundatie sau federatie – prin inscrierea ei anterioara in Registrul national al persoanelor juridice fara scop patrimonial.
(3^1) Este interzisa utilizarea in denumirea asociatiei a unor sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice. Prin sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice se intelege includerea in denumirea asociatiei a unor termeni si expresii precum: 'comisariat', 'inspectorat', 'garda', 'autoritate', 'politie', 'jandarmerie', 'protectia consumatorilor' sau derivatele acestora."

2. La articolul 7, dupa alineatul (3^2) se introduc trei noi alineate, alin. (3^3) – (3^5), cu urmatorul cuprins:
„(3^3) Este interzis ca denumirea asociatiei sa fie identica sau asemanatoare pana la confuzie cu denumirea oricarei structuri profesionale constituite in baza legii si care functioneaza in acord cu aceasta, cum ar fi: 'Barou', 'Camera', 'Uniunea Nationala a Barourilor din Romania', 'Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania', 'Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti', 'Consiliul de Mediere', 'Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania', 'Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania', precum si altele asemenea.
(3^4) Este interzis, sub sanctiunea nulitatii absolute a actului constitutiv si a statutului ca o filiala sau sucursala sa poarte o alta denumire decat cea a asociatiei sau fundatiei care o constituie.
(3^5) Interdictiile cu privire la denumire prevazute pentru asociatii si fundatii sunt aplicabile in mod corespunzator si pentru federatii."

3. La articolul 7, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) in cazul nerespectarii dispozitiilor alin. (3) – (3^3) si alin. (3^5), Ministerul Justitiei va refuza motivat eliberarea dovezii disponibilitatii denumirii."

4. La articolul 17, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Dispozitiile art. 7 alin. (1), alin. (3) – (3^5) si alin. (4), ale art. 8 – 12 si ale art. 14 se aplica in mod corespunzator."

Art. II
(1) Asociatiile, fundatiile sau federatiile legal constituite la data intrarii in vigoare a prezentei legi au obligatia sa-si modifice denumirea, in conditiile incadrarii in prevederile art. 7 alin. (3), (3^1) si alin. (3^3) – (3^5) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege.
(2) Neindeplinirea obligatiei prevazute la alin. (1) are ca efect dizolvarea de drept si radierea din Registrul asociatiilor si fundatiilor, in conditiile legii, dupa implinirea unui termen de 2 ani inlauntrul caruia asociatiile, fundatiile sau federatiile legal constituite pot utiliza, concomitent, si denumirea initiala.
(3) Constatarea dizolvarii se realizeaza prin hotarare a instantei in a carei circumscriptie se afla sediul persoanelor juridice prevazute la alin. (1), la cererea oricarei persoane interesate.

Textul legii il puteti consulata integral si la adresa [ link extern ]
Aceasta modificare a condus si la interpretarea ca o denumire care contine si sintagma INTENATIONAL, fiind un derivat de la cuvantul national, are nevoie de autorizarea prealabila a SGG.
Ce aberatie, sa vrea SGG sa se pronunte daca e OK ca un ONG sa se proclame international.... bine ca nu cere aviz ONU. Solutia o fi sa te proclami mondial sau galactic? Dar cu cele ”europene”? Sa se pronunte Consiliul Europei? Ca din UE nu fac parte toate statele europene.... Ce sicane mai pot face autoritatile...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa povestesc finalul, nu a fost nevoie de acordul SGG, adica SGG a dat un raspuns ca nu este nevoie deoarece denumirea era in engleza. Daca era in Romana, atunci se prounta. deci o sedila face diferenta, dar tot m-a pus pe drumuri Mini Just.
Ar trebui spus ”incredibil” dar la noi se poate orice...
Recent MJ a respins acordarea disponibilitatii denumirii unei asociatii umanitare care voia sa fie BETSAIDA pe motiv ca exista deja una care se numeste BETESDA, explicatia telefonica fiind ca doamna care a verificat a citit pe Inernet ca ar fi de fapt doua ortografieri diferite ale aceluiasi loc biblic (desi unele surse spun ca e doar o ipoteza discutabila) si ca ei verifica nu doar forma denumirii, ci si fondul / intelesul ei? In scris nu au vrut sa ofere acea precizare....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denumire asociaþie ContSters264603 ContSters264603 Buna ziua, Pentru noua denumire a unui ONG avem nevoie de acordul SGG. . Am gasit criteriile in baza carora SGG da acordul pentru utilizarea cuvintelor ... (vezi toată discuția)
Refuz acordare cis - e normal ????? Seonbae Seonbae Am infiintat Asociatia Romana de Taekwondo, in 27.01.2010, (hotarare judecatoreasca, inregistrare in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor) si ulterior mi-a ... (vezi toată discuția)
Institutii publice si private cu scop nonlucrativ firina firina [As dori sa solicit lamuriri cu privire la statutul institutiilor publice si private cu scop nonlucrativ. Imi puteti, va rog, spune daca un asezamant cultural, ... (vezi toată discuția)