avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general REgim FIscal ONG
Discuție deschisă în Contabilitate în general

REgim FIscal ONG

Buna ziua,

Care este regimul fiscal ala unui ONG ? Care sunt diferentele esentiale intre impozitele unui SRL fata de cele ale unui ONG ?

Exista activitati care pot fi rulate prin ambele tipuri de organizatii. ( ex. conferinte, expozitii ). Exista vreun avantaj ( fiscal sau comercial ) daca aceste activitati ar fi derulate printr-un ONG ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters137614 , utilizator 15:01, 4 Iunie 2010
Deosebirea fundamentala intre cele doua tipuri de entitati este aceea ca o societate comerciala functioneaza in baza Legii 31/1990 privind societatile comerciale, citez:
" TITLUL I Dispozitii generale
ART. 1 (1) In vederea efectuarii de acte de comert, persoanele fizice si persoanele juridice se pot asocia si pot constitui societati comerciale, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi.
(2) Societatile comerciale cu sediul in Romania sunt persoane juridice romane."
spre deosebire de ONG care functioneaza in baza principiilor Legii 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, citez:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Persoanele fizice şi persoanele juridice care urmãresc desfãşurarea unor activitãţi în interes general sau în interesul unor colectivitãţi locale ori, dupã caz, în interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociaţii ori fundaţii în condiţiile prezentei ordonanţe.
(2) Asociaţiile şi fundaţiile constituite potrivit prezentei ordonanţe sunt persoane juridice de drept privat fãrã scop patrimonial.
(3) Partidele politice, sindicatele şi cultele religioase nu intra sub incidenta prezentei ordonanţe.
ART. 2
Prezenta ordonanta are ca scop crearea cadrului pentru:
a) exercitarea dreptului la libera asociere;
b) promovarea valorilor civice, ale democraţiei şi statului de drept;
c) urmãrirea realizãrii unui interes general, local sau, dupã caz, de grup;
d) facilitarea accesului asociaţiilor şi fundaţiilor la resurse private şi publice;
e) parteneriatul dintre autoritãţile publice şi persoanele juridice de drept privat fãrã scop patrimonial;
f) respectarea ordinii publice.
ART. 3
Actele juridice de constituire a asociaţiilor şi fundaţiilor, încheiate în condiţiile prezentei ordonanţe, sunt guvernate de legea civilã."
Daca doriti sa organizati activitati de genul conferinte sau expozitii in scopul promovarii unui produs, acestea vor implica cheltuieli ce vor fi suportate din veniturile rezultate in activitatea economica de baza desfasurata in cadrul unei societati comerciale.
Daca expozitia, de pictura de exemplu, are ca obiectiv promovarea unui artist, atunci nu mai poate fi vorba de activitati economice...cu mentiunea ca si in cadrul ONG pot fi desfasurate activitati economice - o tipografie de exemplu care va fi urmarita distinct ca venituri, cheltuieli si respectiv rezultat fiscal impozabil.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societate cu raspundere limitata... ContSters4579 ContSters4579 ...ce spunerti...un srl poate fi membru fondator intr-o asociatie/fundatie cu participare in natura la patrimoniul asociatiei/fundatiei?parerea mea e ca nu ... (vezi toată discuția)
Infiintare ong si cresa particulara Alina_Capitan Alina_Capitan Bunaziua, As dori sa imi spuneti daca am vreun avantaj sa infiintez o cresa particulara ca ONG si nu ca SRL. Multumesc. (vezi toată discuția)
Infiintare ong cu activitatea turism Chrisstynn Chrisstynn Exista vreo conditie pentru a deschide un ONG cu obiect de activitate turism? Stiu ca pentru a infiinta o agentie de turism exista niste conditii (brevet de ... (vezi toată discuția)