gigelin a scris:
daponte stefan a scris:
Pentru ce mai sunt bune garantiile ipotecare daca oricum banca iti poate lua casa?Sa se schimbe legea!
Interesanta intrebare!
Pentru ca un lucru este clar si cert: daca se cerea din capul locului garantie imobiliara pentru "CREDIT DE CONSUM", nimeni, absolut nimeni NU CONTRACTA de la bun inceput un astfel de credit! Pentru ca era imposibil ca cineva "sa-si puna casa" la bataie ca sa obtina bani de concediu, sau sa-si ia nu stiu ce PC sau home cinema, sau pentru nu stiu ce nevoi personale ("de consum", se presupune).
Nu cred ca trebuie schimbata nicio lege, ceva e in neregula deja, ceva e ilegal...
Poate ne spune cineva, care este valoarea juridica a garantiilor (venituri (salariu), ipoteca, in speta) constituite intr-un contract si cum pot ele (garantiile) influenta termenii contractului, sau incheierea/neincheierea lui (a contractului).
Ce stiu cei care dau cu imprumut (bancile) si nu stiu imprumutatii? Pentru ca in in situatii de pierdere a locului de munca (somaj), sau de diminuare venituri salariale (evident, apar si restantele la rate), banca propune un nou contract (cu "facilitati" ( aiureli!!!) de reducere dobanda, scutire de un numar de rate, fara comision rambursare, etc etc etc ), DAR, DAR-
ATENTIE!!! - dispare de la capitolul "garantii" din contractul initial (de acum 3-4 ani) garantia "venituri salariale, alte venituri" si apare, in noul contract ("cu facilitati"(!?)), care se propune de banca, la capitolul garantii-
"bunuri personale"!!!! De "venituri" nici nu se mai vorbeste!!! Se inlocuieste vechiul contract de 7 pagini cu unul nou ("cu facilitati"(!???)) de
12(!!!) pagini si scris cu fontu' miiiiiiinim existent..., ca sa fie tacamu' complet:))
[ link extern ]
unde gasim:
"Garanţiile bancare reprezintă, aşadar, ultima sursă de rambursare a creditelor şi se utilizează numai în cazul în care nu mai există alte posibilităţi de rambursare a acestora şi a plăţii dobânzilor aferente."
.
.
În conformitate cu prevederile legii „
la acordarea creditelor, băncile urmăresc ca solicitanţii să prezinte credibilitate pentru rambursarea acestora la scadenţă. În acest scop,
băncile cer solicitanţilor garantarea creditelor în condiţiile stabilite prin normele lor de creditare“ [5].
.
.
... mai gasim aici cum e si cu asumarea riscului
(cine?) la recuperarea creditului in cazul diminuarii, disparitiei garantiei constituite, datorat unor elemente conjucturale:
"
Recuperarea unui credit prin utilizarea garanţiei presupune asumarea de către bancă a unui anumit risc, datorat atât unor factori interni ai garanţiei (de pildă, o garanţie poate fi, teoretic, oricând lichidabilă la valoarea evaluată, însă în momentul valorificării nu poate fi tranzacţionată, neexistând un interes de piaţă),
cât şi unor elemente conjuncturale, care în România îmbracă un aspect al lichidităţii reale a garanţiei (de exemplu, preţul ei de piaţă nu mai acoperă, în momentul valorificării, valoarea datoriilor faţă de bancă datorită deprecierii în sine a garanţiei sau deprecierii valorii de piaţă a acesteia)."
"riscul" asta se incearca a se arunca pe... imprumutat!!!???:rolleyes:
si avem aici o relatie cat se poate de directa intre garantiile cerute<-> cereri de "credite de consum" in iunie 2010:)):)):))
[ link extern ]
... tot "ZERO" era si in anii precedenti daca cereau, ca acum, ipoteci...