avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare minor

Buna ziua, am un baietel de 3 ani, nu sunt casatorita cu tatal lui. Eu si copilul avem cetatenie austriaca, domiciliul deasemenea in Austria, unde s-a nascut si baietelul. Tatal are cetatenie romana. In prezent, as dori sa ma ajutati cu informatii in privinta incredintarii minorului, avand in vedere ca sunt amenintata cu un proces de custodie. Mi-am crescut copilul de la nastere si pana in prezent prin forte proprii, tatal fiind prezent sporadic in viata acestuia. Nu i s-a cerut pensie alimentara. Care sunt sansele fiecaruia intr-un eventual proces? Mentionez ca baietelul nu are cetatenie romana. Multumesc!
In procesele privind incredintarea copiilor care nu au cetatenie romana, ci o cetatenie a unui stat membru exista un act normativ comunitar - Regulamentul 2201/2003 care reglementeaza instantele competente in materia raporturilor juridice a protectiei copiilor. Potrivit prevederilor acestui act normativ, care se aplica in toate tarile membre UE instanta competenta este cea de la resedinta obisnuita a copilului. Cum, copilul dvs locuieste efectiv in Austria, avand si cetatenie austriaca, procesele privind incredintarea lui, pensia de intretinere se vor judeca la instantele austriece de la domiciliul dvs si al copilului. Dvs puteti introduce acolo actiunea impotriva tatalui. Daca introduce el actiune in Romania, va trebui sa invocati exceptia necompetentei instantelor romane in temeiul prevederilor Regulamentului 2201/2003.
Mult succes!
Buna ziua,
Sansele sunt egale...
De obicei copilul ii este incredintat mamei...
Procesul de custodie al copilului ar trebui deschis in Austria...insa printr-o cerere de derogare se poate cere si instantelor romane acest lucru...
Ramane sa apreciati dv. unde considerati ca e mai bine sa se judece...
Toate bune si mult succes!
Astept vesti noi!
Multumesc frumos! As fi dorit insa sa stiu ce sanse de castig exista pentru ambele parti :)
Sansele sa castigati dvs incredintarea copilului sunt mari. Instantele din Austria va vor da castig de cauza mai ales ca si copilul are cetatenie austriaca si locuieste acolo. Tatal nu prea are sanse de castig intrucat incredintarea catre el ar presupune ca, copilul dvs sa vina in Romania. Din moment ce este cetatean austriac, locuieste acolo si este intregrat in acel mediu de viata nu exista sanse ca acesta sa fie incredintat tatalui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este posibil intr-un proces de divort unde sunt parat sa invoc respingerea actiunii ca nefiind de competenta instantelor romane? vioricasilica vioricasilica Buna ziua, am si eu o simpla nelamurire...va rog ajutati-ma. Eu si cu sotul locuim in Austria,unde a fost ultimul nostru domiciliu ( amandoi cetetaeni ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului minor daniela andor daniela andor buna !am o prietena ce locuieste in austria si ar vrea sa stie cum poate sa rezolve custodia fetiei ei de doar 2 anisori.ea nu este casatorita cu tatal fetitei ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara, tatal cetatean austriac Madalina3 Madalina3 Buna ziua! As dori cateva sfaturi,raspunsuri daca se poate.Am avut o relatie cu un cetatean austriac relatie din care a rezultat un baietel,care are varsta de ... (vezi toată discuția)