avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citat ca martor cu catuse
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citat ca martor cu catuse

Buna,
Ieri seara am fost vizitat acsa de un jandarm care a spus ca are un mandat de aducere pe numele meu la tribunal pentru data de maine dimineata in calitate de martor pentru un proces penal de inselaciune.Citatia am primit si eu in posta si normal ca o sa ma prezint singur dar vreau sa precezez faptul ca acel jandarm mi-a dat intalnire cu el dimineata sa ma duca cica la instanta iar daca nu merg o sa ma caute si ma va duce incatusat.Intrebarea mea este daca este posibil asa ceva si in ce tara traim?
poti incatuca asa pur si simplu pe oricine ca pe ulimul infractor sau urmarit general plus de asta e prima citatie nu a 10-a.Eu il cunosc si pe inculpat si nu o sa fie prezent ca nu este in tara si cineva a spus ca maine nu o sa audieze pe nimeni ca la prima infatisare se amana din lipsa de procedura.Se poate asa ceva?Cat o sa ma cheme pana voi fi audiat si lasat in pace?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: un om simplu , utilizator 17:08, 21 Iunie 2010
Vedeti daca e mandat de aducere simplu sau cu insotitor.
Daca nu va prezentati va poate aduce cu forta. Evident , nu este placut, faceti dovada de buna credinta si prezentati-va la instanta pentru declaratie. Dupa aceea , in 99% din cazuri, nu o sa mai fie nevoie de prezenta dvs. la proces.
un om simplu a scris:

Buna,
Ieri seara am fost vizitat acsa de un jandarm care a spus ca are un mandat de aducere pe numele meu la tribunal pentru data de maine dimineata in calitate de martor pentru un proces penal de inselaciune.Citatia am primit si eu in posta si normal ca o sa ma prezint singur dar vreau sa precezez faptul ca acel jandarm mi-a dat intalnire cu el dimineata sa ma duca cica la instanta iar daca nu merg o sa ma caute si ma va duce incatusat.Intrebarea mea este daca este posibil asa ceva si in ce tara traim?
poti incatuca asa pur si simplu pe oricine ca pe ulimul infractor sau urmarit general plus de asta e prima citatie nu a 10-a.Eu il cunosc si pe inculpat si nu o sa fie prezent ca nu este in tara si cineva a spus ca maine nu o sa audieze pe nimeni ca la prima infatisare se amana din lipsa de procedura.Se poate asa ceva?Cat o sa ma cheme pana voi fi audiat si lasat in pace?
Va multumesc

Nu am vazut si nu am auzit sa aduca martor cu catuse daca nu este arestat in alta cauza.
Insa, daca veti fugi poate ca nu ar fi exclusa aceasta modalitate...desi nu ar fi legal din punctul meu de vedere.
Cert este ca au nevoie sa va audieze si o vor face.

avocat Claudiu Lascoschi
Bineinteles ca voi merge la instanta si voi spune adevarul din tot ceea ce stiu dar pe mine ma deranjaza faptul ca sunt tratat asa de autoritati si poate nu sunt singurul.....Daca nu ma conformam acelei citatii mai intelegeam dar avand in vedere ca e prima eu socotesc ca e un abuz.Noi trebuie sa platim doar taxe si impozite la stat?Drepturi nu avem?Oricum nu voi mai fi martor niciodata si nu voi ajuta nici un organ al statului,mai simplu e sa spui:nu stiu,nu am vazut,habar nu am si scapi sa se comporte cu tine ca un infractor sau mai stiu ce urmarit general
Veti fi dus de catre jandarm in instanta,insa fara catuse,pentru ca aceasta ar insemna un abuz,mai ales daca este adevarata relatarea dvs,ca sunteti citat pentru prima data.
Cred ca jandarmul a dorit(in metalitatea sa) sa va sperie,dar oriocum nu este cea mai inspirata metoda.
Totusi, ar putea sa existe si dreptul politiei de a folosi catusele daca ar fugi si ar fi prins.Scopul ar fi sa fie dus in fata instantei.
Deci, s-ar putea considera ca ar fi vorba de un scop legitim...
Si nu cred ca martorul ar da in judecata politia daca ar fi incatusat dupa ce ar fugi cu intentia de a se sustrage de la audiere.
Oricum, exista dreptul de a folosi forta de constrangere a statului...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Mandat de aducere - ce inseamna gabykro gabykro Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Imi poate spune cineva ce inseamna acest lucru \\"Solutie: Amana cauza la data de ... (vezi toată discuția)
Cand se emite mandatul de aducere? Antonia01 Antonia01 Buna ziua, As dori daca se poate sa imi explicati care sunt situatiile in care se emite un mandat de aducere? Sa fiu mai explicita, o persoana a fost adusa ... (vezi toată discuția)
daca nu ma prezint andrei856 andrei856 buna as vrea sa stiu ce se intampla daca nu ma prezint la un proces in calitate de martor.am fost chemat la procuratura si atunci mi sa spus ca sunt cercetat ... (vezi toată discuția)