avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... RECUPERARE SALARIU SI GARANTII DE LA ANGAJATOR
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

RECUPERARE SALARIU SI GARANTII DE LA ANGAJATOR

Buna seara. Sotul meu a lucrat ca reprezentant vanzari la o societate din Brasov timp de 5 ani. Pe data de 14.04.2010 a fost chemat de catre seful PL.Craiova sa-si prezinte demisia deoarece firma nu mai are nevoie de serviciile lui, precizand in demisie acordul partilor.Motivul , credem noi, a fost ca pe parcursul anului2009 a avut 3 clienti rau platnici, dar cu care sotul meu a incheiat contracte de colaborare , a eliberat facturi fiscale cu semnatura si stampila de primire a marfii si de la care a luat instrumente de plata (BO si fila CEC) instrumente care la scadenta au fost refuzate.A procedat exact cum este scris in fisa postului iar marfa a eliberat-o clientilor cu acordul sefului PL Craiova caruia sotul meu ii er subordonat. Nici pana azi (aproape o luna) sotul meu nu a primit decizia de icetare a contractului de munca si nici salariul pe ultima luna. In schimb primeste aproape zilnic amenintari din partea firmei ca pana nu semneaza un angajament de plata (suma fiind valoarea celor 3 facturi emise catre clienti) nu isi va primi carnetul de munca, salariul si garantiile in valoare de 4600.00ron. ce ma sfatuiti si cat de legal este ce fac cei de la Brasov?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:29, 3 Iunie 2010
Depun actiunea la tribunal fara sa mai astept raspunsul da la ITM?
MONA PARASCHIVU a scris:

Depun actiunea la tribunal fara sa mai astept raspunsul da la ITM?

Da, puteti depune actiunea la Tribunal fara sa mai asteptati raspunsul de la ITM ... pana la primul ternmen de judecata il veti avea si-l veti putea depune in copie la dosar.
Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic

Azi 02.06.2010
am primit raspuns la cerea trimisa de catre sotul meu in care se spune sa se prezinte de urgenta la sediul firmei din Brasov pentru solutionare aspectelor invocate.El a fost acum 2 saptamani si nu l-a primit nimeni sa stea de vorba .Mai scrie in recipisa ca procedurile interne ale firmei prevad ca atat procesul de angajare cat si cel de lichidare au loc la sediul societatii.De unde, povesti el cartea de munca a dus-o la PL Craiova, tot aici a semnat si contractul de munca in dublu exemplar, au fost puse in plic si trimise la Brasov prin soferul care aducea marfa. La 2-3 saptamani cand a ajuns la Brasov a mai semnat niste hartii gen contract colectiv de munca, regulament de ordine interioara si i s-a dat CIM stampilat de ITM si asta a insemnat procesul de angajare, sa nu mai vorbim ca alti colegi de la Craiova cand au plecat din firma s-a trimis carnetul de munca tot prin sofer cu plicul si procesul verbal l-a intocmit facturista . De asemenea il mai informeaza ca trebuie sa se deplaseze la Brasov si pentru a i se inmana CM pentru ca asa prevede legea si intocmire unui proces verbal. Mai este informat ca i s-a incheiat CM in temeiul art. 79 alin. 1din Codul Muncii. Am cautat pe net ce inseamna asta si nu am inteles mare lucru , dar ce am inteles ca pot cere in instanta anularea deciziei in termen de 30 zile de la icetarea activitatii, ori noi azi am aflat lucrul acesta.Ce ma sfatuiti sa fac mai departe? Sotul incearca sa-si faca timp de la servici sa se duca la Brasov dar parca vad ca ori nu il primesc , se pitula toti ori incep iar cu tot felul de amenintari.Imi puteti explica ce este cu acest art. 79 alin 1?Multumesc mult de tot.
Art.79 alin.1 C.mun este temeiul de drept al incetarii contractului individual de munca prin demisie.
Codul Muncii defineste demisia ca fiind "actul unilateral de vointa a salariatului care comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă". Se mai precizeaza ca demisia se va face printr-o notificare scrisa si se va tine cont de un termen de preaviz.
Cu alte cuvinte, sotul dvs si-a dat demisia , iar dupa efectuarea termenului de preaviz contractul individual de munca a incetat la data expirarii termenului de preaviz in baza art.79 alin.1 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sesizare itm georginhio georginhio buna ziua, am facut o sesizare la ITM deoarece angajatorul unde am lucrat timp de 2 ani nu mi-a incheiat cartea de munca. cred ca face acest lucru deoarece ... (vezi toată discuția)
Imi pot apara drepturile mele legale impotriva angajatorului?si cum? simonanna simonanna Buna,ajutati-ma si pe mine.Am lucrat la o firma privata ca gestionara de depozit cu un salariu de 720ron pe contractul de munca,iar in realitate primeam ... (vezi toată discuția)
Solicitare sfat Li_Ra Li_Ra Buna ziua, Doresc sa va supun atentiei urmatoarea situatie: O persoana angajta la o firma din Bucuresti se hotaraste sa-si dea demisia din motive ... (vezi toată discuția)