Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Vreau alaturi de cativa prieteni sa constituim o organizatie prin care sa invatam copii sa cante la intrument, vocal, teatru, practic cursuri de arta. Sub ce forma juridica am putea constitui aceasta institutie ? Avem un patrimoniu relativ redus(am vazut ca diferenta dintre asociatie si fundatie e foarte mare ca patrimoniu) si am vrea cea mai fezabila solutie; eventual care sunt avantajele si dezavantajele solutiilor posibile.Practic vrem sa muncim in beneficiul nostru dar nu stim cum sa ne organizam juridic pentru a oferi servicii artistice in schimbul unor taxe rezonabile care sa ne permita sa supravietuim material. Va multumim anticipat !
Asociaţia, conform OG nr. 26/2000 este constituită la initiaţiva a minimum 3 persoane care, pe baza unei înţelegeri, pun în comun şi fără drept de restituire contribuţia materială, cunoştinţele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activităţi în interes general, comunitar sau, după caz, în interesul lor personal dar nepatrimonial.
Patrimoniul necesar pentru infiintarea unei asociatii este cel un salar minim brut pe economie la data infiintarii (600 lei - 2009), si poate fi costituti atat in bani cat si in natura
Fundaţia , conform aceleiasi ordonante este constituită de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic constituie un patrimoniu afectat, în mod permanent şi irevocabil, realizării unui scop de interes general sau, după caz, comunitar.
Patrimoniul iniţial pentru infiinţarea fundaţiei trebuie să includă bunuri în natură sau în numerar, a căror valoare totală să fie de cel puţin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundaţiei, cu exceptia>
- cazul fundaţiilor al căror scop exclusiv este efectuarea operaţiunilor de colectare de fonduri care să fie puse la dispoziţia altor asociaţii sau fundaţii,
- în vederea realizării de programe de către acestea din urmă,
caz in care patrimoniul initial poate avea o valoare totală de cel puţin 20 de ori salariul minim brut pe economie.
Studiati Og nr. 26/2000 modif sau consultati si un avocat.
parerea mea cel mai bine pentru domeniul care il doriti dvs este sa infiintati o asociatie.
Succes !
cu o oarecare legatura cu ce s-a discutat in acest topic: daca la ora actuala un ONG are patrimoniul sub 600 lei, dat fiind ca s-a infiintat inainte de 2009, ONG-ul trebuie sa il mareasca prin aport suplimentar pana la valoarea minima stabilita?
Potrivit art. 83 (1) din OG nr.26/2000, asociatiile si fundatiile constituite, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, in conditiile Legii nr. 21/1924 pentru persoanele juridice (Asociatii si Fundatii) isi pastreaza personalitatea juridica legal dobandita. Acestor asociatii si fundatii li se aplica, de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, regimul juridic prevazut de aceasta.
Din câte înţeleg Dvs. doriţi să desfăşuraţi activităţi care să vă asigure un "beneficiu", atrag atenţia că asociaţiile constituite conform OG nr. 26/2000 sunt persoane juridice nonprofit, astfel câştigul realizat nu îl puteţi folosi în interes propriu, pentru a se proceda astfel trebuie să constituiţi o societate comercială sau să desfăşuraţi activitatea ca PFA...