avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv

Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sandman , utilizator 23:02, 30 Decembrie 2010
Exista multe sfaturi aici pe forum, dar fiindca sunteti in intarziere, incercati sa
cititi cu atentie sfaturile ANPC

[ link extern ]

Atentie, in toate Actele aditionale exista urmatoarea fraza:

"Imprumutatul/imprumutatii, declara ca au citit, au inteles si sunt de acord cu continutul Actului Aditional, si ca au primit un exemplar din acesta."

Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
relav_2010, utilizator
Am si eu o intrebare daca ma puteti lamuri: Sa zicem ca eu actionez in instanta o banca pentru modul cum au implementat prevederile OUG 50/2010 in cazul conventiei mele de credit (desi eu am respins expres actul acditional ei il aplica oricum in forma publicata de banca).
Pe parcursul procesului sa zicem ca intervine modificarea cadrului legislativ, adica fie Camera Deputatilor modifica OUG 50/2010 in sensul ca nu se mai aplica retroactiv contractelor de credit aflate in derulare, fie Guvernul (ca urmare a scrisorii de intentie catre FMI) emite o alta ordonanta de modificare a OUG 50/2010 si o modifica la fel adica ca nu se mai aplica retroactiv.
Intrebarea e urmatoarea:
Daca eu am initiat actiunea in instanta pe forma actuala a OUG 50/2010 si ulterior intervin modificari a acestei ordonante in sensul ca nu se mai aplica retroactiv la contractele aflate in derulare, instanta care forma a OUG 50/2010 va avea in vedere in momentul stabilirii hotararii (sentintei)? Va avea in vedere forma OUG 50 de la data introducerii actiunii in instanta si obligatiile bancii la aceea data sau va avea in vedere ultima forma a actului normativ?
As dori daca puteti ca in raspunsul oferit sa imi indicati si legislatia aplicabila in aceasta situatie (Legea, articol.....)
Buna ziua. Am o intrebare pentru cei ce s-au confruntat cu situatia de genul asta:
am un credit de nevoi cu ipoteca, la momentul incheierii contractului dobanda ERA de 5,9%. Acum este 7,5% si prin anexa lor vor sa calculeze marja undeva pe la 7,5-libor. Acum, as vrea sa stiu cum e mai indicat: o actiune in constatare, in care instanta sa decida asupra marjei- dobanda initiala 5,9-libor, sau o reclamatie la O.P.C. Mentionez ca slabe sanse sa pot negocia cu ei avand in vedere ca am proces pe rol cu ei in despagubiri.
Mentionez in continuare ca, dobanda stabilita in contract este de 5,9-variabila.Modificarile ulterioare de dobanda, nu mi-au fost aduse la cunostinta conform obligatiei prevazute de O.U.G. nr. 174/2008, art. 93, lit j. Nu a fost nici o negociere, nici o instiintare, ca atare in momentul actual sunt obligati sa-mi returneze toate sumele incasate abuziv peste dobanda initiala de 5,9%, rezultat final, conform legii dobanda actuala trebuie sa fie 5,9%.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
ContSters7431, utilizator
Buna ziua.
Aceeasi problema o am si eu, initial aveam o marja de 5.78 care este specificata in contractul de credit, acum in Actul aditional am o marja de 7.57pentru care nu am semnat nimic. Maine duc o hartie la Banca prin care le cer ca marja sa ramana cea stabilita initial semnata si acceptata de ambele parti (Banca, imprumutat).
Sunt curios daca accepta cele cerute de mine sau iar incep cu texte ca "daca nu imi convine forma Actului aditional sa rambursez creditul" cum incepusera alta data.
De data asta m-am pregatit si conform Art 41 alin. (4) In cazul in care consumatorul nu accepta noile conditii, creditorul nu are dreptul de a penaliza consumatorul sau de a declara creditul scadent.
Mergeti sa depuneti reclamatii la ANPC/CJPC din tara. Nu acceptati raspunsuri de genul mergeti la instanta. Astfel de raspunsuri va vor incurca chiar la instanta de judecata, care va va trimite inapoi la ANPC. ANPC este initiatorul ordonantei. Ei sa solutioneze problemele si sa nu se spele pe maini. Faceti-le plangeri penale pentru abuz in serviciu daca este nevoie. Comisariatele din tara au o oarecare autonomie fata de ANPC astfel incat avem o sansa ca ei sa se implice si sa ne ajute.
Cititi cu atentie preambulul ordonantei. Se vorbeste acolo de instituirea unor mecanisme de mentinere a solvabilitatii partilor contractuale. Cum se mentine solvabilitatea consumatorului daca in cateva luni imi creste rata ca urmare a indicelui de referinta. Marjele fixe din contracte sunt stabilite deja! Eventual puteti sa negociati cu banca o marja mai mare dar nicidecum cea rezultata prin formula acceptata de ANPC.
Nu va lasati amagiti de vrajeala ANPC care va spune sa mergeti in instanta. Puneti presiune pe aceasta institutie platita din banii nostri pentru a-si face treaba, pentru ca ei sunt cei care trebuie sa verifice respectarea ordonantei de urgenta. Atentie, potrivit ordonantei ANPC da sanctiuni complementare de punere in conformitate a contractului cu actul normativ. E treaba lor sa interpreteze corect ordonanta si sa ia in considerare marja fixa din contract!

Alte discuții în legătură

Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)