avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drept la custodie in afara casatoriei si tarii de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drept la custodie in afara casatoriei si tarii de origine

Fiica mea de 5 ani e nascuta in afara casatoriei in SUA. Doar ce am terminat procesul pentru pensia alimenta care a durat 20 de luni si incepem procesul pentru custodie. Tatal are drept de vizita si obligatia la pensie alimentara, scoala privata, asigurare de sanatate, masina si casa pentru fiica mea. Chiar daca nu am fost casatoriti el are toate drepturile la copil ca si cum am fi casatoriti, iar in ultimul timp imi face probleme cand plecam in vacante in afara SUA. De fapt, doar ce am ajuns in Romania si a petitionat la tribunal sa ne intoarcem inapoi cu cateva saptmani mai repede, e frustrant....
Intrebarea este, care este cadrul legislativ in Romania privind copii nascuti in afara casatoriei si in afara tarii? Daca as vrea sa ma mut inapoi in tara ce sanse am? Care decizie judecatoreasca are priorotate, cea din SUA sau Romania? Fiica mea nu are inca cetatenie romana dar as putea sa aplic.
Cel mai recent răspuns: bella134 , utilizator 00:25, 16 Iunie 2010
bella134 a scris:

Fiica mea nu are inca cetatenie romana dar as putea sa aplic.


Nascuta din mama romanca, fiica dvs. are automat cetatenia romana. Trebuie doar sa obtineti pentru ea un certificat de nastere romanesc care se face prin transcrierea celui american (detalii puteti obtine la o ambasada a Romaniei din USA). Dupa ce obtineti un certificat de nastere romanesc ii puteti face pasaport.
Problema este ca daca minora se afla in SUA chiar daca obtineti hotarare in Romania nu o sa va ajute.Asta daca v_ati judeca in Romania...
Deci o decizie judecatoreasca in USA are priortate pentru ca e nascuta acolo, indiferent ca eu aveam cetatenie romana si nu eram casatorita?
Daca minorul se afla in SUA trebuie sa va judecati acolo mai ales ca are cetatenie americana.
buna ziua.
daca transcrieti certificatul de nastere al minorei si in romania, at. copilul va avea dubla cetatenie.
avand astfel si cetatenie romana, competenta de jduecare a actiunii p[rivind incredintarea minorei va apartine si judecatoriei din romania.
astfel, daca aveti domiciliu si in romania, investiti instanta de judecata cu actiunea prin care solicitati incredintarea minorei si stabilirea domiciliului acesteia in romania .

Alte discuții în legătură

Divort intre o romanca si un american Lavinia2002 Lavinia2002 Buna seara Fina mea este casatorita in Italia cu un soldat american detasat pe o baza militara din Italia. Au un copil de 1 an si 4 luni nascut pe baza ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor ruxandra2011 ruxandra2011 Buna ziua, am un baietel de 3 ani, nu sunt casatorita cu tatal lui. Eu si copilul avem cetatenie austriaca, domiciliul deasemenea in Austria, unde s-a nascut ... (vezi toată discuția)
Cetatenie americanã Kiada18 Kiada18 Buna ziua, Tatal copilului meu, cetățean american dorește ca fiul nostru sa aiba si cetatenie americană. In condițiile in care noi suntem ... (vezi toată discuția)