avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renunt la parte din donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renunt la parte din donatie

In urma cu 5 ani a decedat mama,iar eu,fratele si tata am dezbatut mostenirea,constand intr-o casa impreuna cu terenul aferent.Deoarece fratele avea din partea parintilor o casa cu titlu de donatie,am convenit ca el sa renunte la partea de mostenire din casa,eu angajandu-ma sa nu-i atac donatia.Numai ca,d-na notar a spus ca nu se poate face decat in felul urmator:el da renunt pe partea mamei,neputand da si pe a tatalui,el fiind in viata,iar eu la donatie trebuie sa dau renunt si pe partea mamei,dar si pe a tatalui(nu am inteles de ce la donatie nu s-a putut da,doar pe partea mamei).A fost o greseala din partea mea sa accept asa ceva,deoarece la moartea tatalui,fratele este hotarat sa-si ceara partea(lucru aflat ulterior).Din pacate,tatal nu poate fi determinat sa-mi faca act de v-c.Pot reveni in vreun fel asupra actului notarial?Ce pot sa fac?Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 12:31, 1 Iunie 2010
In viata mea ( lunga) nu am auzit de o asemenea declaratie, care si mie mi se pare nula. Este interzis de lege orice pact asupra unei succesiuni nedeschise, viitoare, cum a putut notarul sa autentifice un asemenea act?
adutescu a scris:

In viata mea ( lunga) nu am auzit de o asemenea declaratie, care si mie mi se pare nula. Este interzis de lege orice pact asupra unei succesiuni nedeschise, viitoare, cum a putut notarul sa autentifice un asemenea act?



Notarii sunt si ei oameni, la fel de supusi greselii precum avocatii sau consilierii juridici. Si sa nu-i uitam pe magistrati. Oameni si ei. Errare humanum est.

Donatia a fost facuta cu 2 ani ani inaintea nasterii mele.Acum am citit art 836 din Cod Civil si daca am interpretat bine ,donatia ar trebui sa fie revocata.
Revocată pentru ce motiv? Fie nu aţi citit bine, fie nu aţi înţeles corect.



Art. 836

Orice donatiuni prin acte intre vii facute de persoane ce n-au copii sau descendenti existenti in timpul facerii lor, oricare ar fi valoarea acestor donatiuni si sub orice titlu s-ar fi facut, fie chiar donatiunea mutuala sau remuneratorie, fie in fine donatiunea in favoarea maritagiului facuta sotiilor de oricare alta persoana, afara de ascendentii lor, sint revocate de drept, daca donatorul, in urma donatiunii, dobindeste un copil legitim, un postum, sau chiar cind a legitimat pe un copil natural, prin maritagiu subsecvent. (C. civ. 937).

Alte discuții în legătură

Contract donatie intre soti smn smn Buna ziua, Am o problema si sper sa ma ajutati: Am divortat in ian 2006, am deschis partaj pentru apartament si masina tot in ian 2006. Am primit prin ... (vezi toată discuția)
Anulare donatie ContSters275324 ContSters275324 Buna ziua! In 1991 am cumparat un apartament pe care l-am donat in 1994 mamei mele. Nu am pus clauze in donatie.Pot intoarce apartamentul pe numele meu si sa ... (vezi toată discuția)
Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)