Am o intrebare: daca am nascut un copil pe data de 16.02.2004 si altul in data de 01.03.2002 si am depus cerere pentru acordarea salariului mediu pe unitate pentru nastere copil, conform CCMUnic la nivel national, art 51 alin (1) la data de 30.11.2007, si nu mi s-a acordat atunci pe motiv ca nu erau bani prevazuti in buget pentru asa ceva si ca se incheia in curand anul fiscal, acum mai pot beneficia de acest drept? Sau exista o limita in timp pentru depunerea cererilor?
Va rog daca poate cineva sa-mi raspunda cat mai urgent!!!
Daca va referiti la alocatia pentru nou-nascuti, art.25 din Legea nr.416/2001 prevede :
(1) Mamele au dreptul la o alocatie pentru fiecare dintre primii 4 copii nascuti vii, in cuantum de 230 lei.
(2) Acordarea dreptului si plata alocatiei pentru copiii nou-nascuti se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare, prin dispozitie a primarului localitatii in a carei raza domiciliaza mama sau, dupa caz, unde a fost inregistrata nasterea copilului.
(3) Alocatia prevazuta la alin. (1) se acorda o singura data pentru fiecare copil nascut viu, in termen de maximum 12 luni de la nasterea copilului.
Inseamna ca prima data de angajator NU este acelasi lucru cu acea alocatie pentru nou-nascuti prevazuta in L 416, care oricum a fost abrogata acum prin L 118/2010, cu exceptia celor care au nascut pana la intrarea in vigoare a acestei legi.Dar, de exemplu, colegele care au nascut -una pe 30.01.2008 si cealalta pe25.04.2008 si AU DEPUS CERERILE pe 17.05.2010, mai au sau nu acest drept?? sau si ele trebuiau sa depuna cererile PANA la 6 luni de la data nasterii copiilor?- pentru a primi prima de la angajator ? Asta vreau eu sa stiu : depunerea cererilor, nu in cat timp se solutioneaza. . Multumesc !
Colegele dvs. pot sa primeasca acest ajutor la nastere , daca angajatorul are bunavointa , insa nu mai pot actiona in instanta in cazul in care nu i se acorda acest ajutor , deoarece termenul este prescris ( 6 luni de la nasterea copilului ).
Multumesc de raspuns, am tot insistat asupra acestui termen de 6 luni, deoarece pe alte forumuri, in special unul destinat bugetarilor- invatamantului, se spune ca dreptul se acorda pana la varsta de 3 ani a copilului. De aici vine nedumerirea : ori pana la 3 ani , ori pana la 6 luni???