avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CLAUZA FORMARE PROFESIONALA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CLAUZA FORMARE PROFESIONALA

Buna,

Am facut un contract acuma ceva timp de on-job training pe x (suma foarte mare) euro in strainatate cu obligatia de a sta angajat la firma respectiva 3 ani.
Promisiuni au fost multe, ideea era a unui stagiu complet cu traininguri intensive acolo.
Problema este ca acolo am lucrat pe proiecte efective, suma trainingurilor realizate de catre firme autorizate nu depaseste o durata maxima de 13 zile cu scoaterea din productie.
Neacceptand modul de tratare al angajatilor, faptul ca nu mi-au oferit pregatirea profesionala promisa, faptul ca s-au bazat pe experienta anterioara in a-si finaliza proiectele deja incepute, orasul si alte probleme familiale am decis sa parasesc firma in mai putin de 3 ani.
Acum firma s-a decis sa ma actioneze in judecata pentru neplata "datoriilor" care nu acopera nicidecum cuantumul trainingurilor facute acolo.

Ce sanse am de a castiga un asemenea proces, considerand ca totusi contractul de munca pare legal?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: vladutvladut , utilizator 10:04, 17 Septembrie 2007

Cum pot sa demonstreze 2 bilete de avion pregatirea profesionala??
Nu sunt un cunoscator in domeniu dar mi se pare absurd cu o viza de lucru si 2 bilete de avion fara dovada unor traininguri sa justifici o pregatire profesionala!?

Nu ar trebui sa aduca si dovada trainingurilor care le afirma?
Eu daca spun ca am fost la munca acolo , ei nu ar trebui sa vina cu contraargumente?

Multumes anticipat
Rog si alte pareri

Cum pot sa demonstreze 2 bilete de avion pregatirea profesionala??
Nu sunt un cunoscator in domeniu dar mi se pare absurd cu o viza de lucru si 2 bilete de avion fara dovada unor traininguri sa justifici o pregatire profesionala!?

Nu ar trebui sa aduca si dovada trainingurilor care le afirma?
Eu daca spun ca am fost la munca acolo , ei nu ar trebui sa vina cu contraargumente?

Multumes anticipat
Rog si alte pareri

Pai ei argumenteaza cu faptul ca ti-au platit diurna, adica nu ereai salariatul societaii straine ci ai fost la specializare adicalea ...la " training"..........cam cum ar fi "calificarea LA LOCUL DE MUNCA" dar mai prin strainatati, scos din productia romaneasca si scolit pe englezeste pe bani ,spun ei ,frumosi.
Acum trebuie spus ca doar cheltuielile pe care le pot dovedi le vei plati si acelea proportional cu timpul ramas nelucrat.
Nu vreau sa te supar ,dar tu cu ce contraprobezi ca ai fost la lucru in strainatate ,nu la training?
Specializarile astea prin strainatate asa se desfasoara, te muncesc si altii, nu ai stiut?
Nu prea te duc la scoala.
Lasand gluma, cred ca ar trebui sa te gandesti la ce te-a nemultumit de ai plecat si cam cat de legal este, si mai ales pe cine chemi martor, poate alt coleg/colega care a fost nemultumit ca si tine si a plecat inainte de indeplinirea unei clauze asemanatoare.Ti-ar fi de ajutor.
Multumesc pentru raspunsul detaliat.Ma multumeste dar nu ma bucura ca asa stau lucurile: semnez un contract cealalta parte nu il respecta (nu imi fac traininguri) si daca eu rup contractul totul se varsa in capul meu.
Relativ la ce mi-ai zis ca argumente sunt suficiente?:

- diurnele neplatite la timp (prima dupa ce am ajuns acolo, ultima cu mult timp dupa ce m-am intors in tara) - pot demonstra
- faptul ca am stat mai mult decat am dorit acolo fara sa imi ceara in scris cineva daca mai sunt de acord sa stau mai mult decat perioada ciontractului - pot demonstra si asta
- vize de lucru nu de studii deci intentie clara de a ne duce la lucru
- emailuri care demonstreaza ca am lucrat, acte care demonstreaza ca am avut rsponsabilitati
- faptul ca cine face un training trebuie sa fie avizat de ministrerul muncii/educatiei?

Toate astea nu valoareaza nimic?nu ma ajuta in apararea mea ?

Multumesc anticipat

- 1 diurnele neplatite la timp (prima dupa ce am ajuns acolo, ultima cu mult timp dupa ce m-am intors in tara) - pot demonstra
-2 faptul ca am stat mai mult decat am dorit acolo fara sa imi ceara in scris cineva daca mai sunt de acord sa stau mai mult decat perioada ciontractului - pot demonstra si asta
-3 vize de lucru nu de studii deci intentie clara de a ne duce la lucru
- 4 emailuri care demonstreaza ca am lucrat, acte care demonstreaza ca am avut rsponsabilitati
- 5 faptul ca cine face un training trebuie sa fie avizat de ministrerul muncii/educatiei?

1. ar putea sa demonstreze ca nu ai fost salarizat la timp, dar intarzieri la salariu se mai intampla
2 daca ati stabilit prin contract o anumita perioada, incercati sa reduceti cheltuielile doar la perioada acceptata, pe motiv ca angajatorul nu poate solicita inapoierea unor cheltuieli aferenta unei prelungiri unilaterale a perioadei de stagiu. Ar fi un abuz din partea sa. (un avocat ar fi de folos aici)
3. vize de studii nu se acorda pentru pregatire profesionala de acest gen. Insa, daca in acord era specificata o anumita locatie in care trebuia sa se faca acea pregatire si tu nu ai calcat de loc pe acolo, sau era specificat clar ca se desfasoara intr-o locatie, ce poti dovedi ca fiind in afara acelei locatii nu constituie pregatire, mai putin cazul in care nu exista un acord intre cele doua locatii (adica scoala in locul X si practica aferenta in locul Y, care poate fi productiva)
4. nu te ajuta, nu scrie niciunde ca nu poti avea responsabilitati in timpul unei pregatiri profesionale, poate face parte din aceasta.
5. nu este necesara nici o viza, a niciunui minister, mai mult poate fi fara diploma sau atestat si valabila pregatirea doar in societatea care te-a pregatit.
Eu cred ca in speta , cel mai mult v-ar ajuta sa demonstrati ca stiati deja ce v-au spus sa faceti , daca intr-adevar nu a fost pregatire profesionala , lucru de care nu ati fi avut nevoie in situatia dvs.Daca puteti proba acest lucru nu mai aveti nevoie nici de avocat , daca nu , trebuie sa cautati unul.Desi , si in aceasta situatie e bine sa faceti o evaluare sa vedeti daca nu v-ar costa mai putin sa platiti daune firmei decat avocatul.

Alte discuții în legătură

Clauza profesionala vladislav05 vladislav05 Buna ziua, Sunt angajat la o companie cu capital german. Problema este ca pentru a-mi putea desfasura activitatea am fost trimis la compania mama, unde am ... (vezi toată discuția)
Reinnoire act aditional vladutvladut vladutvladut Buna dimineata/seara Actualmente sunt in Statele Unite, trimis de firma din Romania, care are sediul central in Denver. Am cateva probleme de semnalat: la ... (vezi toată discuția)
Diurna in clauza de reziliere a contractului Claudiu Bran Claudiu Bran Buna ziua, Actul aditional la contractul de munca spune ca angajatul este obligat sa ramana o anumita perioada de timp in firma. Daca acest contract ... (vezi toată discuția)