1. Nedumerirea vine de la interpretarea diferita, data de angajatori si chiar de unele instante de judecata, articolului 238 din Codul muncii:
Art. 283. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.
2. Salariul mediu pe unitate platit mamei la nasterea unui copil este prevazut in CCMUNN sau in CCM la nivel de ramura sau unitate si nu este un drept salarial. De aceea si eu cred ca termenul de prescriptie este de 6 luni.
Ddaca tot suntem la capitolul ajutor la nasterea unui copil , se pare ca prin prevederile OUG nr.118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar , art.9 anuleaza cel putin pana la data de 31 decembrie 2010 acordarea de " ajutoare sau, dupa caz, indemnizatii la iesire la pensie..."
Cel putin pentru bugetari , situatia este gri ...
Din cate s-au mai scris pe acest forum , in sectorul bugetar nu prea s-a acordat acest ajutor ...prin urmare, prevederea nu era o noutate pentru multi bugetari care aveau dreptul de a beneficia de acest ajutor .. prin aceasta prevedere , cred ca s-a produs deja o discriminare intre sectorul privat si cel bugetar in ceea ce priveste acordarea acestui ajutor pentru nasterea copilului.
Da!!! aveti dreptate domnule Tudorvaleriu,,,, in CCMUNN se specifica , "un AJUTOR", deci nu un drept salarial....este cu totul si cu totul diferit... nu mi-am dat seama.. sigur nu sunt jurista, dar limba romana o cunosc... si totusi,.....multumesc foarte mult si dumneavoastra si doamnei(cred) zzenovia pentru informatiile date, si cred ca au folosit si altora. Legea 118/2010, intradevar abroga acest ajutor si multe altele, dar atentie la un articol ceva mai jos, care spune totusi ca pentru cele care au nascut , sau s-au casatorit (alt ajutor) pana la data intrarii in vigoare a acestei legi, mai pot depune cereri pana la 31 august!
Buna ziua!
In legatura cu acest subiect, mai am o nelamurire. Odata depusa cererea, in cat timp angajatorul este obligat sa iti dea un raspuns? Mentionez ca am depus cererea aproximativ intr-o luna de la nasterea copilului si am solicitat ca in cazul unui raspuns nefavorabil, sa imi dea in scris ce justificari aduce. De mai bine de o luna, secretara directorului imi spune ca a fost inregistrata cererea mea la dosar dar inca nu a fost aprobata. In plus, din exeprienta celorlate colege in trecut, li s-a raspuns ca nu exista bani si sa fie intelegatoare. Eu, cum am solicitat un raspuns in scris, se pare ca nu il primesc. De aceea va intreb in cat timp este nevoit sa imi raspunda si daca nu asteapta sa se prescrie.
Va multumesc!