Buna seara. Sotul meu a lucrat ca reprezentant vanzari la o societate din Brasov timp de 5 ani. Pe data de 14.04.2010 a fost chemat de catre seful PL.Craiova sa-si prezinte demisia deoarece firma nu mai are nevoie de serviciile lui, precizand in demisie acordul partilor.Motivul , credem noi, a fost ca pe parcursul anului2009 a avut 3 clienti rau platnici, dar cu care sotul meu a incheiat contracte de colaborare , a eliberat facturi fiscale cu semnatura si stampila de primire a marfii si de la care a luat instrumente de plata (BO si fila CEC) instrumente care la scadenta au fost refuzate.A procedat exact cum este scris in fisa postului iar marfa a eliberat-o clientilor cu acordul sefului PL Craiova caruia sotul meu ii er subordonat. Nici pana azi (aproape o luna) sotul meu nu a primit decizia de icetare a contractului de munca si nici salariul pe ultima luna. In schimb primeste aproape zilnic amenintari din partea firmei ca pana nu semneaza un angajament de plata (suma fiind valoarea celor 3 facturi emise catre clienti) nu isi va primi carnetul de munca, salariul si garantiile in valoare de 4600.00ron. ce ma sfatuiti si cat de legal este ce fac cei de la Brasov?
1. In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze carnetul de munca completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act.
In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului
Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente (judecatoria) din zona in care angajatorul isi are sediul.
Cerere de restituire a drepturilor am facut una la sdiul central siuna catrePL Craiova iar sesizarea am facut-o catre ITM Dolj.Acum nu stiu cat timp sa astept un raspuns din partea ITM.
Si in privinta garantiilor si a salariului? Este legal sa nu i le acorde?Am incercat pe cale amiabila, sotul meu chiar s-a deplasat pana la Brasov dar nu a gasit nici o persoana competenta sa ii dea un raspuns clar.De cand am trimis cererile de revendicare a drepturilor au incetat si amenintarile telefonice.
Multumesc pentru raspunsuri, imi sunt de mare ajutor.
Nu este legal sa refuze plata drepturilor salariale restante ...introduceti si o actiune in instanta pentru recuperarea drepturilor banesti restante (cererea se depune la Tribunalul judetean in a carui raza isi are domiciliul reclamantul. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare).
Sesizare itm
georginhio
buna ziua,
am facut o sesizare la ITM deoarece angajatorul unde am lucrat timp de 2 ani nu mi-a incheiat cartea de munca. cred ca face acest lucru deoarece ... (vezi toată discuția)
Solicitare sfat
Li_Ra
Buna ziua,
Doresc sa va supun atentiei urmatoarea situatie:
O persoana angajta la o firma din Bucuresti se hotaraste sa-si dea demisia din motive ... (vezi toată discuția)