avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CLAUZA FORMARE PROFESIONALA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CLAUZA FORMARE PROFESIONALA

Buna,

Am facut un contract acuma ceva timp de on-job training pe x (suma foarte mare) euro in strainatate cu obligatia de a sta angajat la firma respectiva 3 ani.
Promisiuni au fost multe, ideea era a unui stagiu complet cu traininguri intensive acolo.
Problema este ca acolo am lucrat pe proiecte efective, suma trainingurilor realizate de catre firme autorizate nu depaseste o durata maxima de 13 zile cu scoaterea din productie.
Neacceptand modul de tratare al angajatilor, faptul ca nu mi-au oferit pregatirea profesionala promisa, faptul ca s-au bazat pe experienta anterioara in a-si finaliza proiectele deja incepute, orasul si alte probleme familiale am decis sa parasesc firma in mai putin de 3 ani.
Acum firma s-a decis sa ma actioneze in judecata pentru neplata "datoriilor" care nu acopera nicidecum cuantumul trainingurilor facute acolo.

Ce sanse am de a castiga un asemenea proces, considerand ca totusi contractul de munca pare legal?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: vladutvladut , utilizator 10:04, 17 Septembrie 2007
Buna ziua
Problema mea este urmatoarea:
Am incheiat un contract de munca, cu o firma frantuzeasca, care are sucursala in Romania. Am inceput munca pe 6 aprilie la Bucuresti si apoi, pe 12 aprilie am fost trimis la o specializare in Franta pe durata unui an, in baza unui act aditional la contractul de munca, prin care se precizeaza ca mi se face un training de pregatire profesionala. Am deja 6 ani de vechime in munca. Problema este ca aditionalul precizeaza ca sunt obligat sa lucrez 4 ani de la data semnarii aditionalului la aceasta firma, urmatorii 3, evident, in Romania. Daca vreau sa plec, trebuie sa platesc 40000 de euro, indiferent daca vreau sa plec acum, sau dupa terminarea ''training-ului''. Partea cea mai interesanta este ca nu am facut niciun fel de training, ci, pur si simplu, muncim efectiv.
Am descoperit ulterior o hartie prin care, in baza unei conventii intre firma din Franta si cea din Romania, firma din Franta plateste catre firma din Romania aproximativ 20 de euro pe ora pentru mine, hartie in care imi apare numele si suma care s-a incasat pe mine din aprilie si pana acum, si care acopera cheltuielile mele de cazare, transport, etc., adica apr. 20000 de euro. In aceste conditii, aditionalul precizeaza ca nu pot avea initiativa incetarii contractului de munca pe perioada mai sus mentionata. Singurul articol de care ma pot lega este acela orin care se spune ca salariatul (in speta eu), nu executa activitati in Franta care sa aduca beneficii de niciun fel firmei din Romania.
Intrebarea este: Pot folosi acea hartie in cazul unui proces, prin care sa demonstrez ca eu nu am fost trimis la training, ci, efectiv, se primesc bani pe mine, deci lucrez?
Mentionez ca am o copie dupa aceasta hartie care prezinta atat o scrisoare oficiala referitoare la conventia intre cele doua parti, semnata de sefii de aici din Franta, cat si un e-mail de confirmare al firmei din Romania, in care se prezinta situatia mea detaliata. Are validitate o astfel de hartie? Pot fi acuzat de furt de informatie, in baza unui acord de confidentialitate? Activitatea mea consta in proiectare cladiri si hale industriale, ca inginer contructor. Aici, semnez o serie de documente dupa care, de asemenea, mi-am facut copie, dovedind faptul ca lucrez.
Sa inteleg ca cei 6 ani vechime nu ii ai in firma cu care ai actul aditional de pregatire profesionala.
Daca poti dovedi ca nu faci un stagiu de pregatire in Franta nu vei plati suma convenita in cazul plecarii.
Ca sa nu scoti hartia cu pricina poti solicita in instanta dovada (protocolul) in baza caruia faci pregatire profesionala, intru cat detii informatii ca situatia ta de fapt este o detasare.

Intr-adevar, aceasta vechime nu o am in firma la care sunt actualmente angajat. Acest lucru trebuie facut, si acest lucru trebuie cerut in instanta, dar, in momentul cand voi introduce demisia, pot trimite un e-mail prin care cer acest lucru, si anume dovada acestui protocol in baza caruia se face pregatire profesionala. Cred ca firma nu are cum sa justifice in fata instantei, in acelasi timp acordul semnat cu firma din Franta, prin care asigura forta de munca, calificata, pe de o parte, iar, pe de alta parte, un contract de pregatire profesionala pentru mine. Acum, singura problema ramane referitoare la inregistrarea acestui contract intre cele doua firme, in raport cu legislatia romaneasca, adica daca acest act/conventie este inregistrat in Romania. Cred ca nu poate fi doar o conventie la nivel intern, fara a avea relevanta juridica. Daca acest lucru se face, inseamna ca banii care se primesc ar putea fi bani negri, sau, mai simplu, o spalare de bani. Firma din Franta plateste o suma, scapa de impozit aici, firma din Romania ii primeste si apoi ii poate intoarce aici, ''spalati'' fiind.
In acest agreement trimis de cei din Franta, se prezinta detaliat suma care o primeste firma din Romania pentru mine, valoarea diurnei, si se precizeaza clar ca firma din franta plateste acesti bani firmei din Romania. De asemenea, se precizeaza valoarea maxima a contractului, durata. Este anexat de asemenea un e-mail al firmei din Romania care arata evolutia situatiei, lunar.
Nu stiu daca sunt sanse mari de reusita, dar eu sper ca da. Multumesc pentru raspuns, si, daca mai aveti si argumete suplimentare, va rog sa ma ajutati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza profesionala vladislav05 vladislav05 Buna ziua, Sunt angajat la o companie cu capital german. Problema este ca pentru a-mi putea desfasura activitatea am fost trimis la compania mama, unde am ... (vezi toată discuția)
Reinnoire act aditional vladutvladut vladutvladut Buna dimineata/seara Actualmente sunt in Statele Unite, trimis de firma din Romania, care are sediul central in Denver. Am cateva probleme de semnalat: la ... (vezi toată discuția)
Diurna in clauza de reziliere a contractului Claudiu Bran Claudiu Bran Buna ziua, Actul aditional la contractul de munca spune ca angajatul este obligat sa ramana o anumita perioada de timp in firma. Daca acest contract ... (vezi toată discuția)