Am un antecontract de v-c neexecutat. Sunt creditor. Debitorul nu a venit la notar sa incheie contractul in ziua stabilita. Prin antecontract s-a stabilit ca daca nu se incheie contractul primesc dublu sumei. Vreu sa-l execut. Cum pot sa obtin o interdictie de instrainare si a altor bunuri imobile ale debitorului (si sa notaez asa ceva in CF) atat timp cat valoarea care trebuie sa o execut este superioara valorii unui singur imobil?
Chiar daca a fost inserat in antecontractul incheiat in forma autentica si aceasta clauza, respectiv ca actul reprezinta titlu executoriu in ceea ce priveste restituirea avansului cat si plata daunelor interese, nu pot incepe executarea silita si pe aceasta din urma suma?
Inteleg pozitia dvs, dar parerea mea este in sensul ca nu se pot executa clauza penala numai pe baza antecontractului.
Din practica instantelor judecatoresti reise fara dubiu ca pentru a obtine executarea unei clauze penale, reprezentand ceea ce este stipulat in antecontractul dvs, este necesara obtinerea unei hotarari judecatoresti.
Puteti incerca si varianta dvs., dar, chiar si in situatia in care veti obtine incuviintarea pentru executarea atat asupra avansului, cat si asupra sumei ce constituie clauza penala, la o contestatie la executare exista mari sanse sa fie diminuat cuantumul sumei pentru care se poate incepe executarea silita.
Poate ca o cautare prin hotararile instantelor va va convinge.
Av. Mihai Vaduva
Va multumesc.
Dar daca sunt debitor si nu am introdus in termen CE impotriva somatiei de plata, mai pot formula acum contestatie la titlu, cerand instantei sa arate executorului care este intinderea titlului - antecontract de v-c in forma autentica - (raportat la speta de mai sus, dar din prisma debitorului nediligent privind termenele de introducere a contestatiei la executare) ?