avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cerere salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cerere salarii compensatorii

Buna ziua,

Am si eu o rugaminte in a ma sfatui cum sa procedez pentru primirea salariilor compensatorii ce mi se cuvin odata cu incheierea CIM cu art.65 (1) Codul Muncii.

Eu sunt in preaviz luna aceasta si incepand cu 01.07.2010 urmeaza sa mi se desfaca CIM cu art mentionat mai sus; stiu din cele studiate de mine ca am dreptul la 2 salarii compensatorii potrivit art.76 (1) CCM la nivel de ramura de comert; cert este ca nimeni nu a primit aceste salarii la plecare, desii tuturor le-a fost incetat CIM in aceleasi conditii. Au primit doar decizia, adeverinta pentru somaj, cartea de munca si bineinteles li s-a platit perioada de preaviz. Daca fac cerere pentru plata salariilor compensatorii inainte de a primi actele de la Buc risc sa nu le mai primesc nici pe acestea; m-am gandit sa fac cererea ulterior primirii documentelor necesare pentru inscrierea in evidenta AJOFM (aprox primele 2-3 saptamani din luna iulie), insa ar fi problema cu nr de inregistrare...daca trimit cererea prin curierat rapid, cu confirmare de primire si cu mentiunea pe colet a actului ce il contine, este suficient? alta modalitate prin care pot obtine nr de inregistrare sau sa am dovada ca am trimis cererea la ei chiar nu imi trece prin minte..si posibilitatea ca eu sa ajung la Buc pt a mi se semna cererea este nula!

Va rog tare mult sa ma sfatuiti ce as putea face!

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:43, 20 Iunie 2010
Normal nu ar trebui sa faci cerere pentru salariile compensatorii ci sa-ti fie platite pur si simplu. S-ar putea ca angajatorul sa nu stie (sau sa nu vrea sa stie) ca e obligat sa respecte reglementarile CCM la nivel de ramura.

Te sfatuiesc sa le trimiti nu o cerere ci o notificare prin care le aduci la cunostinta ca in conformitate cu art.76 (1) CCM la nivel de ramura iti datoreaza suma de .... lei reprezentand contravaloarea a 2 salarii lunare, cu valoare de salarii compensatorii si le soliciti sa-ti comunice data la care debitul va fi achitat. O poti trimite :
- pe email - pe adresa GM-ului sau a HR Managerului
- fax - poate gasesti unul care pe pagina cu confirmarea imprima si faximilul paginii transmise
- posta/curier cu confirmare de primire
Ea nu are mare valoare juridica ci pur si simplu te ajuta sa dovedesti ca ai depus toate diligentele pentru recuperarea debitului.

O poti transmite dupa ce ai primit documentele aferente concedierii/depunerii cererii pentru ajut de somaj.

Pentru recuperarea sumelor va trebui sa te adresezi instantei. Nu ai cum sa pierzi procesul si le poti solicita inclusiv daune morale/materiale pentru nerespectarea obligatiilor legale.
Multumesc pentru sfat!asa o sa fac.

Mai am o nelamurire: contravaloarea salariilor se refera la salariul brut sau net?
A...si inca o intrebare: semnez sau nu decizia de concediere? am inteles ca si aceasta ar avea doar valoare informativa..insa exista unele contradictii pe tema aceasta!
Se refera la salarii brute ...
Au vreo legatura salariile compensatorii despre care am discutat cu recentul proiect de lege adoptat cu privire la reducerea salariilor, pensiilor, etc...am auzit si ceva legat de anularea sau neacordarea salariilor compensatorii...sau se refera doar la sistemul public?

Alte discuții în legătură

Plati compensatorii sncfr marfa sa Imprevizibila Imprevizibila Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu modalitatea de plata a salariilor compensatorii. In data de 09.06.2011 am primit Decizia de concediere, prin care ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am in urma concedierii? elyelena elyelena buna ziua.de aproape doi ani lucrez la o firma care se ocupa cu vanzare de articole fittnes.mi s a incheiat contract individual de munca in martie 2010.in ... (vezi toată discuția)
Notificare concediere colectiva la companie multinationala Anastasia Cristiana Anastasia Cristiana Avem Contract colectiv de munca aplicabil la nivelul Ramurii Comert pe/2010.In notificare specifica:\"Compensatii banesti conf...cele de mai sus\" 6 salarii de ... (vezi toată discuția)