avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citat ca martor cu catuse
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citat ca martor cu catuse

Buna,
Ieri seara am fost vizitat acsa de un jandarm care a spus ca are un mandat de aducere pe numele meu la tribunal pentru data de maine dimineata in calitate de martor pentru un proces penal de inselaciune.Citatia am primit si eu in posta si normal ca o sa ma prezint singur dar vreau sa precezez faptul ca acel jandarm mi-a dat intalnire cu el dimineata sa ma duca cica la instanta iar daca nu merg o sa ma caute si ma va duce incatusat.Intrebarea mea este daca este posibil asa ceva si in ce tara traim?
poti incatuca asa pur si simplu pe oricine ca pe ulimul infractor sau urmarit general plus de asta e prima citatie nu a 10-a.Eu il cunosc si pe inculpat si nu o sa fie prezent ca nu este in tara si cineva a spus ca maine nu o sa audieze pe nimeni ca la prima infatisare se amana din lipsa de procedura.Se poate asa ceva?Cat o sa ma cheme pana voi fi audiat si lasat in pace?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: un om simplu , utilizator 17:08, 21 Iunie 2010
Incatusarea este abuz, jandarmul va poate INSOTI pana in sala de judecata, pentru a se asigura ca veti merge. (si .... nu cred ca este prima citatie, poate nu au ajuns la dvs pana acum)
da, asa este va poate insoti cu DUBA, pana la instanta:D
Persoana chemata ca martor intr-un proces penal este obligata sa se infatiseze la locul, ziua si ora aratate in citatie si are datoria sa declare tot ceea ce stie cu privire la faptele cauzei.
De asemenea conform procedurii penale, instanta are posibilitatea sa dispuna aducerea martorului cu mandat, ceea ce s-a intamplat si in cazul dvs., in situatia in care martorul a fost citat si nu s-a prezentat iar ascultarea acestuia este necesara.
Cu alte cuvinte, maine indiferent de stadiul procesului penal( amanare sau nu) aveti obligatia sa va prezentati.
Dupa ce veti fi audiat este evident prezenta dvs. nu va mai fi obligatorie.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iunie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Conform art. 183 cod procedura penala- o persoana poate fi adusa in fata organului de urmarire penala sau instantei de judecata pe baza unui mandat de aducere...daca anterior fiind citata nu s-a prezentat, iar ascultarea ori prezenta ei este necesara.
alin.2- Invinuitul sau inculpatul poate fi adus cu mandat chiar inainte de a fi fost chemat prin citatie, daca organul de urmarire penala sau instanta constata motivat ca in interesul rezolvarii cauzei se impune aceasta masura.
conform art. 184 alin.3 ind.1-5- daca invinuitul sau inculpatul refuza sa se supuna mandatului sau inceara sa fuga, fi constrans la aceasta.

Dupa cum vedeti toate aceste prevederi privesc invinuitul sau inculpatul. Cat priveste martorul...el trebuie intai citat si apoi in cazs de neprezentare, citat cu mandat de aducere.
Sa nu uitam insa ca unii judecatorii din exces de zel...mai dispun si altfel.
av.M.Hornea
Vreau sa ma fac inteles ca aceasta este prima citatie la tribunal.Dca mai erau le primeam tot asa cum am primit-o si pe asta.

Alte discuții în legătură

Mandat de aducere - ce inseamna gabykro gabykro Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Imi poate spune cineva ce inseamna acest lucru \\"Solutie: Amana cauza la data de ... (vezi toată discuția)
Cand se emite mandatul de aducere? Antonia01 Antonia01 Buna ziua, As dori daca se poate sa imi explicati care sunt situatiile in care se emite un mandat de aducere? Sa fiu mai explicita, o persoana a fost adusa ... (vezi toată discuția)
Prezenta la proces Agentevil Agentevil Ce se poate intampla daca nu ma prezint la un proces penal in stare de apel unde sunt chemat ca martor?Mentionez ca sunt in concediu de crestere copil si nu am ... (vezi toată discuția)