avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Aplicarea reducerii salariilor bugetarilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Aplicarea reducerii salariilor bugetarilor

Mă gândesc eu că orice persoană care are un contract de muncă, convenţie civilă de prestări servicii, contracte în baza Legii 8/1996... cu o instituţie de stat, pentru a primii o remuneraţie cu 25% mai mică trebuie să semneze un act adiţional la respectivul contract. Acum dacă respectiva persoană nu vrea să semneze acest act adiţional, remuneraţia nu poate să scadă. În situaţia în care pe acest motiv se găseste o modalitate prin care instituţia respectivă să înceteze contractul cu persoana in cauză, bănuiesc că această încetare a contractului în faţa legii este nulă şi în cazul atacării acestei decizii în instanţă, persoana respectivă este remunerată conform contractului respectiv începănd cu data încetării contractului, iar mai departe instituţia respectivă obligată să continue derularea contractului.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:25, 8 Iulie 2010
Referitor la petitia dvs., inregistrata la Curtea Constituţională cu nr.8866 din 1 iulie 2010, va aducem la cunostinta urmatoarele:



Curtea Constituţionala poate fi sesizata pentru cazurile expres prevazute de art.146 din Constitutie si numai in conditiile stabilite de Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 643 din 16 iulie 2004 (documente pe care le puteti regasi si pe site-ul Curtii, la rubrica Baza legala).

In conformitate cu dispozitiile art.2 alin.(1) din legea sa organica, Curtea Constitutionala „asigura controlul constitutionalitatii legilor, a tratatelor internationale, a regulamentelor Parlamentului si a ordonantelor Guvernului”, control menit sa asigure concordanta acestor acte cu dispozitiile si principiile Legii fundamentale.

Avand in vedere dispozitiile exprese ale art.3 alin.(1) din aceeasi lege [„atributiile Curtii Constitutionale sunt cele stabilite de Constitutie si de prezenta lege”], Curtea se pronunta doar atunci cand este legal sesizata si in limita acestor atributii, iar aceasta exclusiv in cadrul procedurii jurisdictionale, strict reglementata.

Or, aspectele semnalate in petitia dvs. nu tin de jurisdictia constitutionala, Curtea neavand atributii de control asupra modului de aplicare a legii de catre autoritatile publice ori entitati de drept privat.

De asemenea, subliniem ca, fiind o autoritate jurisdictionala independenta, distincta de sistemul judiciar si cu o competenta specializata, Curtea Constitutionala nu se substituie instantelor judecatoresti.
Ca urmare adresei dvs. transmisă Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, vă comunicăm următoarele:
Potrivit prevederilor art.157 ali.1-2 din Legea 53/2003 Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare, salariile se stabilesc prin negocieri individuale sau/şi colective între angajator şi salariaţi sau reprezentanţi ai acestora. Sistemul de salarizare a personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau în majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale se stabileşte prin lege, cu consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative.
Faţă de prevederile legale menţionate, apreciem că în ceea ce priveşte sistemul de salarizare al personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din bugetul asigurărilor sociale de stat, aceste drepturi nu se pot negocia ele fiind stabilite prin legi speciale.
Din răspunsul de la Curtea Constituţională eu înţeleg că nu pot fi traşi la răspundere dacă au calificat o lege ca fiind constituţională chiar dacă nu este, că nu este în măsură o persoană fizică să ceară detalii despre baza în care o lege este găsită constituţională şi că doar anumite persoane sau grupuri de persoane conform art. 146 al Constituţiei României pot cere Curţii Constituţionale să se pronunţe în privinţa constituţionalităţii unei legi, ordonanţe...
Eu înţeleg din Codul Muncii art. 157 că dacă a fost consultat sindicatul sau reprezentantul salariatului, indiferent dacă acesta şi-a dat acordul sau nu se poate da legea respectivă.
Articolul 41, aliniatul 5 din Constituţia României impune şi negociere, negociere care a avut loc, dar probabil că nu contează dacă părţile s-au înţeles.
Zic eu că dacă baza legii este articolul 53 din Constituţia României, atunci este neconstituţională, dar probabil că nu asta este baza până la urmă.
Până la urmă este foarte posibil să fie legal ceea ce se întâmlă.
Mie îmi pare însă imoral ca în momentul în care eu am un contract semnat în acord de ambele părţi, cealată parte să aibe posibilitatea de a modifica venitul meu în urma acelui contract fără a avea nevoie de acordul meu.
Propunerea doamnei Kyandra în opinia mea este imorală pentru că există instituţii care sunt sucvenţionate cu 80%, instituţii care sunt finanţate integral, iar majoritatea instituţiilor care aduc profit nu au concurenţă şi/sau exploatează resurse moştenite de la poporul român. În cazul unei instituţii care a plătit statului valoarea utilajelor, imobilelor,... , are concurenţă şi profit, chiar dacă nu sunt deacord cu ideea dumneavoastră nu am să mă împotrivesc ei.
:offtopic: Interventie moderator
@ valliev2dor


Nu ne dorim sa postati mai multe mesaje consecutive in aceeasi discutie. Daca aveti mai multe lucruri de spus, puteti folosi functia de editare a mesajului anterior.

Incalcarea Regulamentului de postare se sanctioneaza in prima faza cu avertisment, care va fi public si se va posta de catre administrator / moderator in sectiunea de anunturi oficiale a forumului. Abaterile repetate pot duce la inchiderea contului (banare), temporara sau definitiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporuri functionari publici - instanta mircea09 mircea09 Curtea de conturi a stabilit printr-un act de control ca sporurile unele sporuri stabilite prin Contract colectiv de munca de de catre functionarii publici din ... (vezi toată discuția)
Discriminare elena_tabolcea@yahoo.com elena_tabolcea@yahoo.com Salariatii cu handicap accentuat, care nu sunt salariati la stat, de ce nu beneficiaza de 15% marire la salariu daca exista o lege totusi? Mi se pare o ... (vezi toată discuția)
Concedierea art 65 aliniatul 1 desființarea locului de muncă AdevarulALways AdevarulALways Buna ziua, Am lucrat mai bine de 7 ani intr-o firma in Arad. Acum pe fundalul crizei CoVID19, angajatorul mi-a comunicat in scris ca ma concediaza pe baza ... (vezi toată discuția)