Un unchi de-al meu a decedat, in urma careia suntem mostenitori garsonierei acestuia. Asociatia de proprietari din blocul respectiv, ne ameninta ca ne da in judecata daca nu platim pierderile de apa rece+calda pe care ruda noastra decedata l-ar fi provocat cu buna stiinta lasand robinetele de apa deschise.
Din toate apartamentele existente acest apartament era singurul care nu avea contoare de apa. Suma pierderilor acumulate pe lunile dec. 2006 jan-feb. 2007 se ridica la 1495,7Ron. Modul in care sa calculat aceasta suma este in felul urmator: de exemplu Suma facturi totale de apa luna decembrie 1200Ron pe asociatie, pe urma 800Ron reiesit din citirea contoarele locatarilor si restul de 400 trecut integral ca consum-pierdere pe apartamentul in cauza (1200-800=400 toata suma care nu este acoperita cu citirea contarelor la restul locatarilor). Nu ni-sa prezentat vreun act, proces-verbal de constatare, notificare a persoanei respective ca ar genera pierderi sau vreo alta masura administrativa. La cererea noastra in scris de a ne prezenta acte doveditoare visavis de aceasta problema ni-sa trimis doar un calcul in modul prezentat mai sus....mai mult decat atat sau trecut mai multe luni anterioare ca "dovada" ca si atunci persoana in cauza genera pierderi in mod deliberat, iar calculul se sfarseste cu lunile martie, aprilie, mai (decesul a avut loc in luna februarie de atunci garsoniera nu este locuit) in care incontinuare sunt pierderi de 50 Ron pe luna care sunt scazute din suma totala imputata ajunganduse la cifra de mai sus. Intrebarea mea ar fi, este legal modul in care se actioneaza impotriva noastra?! Ce acte justificative se pot pretinde in acest caz!? Dorim sa vindem garsoniera in cauza dar banuiesc ca nu vom obtine acordul administratorului pana cand nu se rezolva acesta situatie. Ce sanse am avea in instanta?...oarecum toata situatia mi se pare ca se bazeaza pe faptul ca un om decedat nu se poate apara :( .
Multumesc
Exista o vorba care spune : Unde-i lege nu-i tocmeala. Nu te intreaba nimeni daca vrei sau ai bani sa montezi apometrele. E in curs inca acest scandal daca vrei sa-l urmaresti.
stiu ca nu te intreaba, dar la celelalte intrebari, ce raspunsuri ar fi? E normal sa treaca tot consumul depe scara unui singur apartament? Unde scrie?
Suma aceea nu reprezinta pierderi. Explicatia nu e greu de gasit: unii proprietari se poarta "delicat" cu apometrele si acestea nu mai inregistreza consumul. Nu acelasi lucru se intimpla cu apometrul de la bransament. Acela merge tot timpul. Procedeul folosit de admin e corect dar rezultatul e gresit. Ce-i de facut? Greu de spus!
sunt administrator de imobil de ceva vreme si va pot spune din proprie experienta ca -admnistratorii- sunt intotdeauna vinovati ca locatarii sunt nemultumiti. Referitor la calculul pentru apa rece la apartamentele ne contorizate, va pot spune cum procedez eu si este 100% corect din punct de vedere legal. Apartamentele contorizate, platesc consumul de apa rece cu suma de 2,83 Lei / m.c. - aceasta suma reprezentand valoarea apei potabile la care se adauga apa meteo, canalizarea, si TVA . Dupa insumarea valorilor datorate de apartamentele contorizate, se scade aceasta suma din valoarea totala a facturii emisa de ApaNova. Diferenta este impartita pe numarul de persoane de la apartamentele ne contorizate. In situatia existentei de pierderi datorate avariilor la instalatia comuna, se pot adauga la apartamentele contorizate valori cuprise intre 5 pana la 10% din consumul propriu pentru fiecare apartament contorizat. Daca proprietarul de apartament ne contorizat lipseste pe o perioada mai mare de 15 zile din locuinta si a comunicat acest lucru asociatiei in scris, acesta este scutit de plata apei reci , cu conditia ca la apartamentul cu pricina sa nu se fi produs o avarie care genereaza pierderi de apa. Tineti cont de faptul ca listele de intretinere se refera la luna incheiata.
citeste hotararea de guvern nr400/2003
sau cel mai bine luati legatura cu federatia asociatiilor de proprietari condusa de opaina ,va va explica cel mai bine cu legile in vigoare .
pierderile se calculeaza pe nr de persoane din apartament (la pierderi intra consumul de apa pe care il folosesc femeile de serviciu ,goliri de instalatii in cazul unor defectiuni ,pierderile in retea se mai fac si din cauza pozitiei incorecte a montari apometrelor-exemplu- ele trebuie sa fie montate pe orizontala si nu pe verticala si sa nu existe coturi inainte si dupa contor ,apoi daca la chiuveta picura apa la wc la fel la cate ap sunt in acel bloc va dati seama deci exista pierderi.
exista si niste normative care prevad ce cantitate de apa rece-calda la pausal pe persoana .
nu poate un administrator sa faca de capul lui .
mai exista in cadrul primariilor un birou numit relati cu asociatiile de proprietari
dar mai intai faceti o sesizare catre presedintele blocului si cereti sa vi se dea scris explicatiile si cum sa calculat sunt obligati sa va raspunda in scris in termen de 5 zile lucratoare cu acea hartie va puteti duce la primarie ,la federatia asociatiilor de proprietari si vedeti daca e corect ,ei va vor ajuta fff mult si apoi actionati in judecata
mult succes;)