avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită terrmen executare silita?
Discuție deschisă în Executare silită

terrmen executare silita?

buna ziua
imi poate spune cineva, va rog, care este intervalul de timp dintre emiterea unei sentinte civile definitiva si irevocabila si momentul in care pot apela la un executor judecatoresc pentru recuperarea unui debit.
mai sunt alte etape obligatorii care trebuie facute pana sa apelezi la executor sau o poti face imediat?
va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:57, 7 Iulie 2010
legalizati hotararea, sa se treaca pe ea definitiva si irevocabila, apoi in termen de 3 ani e la emiterea ei, puteti apela la uin executor ca sa treaca la executare.
Intervalul de timp in care puteti obtine o sentinta definitiva si irevocabila nu-l poate estima nimeni.
In primul rand este vorba despre introducerea unei actiuni in instanta. In functie de obiectul acesteia, se vor administra probele necesare in dovedirea acesteia. Instanta de fond pronunta o hotarare, care poate fi definitiva (cand nu poate fi atacata cu apel), dar nu irevocabila.
A. Sentinta nu este definitiva
De la pronuntare mai curge un termen de 1 - 3 luni pana la redactare. Apoi se comunica partilor care au la dispozitie un termen de 15 zile sau 30 zile, in functie de obiectul cauzei pentru declararea caii de atac a apelului.
1. Niciuna din parti nu declara apel
Hotararea instantei de fond ramane definitiva si irevocabila prin neapelare la data expirarii termenului de declarare a apelului pentru toate partile.
La acea data, partea care a castigat poate merge la instanta si depune o cerere timbrata impreuna cu hotararea in original pentru a solicita investirea cu formula definitiva, irevocabila si executorie a hotararii. Aceasta procedura dureaza cam o saptamana, depinzand de la instanta la instanta.
Dupa ce este investita, veti merge cu ea la un executor judecatoresc unde veti depune o cerere pentru executarea silita a debitorului, daca acesta nu indeplineste obligatiile stabilite in sarcina sa de catre instanta prin dispozitivul hotararii.
Executorul va forma un dosar executional, va depune cerere la instanta insotita de hotarare pentru a solicita incuviintarea executarii silite. Aceasta procedura dureaza cam 2 saptamani, depinzand de la instanta la instanta. Dupa ce instanta va incuviinta executarea silita, se va trece la executarea silita propriu-zisa prin toate mijloacele permise de lege.
2. Una din parti declara apel
Dupa expirarea termenului de declarare a apelului cu toate partile dosarului, dosarul se trimite la instanta imediat superioara pentru judecarea apelului.
Dupa solutionarea apelului, sentinta devine definitiva, apoi va dura un termen pana cand instanta va redacta decizia si o va comunica partilor.
Dupa comunicarea deciziei de apel, partile au dreptul de a o ataca cu recurs daca nu sunt multumite de solutionarea apelului.
B. Daca hotararea este definitiva (nu poate fi atacata decat cu recurs)
Termenul de recurs este de 15 zile de la comunicare. In faza recursului doar inscrisurile noi pot fi admise ca probe, astfel ca solutionarea recursului va fi rapida (1 - 3 termene de judecata).
Dupa solutionarea recursului, hotararea instantei de fond devine irevocabila.
Cand devine irevocabila, hotararea se poate investi cu formula executorie. ;)
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
Corina Capotã, Avocat
va multumesc pentru raspunsurile dvs punctuale.
ce ma mai intereseaza este daca sunt obligatorii DUPA emiterea sentintei definitive si irevocabile si inaintea executarii silite chemari la conciliere, somatii, instiintari de plata etc???
este corect sa se apeleze la executor fara existenta acestora?
puteti merge direct la un executor, di este bine de stiut ca in cazul in care nu are ce executa din 6 in 6 luni sa faceti cate o cerere de staruinta in executare, pentru ca altfel executarea se perima de drept , conform art. 389 cod procedura civila.
ce ma mai intereseaza este daca sunt obligatorii DUPA emiterea sentintei definitive si irevocabile si inaintea executarii silite chemari la conciliere, somatii, instiintari de plata etc???
este corect sa se apeleze la executor fara existenta acestora?

1. Nu.
2. Da. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care instanta investeste cu formula executorie ? calin_andrei calin_andrei Daca Tribunalul acorda cheltuieli de judecata printr-o hotarare, iar Curtea de Apel respinge apelul si mai acorda alte cheltuieli de judecata. Unde se merge si ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine ca hotararea data de instanta de apel, respectiv tribunalul, sa devina definitiva si irevocabila?  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Am primit hotararea instantei de apel si este specificat faptul ca este definitiva si ca o pot ataca cu recurs in termen de 30 de zile. Nu intentionez sa atac ... (vezi toată discuția)
Investire cu formula executorie ni_leta ni_leta Buna ziua si 2010 sa va aduca multa sanatate,impliniri si tot ceea ce va doriti, alaturi de cei dragi. Si, bineinteles, si alaturi de noi, care apreciem orice ... (vezi toată discuția)