avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA minunatul registru al operatorilor intracomunitari
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

minunatul registru al operatorilor intracomunitari

Buna ziua,

as dori sa supun atentiei dv doua situatii oarecum similare de prestari servicii intracomunitare:
1. O societate cu sediul in Ro, platitoare de TVA, care presteaza servicii anexe transportului maritim pt clienti intracomunitari, trebuie sa se inscrie in registru daca nu realizeaza achizitii intracomunitare mai mari de 10000 eur ?
Eu una nu am regasit conditiile de inscriere pentru o astfel de societate in nici una din literele a)-e) ale alin 1 din art. 158.2 CF.
2 O societate similara cu prima dar care nu este platitoare de Tva in RO, in rest conditiile fiind similare, trebuie sa se inscrie in minunatul registru?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 18:16, 4 Iulie 2010
Art. 158^2
(1) Incepand cu data de 1 august 2010, se infiinteaza si se organizeaza in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare, respectiv:
c) prestari de servicii intracomunitare, respectiv servicii pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite in Romania in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile;

aici as dori sa ne dati mai multe detalii cu privire la transportul maritim, pentru a vedea daca operatiunea nu este scutita de taxa in statul membru beneficiar.
mai exact ce faceti si pentru cine? care este traseul trasnportului?

Toate operatiunile anexe transportului maritim sunt scutite de taxa in statul beneficiar si in Ro, legislatia UE reglementand ferm acest lucru. In Ro, cf art 143 (1), lit. H: sunt scutite de taxa : h) pct 3. in cazul navelor destinate navigatiei maritime, utilizate pt transportul international de persoane si/sau de bunuri, pt pescuit ori alta activitate economica pct. 3 prestarile de servicii efectuate pentru nevoile directe ale navelor si/sau pentru incarcatura acestora.
Prin urmare, cf art. 158.2 alin (1), lit. c) eu inteleg ca ma incadrez la prestari de servicii intracomunitare care intra sub incidenta art 133 (2) - pentru ca acest art figureaza ca si baza pentru care pe facturi trec in dreptul tva neimpozabil - dar nu ar trebui sa ma inscriu in Registru deoarece aceste servicii sunt scutite de taxa in statul membru in care acestea sunt impozabile.
Sper ca am avut o logica in ceea ce am spus pentru ca atunci cand vine vorba de cod fiscal ma simt ca un caine care pricepe dar nu stie sa se exprime.
1. a) societatea platitoare de tva nu trebuie sa se inscrie in ROI pentru prestarea acestor servicii intracomunitare scutite de tva, acest tip de servicii nedeclarandu-se nici in 390.
b) societatea platitoare de tva trebuie sa se inscrie in ROI pentru achizitii intracomunitare de bunuri, indiferent de valoarea achizitiei, operatiunea fiind taxabila in romania (taxare inversa)

2. a) societatea neplatitoare de tva nu trebuie sa se inscrie in ROI, intrucat nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de tva pentru prestari intracomunitare de servicii, in conformitate cu prevederile art. 153^1, alin 1, lit. b), inregistrarea facandu-se "numai în cazul serviciilor intracomunitare pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, sau echivalentul acestui articol din legislaţia altui stat membru, altele decât cele scutite de taxă"
b) societatea neplatitoare de tva nu trebuie sa se inregistreze in ROI, intrucat nu depaseste plafonul de 10.000 euro pentru achizitii intracomunitare si operatiunea nu este taxabila in romania, plata tva facandu-se in statul membru care livreaza bunurile.

sper ca ati inteles ceva :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva si roi crinarug crinarug 1. Societatii X din Romania (cod CAEN 5229) i se factureaza transport maritim de catre o societate din Danemarca, pe factura mentionandu-se cota \"O\" TVA , ... (vezi toată discuția)
Prestari servicii intracomunitare laur17 laur17 Suntem o societate ce are ca obiect de activitate realizarea de site-uri web. Trebuie emisa o factura de prestari servicii (realizare site web) pentru un ... (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari alexpetre15 alexpetre15 Salut ! As dori sa aflu informatii despre inregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari . Am o [b]firma de intermediere[/b], firma este la inceput ... (vezi toată discuția)