avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Aplicarea reducerii salariilor bugetarilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Aplicarea reducerii salariilor bugetarilor

Mă gândesc eu că orice persoană care are un contract de muncă, convenţie civilă de prestări servicii, contracte în baza Legii 8/1996... cu o instituţie de stat, pentru a primii o remuneraţie cu 25% mai mică trebuie să semneze un act adiţional la respectivul contract. Acum dacă respectiva persoană nu vrea să semneze acest act adiţional, remuneraţia nu poate să scadă. În situaţia în care pe acest motiv se găseste o modalitate prin care instituţia respectivă să înceteze contractul cu persoana in cauză, bănuiesc că această încetare a contractului în faţa legii este nulă şi în cazul atacării acestei decizii în instanţă, persoana respectivă este remunerată conform contractului respectiv începănd cu data încetării contractului, iar mai departe instituţia respectivă obligată să continue derularea contractului.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:25, 8 Iulie 2010
Mă gândesc acum că poate putem găsi acum aplicarea acestor restrângeri a unor drepturi ca discriminatorii datoritâ faptului că nu sunt aplicate decât salariaţilor din sistemul bugetar. Sau poate faptul că nu se aplică tuturor salariaţilor din sistemul bugetar.
Ce părere aveţi?
Postez cateva articole care sunt incalcate prin prevederile Legii 118/ 2010, poate ne vom uni sa ne cerem drepturile nu sa facem munca patriotica ca sa le fie unora bine.

Codul muncii actualizat 2010

TITLUL I
Dispozitii generale

Art. 5. - (1) in cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.
(3) Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
(4) Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe.
Art. 10. - Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.

Art. 11. - Clauzele contractului individual de munca nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de munca.

"Art. 17. - (1) Anterior incheierii sau modificării contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice." (O.U.G. nr. 55/2006)
4) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.
Art. 38. - Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Art. 39. - (1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:

a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;
(2) Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:

a) obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului;

Art. 40.(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:

a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;

b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;

c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
Art. 154. - (1) Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.

(2) Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani.

(3) La stabilirea si la acordarea salariului este interzisa orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.

Art. 155. - Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

Art. 156. - Salariile se platesc inaintea oricaror alte obligatii banesti ale angajatorilor.

Art. 157. - (1) Salariile se stabilesc prin negocieri individuale sau/si colective intre angajator si salariati sau reprezentanti ai acestora.
(2) Sistemul de salarizare a personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral sau in majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale se stabileste prin lege, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative.

Art. 166. - (1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate
Art. 248. - (1) Conflictul de munca reprezinta orice dezacord intervenit intre partenerii sociali, in raporturile de munca.

(2) Conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractelor colective de munca sunt conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor, denumite conflicte de interese.

(3) Conflictele de munca ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi ori din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca sunt conflicte referitoare la drepturile salariatilor, denumite conflicte de drepturi.

Art. 264. - (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10 %;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10 %;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Legea 330/ 2009

Partea I
Capitolul I
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Prezenta lege are ca obiect de reglementare stabilirea unui sistem unitar de salarizare pentru personalul din sectorul bugetar plătit din bugetul general consolidat al statului.
(2) Începând cu data intrării în vigoare, în tot sau în parte, a prezentei legi, drepturile salariale ale personalului prevăzut la alin. (1) sunt şi rămân în mod exclusiv cele prevăzute în prezenta lege.
Art. 30 (5) În anul 2010, personalul aflat în funcţie la 31 decembrie 2009 îşi va păstra salariul avut, fără a fi afectat de măsurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009,


Ca sa nu mai amintim de celelalte masuri ce se iau in sectorul bugetar ( blocarea posturilor, neplata orelor suplimentare, neacordarea premiilor)


Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
Loredana Puscasu,
Si eu sunt bugetar si ma gandesc cu groaza...insa nu cred ca se poate aplica teoria cu discriminarea: problema este ca angajatorul stabileste salariul pe care il primeste angajatul! Asa este la privat, asa este si la stat. Atata vreme cat cei de la privat nu au introdus procese pe baza de discriminare cand le-au fost taiate salariile, pe motiv ca bugetarii, atunci, aveau salariile intregi, nu cred ca vreo instanta va da castig de cauza pe o asemenea motivatie.
Cat timp nu am auzit de vreun "privat" sa fi castigat vreun proces impotriva angajatorului sau pe motiv ca i-a taiat salariul pe timp de criza, nu cred ca bugetarii vor reusi asa ceva. Daca vorbeam de pensii, era aplicabila legislatia europeana in materie, asa... revenim la o vorba "de duh" spusa de dl. Boc: "Cui nu-i convine, poate oricand pleca#-o"
Cat despre negocierea salariilor...ce nu se spune este ca aceste negocieri exista si la stat (macar pe hartie): cand se redacteaza legile de salarizare, se consulta sindicatele, CES, reprezentantii ministerelor....asa ca Statul este "acoperit" si la acest capitol...
Eu cred ca o varianta cat de cat viabila in instanta ar fi invocarea principiului descentralizarii (institutiile care au bani sa dea in judecata Guvernul pentru a castiga dreptul de a stabili salariile propriilor angajati in functie de nevoi si de fondurile disponibile)...
Se pare că nu este nevoie de acordul nostru pentru a ni se modifica salariul în aceasta situație conform ultimului alineat al articolului 17 din Codul Muncii, precum și conform articolului 153 sau 157 din codul muncii (răspuns primit de la Ministerul Muncii,...).
Am primit răspuns și de la Curtea Constituțională, însă probabil mâine am să îl postez.
Mă bucur să observ că nu sunt singurul care caută o cale de a îndrepta lucrurile.
La privat vă asigur eu că nu a scăzut salariul nici unui salariat fără acordul acestuia, iar oricine se află în situația de a fi fost dat afară datorită faptului că nu și-a dat acordul poate câștiga în instanță.
Eu lucrez la o instituție de stat care a pierdut procese, în mod repetat, intentate de persoane ce au fost după părerea justiției concediate ilegal.
Deci dreptate se poate face dacă o cauți.
Eu cred ca este vorba de discriminare pentru ca nu numai o parte din bugetari sunt cetateni ai acestei tari iar daca e austeritate atunci sa fie pentru toata lumea nu numai pentru cei de la care au tot luat mereu.Sa fie austeritate inclusiv pentru guvernanti, de fapt de acolo ar fi trebuit sa inceapa taierile, iar aceste taieri ar trebui sa se faca cu adevarat nu sa taie dintr-o parte si pe alta parte sa infiinteze agentii unde ii angajeaza pe cei care au fost disponibilizati din cauza desfiintarii vechii agentii sau structuri guvernamentale.
Cat despre privat lucrurile nu stau chiar asa. Am lucrat si eu la privat si chiar daca au avut probleme financiare au recurs la alte metode (neplata orelor suplimentare, neacordarea tichetelor de masa, somajul tehnic), toate cu caracter temporar, dar niciodata nu au micsorat salariul pentru ca au ei probleme financiare ce sunt legate de obicei ori de un management prost ori de lipsa comenzilor.
Pe cand la bugetari situatia e cu totul alta. Guvernantii vor acum sa muncesti mai mult pe bani mai putini si nu vor sa recunoasca sub nici un chip ca nu se pricep deloc la ceea ce fac. Nu vor sa asculte si parerile altora. Avem totusi atatia specialisti in tara asta, chiar nici unul nu are o parere mai buna decat a lor?
Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2010
Loredana Puscasu,

Alte discuții în legătură

Sporuri functionari publici - instanta mircea09 mircea09 Curtea de conturi a stabilit printr-un act de control ca sporurile unele sporuri stabilite prin Contract colectiv de munca de de catre functionarii publici din ... (vezi toată discuția)
Discriminare elena_tabolcea@yahoo.com elena_tabolcea@yahoo.com Salariatii cu handicap accentuat, care nu sunt salariati la stat, de ce nu beneficiaza de 15% marire la salariu daca exista o lege totusi? Mi se pare o ... (vezi toată discuția)
Concedierea art 65 aliniatul 1 desființarea locului de muncă AdevarulALways AdevarulALways Buna ziua, Am lucrat mai bine de 7 ani intr-o firma in Arad. Acum pe fundalul crizei CoVID19, angajatorul mi-a comunicat in scris ca ma concediaza pe baza ... (vezi toată discuția)