avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Ce tip de O.N.G. am nevoie?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Ce tip de O.N.G. am nevoie?

Buna ziua tuturor. :D

Incerc a infiinta o organizatie non-guvernamentala pentru infiintarea unui nou centru de dezintoxicare (toxicodependenta droguri) Intrebarea mea ar fii, ce tip de organizatie am nevoie, si de ce!

Dupa cum am inteles, sunt 2 tipuri? Asociatie si Fundatie?

Am inteles de asemeni ca patrimoniul asociatiei (fundatiei) trebuie sa fie de 100ori salariul minim pe economie si sa functioneze de acum 3 ani? Aici nu inteleg iar. Cum pot dovedi ca in ultimii 3 ani am sustinut proiecte de acest gen, ca persoana fizica? De asemeni, patrimoniu pare cam exagerat jumatate de miliard suma minima...

Corectati-ma daca gresesc, caci chiar nu inteleg nimic...

Multumesc mult. Dan.
Cel mai recent răspuns: ContSters51068 , utilizator 01:00, 4 Decembrie 2008
Puteti constitui atat o asociatie , dar si o fundatie.
In ceea ce priveste patrimoniul, OG nr.26/2000 prevede :
- patrimoniul iniţial al asociaţiei; activul patrimonial, în valoare de cel puţin dublul salariului minim brut pe economie, la data constituirii asociaţiei, este alcătuit din aportul în natură şi/sau în bani al asociaţilor;

- Activul patrimonial iniţial al fundaţiei trebuie să includă bunuri în natură sau în numerar, a căror valoare totală să fie de cel puţin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundaţiei. Prin derogare de la aceste prevederi, în cazul fundaţiilor al căror scop exclusiv, sub sancţiunea dizolvării pe calejudecătorească, este efectuarea operaţiunilor de colectare de fonduri care să fie puse la dispoziţia altor asociaţii sau fundaţii, în vederea realizării de programe de către acestea din urmă, activul patrimonial iniţial poate avea o valoare totalăde cel puţin 20 de ori salariul minim brut pe economie.

Nu trebuie sa activati inainte 3 ani pentru a va constitui o fundatie, nu este prevazut nicaieri acest lucru in OG nr.26/2000.
Cred ca faceti o confuzie ... perioada de 3 ani se refera la una din conditiile necesare ca un ONG sa fie recunoscut de utilitate publica - art.38 din OG nr.26/2000.
Pe scurt, daca vrei sa desfasori activitati non profit de genul descris de tine,
poti constitui o Asociatia.
Ai nevoie de minimum 3 asociati: 1 presedinte, 1 vicepresedinte, 1 secretar.
Vei putea coopta noi asociati/membri dupa constituire.

Patrimoniul minim este de 540 RON, un salariu minim, ( nu trebuie doua salarii ...s-a schimbat legea ). Pune si tu 600 , suma rotunda.
Dupa constituire poti retrage suma sa o folosesti in interesul asociatiei.

Gata. Asociatia e gata. Nu uita sa iei cazierele fiscale, buletinele si un contract de inchiriere pentru sediu si o rezervare de denumire de la Ministerul Justitiei care costa 5 lei (se poate face prin posta)

Faci un act constitutiv, un statut, 3 exemplare originale si 2 copii , le duci toate la Judecatorie.
Mai platesti un timbru judiciar de 19 RON.

Gata ! Ai infiintat Asociatia.

La treaba !

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare asociatie - patrimoniu initial portik portik Care este patrimoniul initial al unei asociatii ? a) un salar brut pe economie ? (conf. OG nr.26/2000 art.6) sau b). doua salarii brut pe economie ( ... (vezi toată discuția)
Infiintarea unei asociatii/fundatii marxxl marxxl Vreau alaturi de cativa prieteni sa constituim o organizatie prin care sa invatam copii sa cante la intrument, vocal, teatru, practic cursuri de arta. Sub ce ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie - patrimoniul minim acceptat? tudosaloredana tudosaloredana As dori sa infiintez o asociatie non profit. si nu stiu care este patrimoniul minim pe care trebuie sa il depun la banca. Va multumesc! (vezi toată discuția)