avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA I.I neplatitor de TVA. Achizitie UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

I.I neplatitor de TVA. Achizitie UE

Buna seara.
Sunt un I.I neplatitor de TVA. Intentionez sa cumpar anumita marfa din Germania spre re-vanzare pentru o firma ne-platitoare de TVA din afara UE .
Marfa se cumpara online si se revinde tot online.Deci eu raman cu un comision de vanzare.

Nemtii mi-au cerut un "VAT number" pe care nu il am. Am inteles ca se poate inreg. un numar TVA doar pt. achizitii in zona UE.
In acest caz inteleg ca platesc marfa fara TVA ?
Trebuie facuta o cerere la finante ?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
element94, utilizator
Cel mai recent răspuns: element94 , utilizator 11:45, 7 Septembrie 2010
daca nu aveti VAT number nemtii va vor factura cu tva nemtestc (mwst 20%)
puteti face astfel de achizitii pana la atingerea plafonului de 10.000 euro.
cand cifra achizitiilor dvs. intracomunitare va depasi 10.000 euro, sunteti obligat sa va inregistrati in scopuri tva pentru aceste achizitii si veti primi un VAT number doar pentru aceste achizitii, dar asta nu inseamna ca deveniti platitor de tva in romania, adica nu veti folosi VAT-ul pt operatiuni interne.
acest VAT se comunica nemtilor, iar ei vor factura fara tva, urmand ca dvs. sa platiti tva aferenta operatiunilor in romania (24%), prin depunerea formularului 301
(deci nu veti mai plati tva in germania, ci in romania)
in oricare dintre cele doua situatii, tva platita fie in germania, fie in romania, se include in pretul de achizitie a marfii, iar dupa ce aplicati si adaosul, facturati catre firma nonUE, fara sa mentionati tva pe factura, intrucat nu sunteti platitor de tva (folositi facturier de neplatitor tva)

daca optati pentru platitor de tva in romania, prin optiune inainte de depasirea cifrei de afaceri de 35000 euro sau fiind obligat la depasirea acestui plafon, veti primi un VAT number valabil atat pentru operatiuni interne cat si pt operatiuni intracomunitare.
nemtii, in aceste conditii, vor factura fara tva, iar dvs. veti inregistra taxare inversa si nu va trebui sa platiti efectiv tva, nici in romania nici in germania.
mai departe, factura catre clientul nonUE va fi fara tva, cu mentiunea scutit de tva, in conformitate cu prevederile art. 143, alin 1, lit. a)
Am sunat si la ANAF Deva unde mi-au zis ca eu defapt nu fac achizitii intracomunitare ci doar prestez servicii...
Sunt mai mult in ceata acum.
Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2010
element94, utilizator
Buna ziua.
Iata raspunsul de la ANAF pt. problema mea :

La adresa dumneavoastra transmisa prin e_mail , inregistrata la D.G.F.P.Hunedoara sub Nr. 26826/2010, va comunicam urmatoarele:

a) In cazul in care marfa achizitionata de dvs. dintr-un stat membru este transportata direct intr-un alt stat membru unde se afla clientii societatii din Hong Kong sunt intrunite conditiile unei achizitii care urmeaza unei livrari scutite si care este impozabila in Romania conform art.126 alin.(3) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal ,intrucat asa cum rezulta din informatiile pe care ni le-ati transmis dvs., sunteti inregistrat in scopuri de tva prin optiune ,pentru achizitii intracomunitare conform art.153^1 .Potrivit art.151 alin(1) coroborat cu art.157 alin.(1) aveti obligatia platii taxei pe valoarea adaugata aferenta achizitiei pana la data depunerii decontului special de taxa (25 a lunii urmatoare).
Totodata va revin urmatoarele obligatii declarative:
-intocmirea si depunerea decontului special 301
-intocmirea si depunerea declaratiei recapitulative 390
In ceea ce priveste tranzactia cu societatea din Hong Kong , intrucat dvs. nu sunteti inregistrat in scopuri de tva conform art.153 din Codul fiscal nu se pune problema incadrarii acestei operatiuni in categoria celor taxabile sau a celor scutite de TVA. Exportul este o livrare de marfa al carui pret de vanzare trebuie sa acopere toate costurile aferente achizitiei (inclusiv taxa pe valoarea adaugata achitata pentru achizitia marfii).

b) In ceea ce priveste livrarea marfurilor catre clientii societatii din Hong Kong aflati in tari terte nu avem toate informatiile necesare formularii unui raspuns(cine efectueaza exporul ,din ce stat membru este expediata marfa etc.) fapt pt care va rugam sa reveniti cu informatii concrete despre speta in cauza.

-----------

Conf. art.126 alin.(3) din Legea 571/2003:
(3) Sunt, de asemenea, operaţiuni impozabile şi următoarele operaţiuni efectuate cu plată, pentru care locul este considerat a fi în România, potrivit art. 1321:
a) o achiziţie intracomunitară de bunuri, altele decât mijloace de transport noi sau produse accizabile, efectuată de o persoană impozabilă ce acţionează ca atare sau de o persoană juridică neimpozabilă, care nu beneficiază de derogarea prevăzută la alin. (4), care urmează unei livrări intracomunitare efectuate în afara României de către o persoană impozabilă ce acţionează ca atare şi care nu este considerată întreprindere mică în statul său membru, şi căreia nu i se aplică prevederile art. 132 alin. (1) lit. b) cu privire la livrările de bunuri care fac obiectul unei instalări sau unui montaj sau ale art. 132 alin. 2) cu privire la vânzările la distanţă;


DAR...legislatia UE ( [ link extern ] :

"The acquisition of goods is taxed in the Member State issuing the VAT number (Member State of identification) under which the acquisition is made. Should the goods be transported to another Member State (Member State of arrival) tax must be paid there. This will be followed by an adjustment of the VAT paid in the Member State of registration."

Nu vi-se pare ca se bat cap in cap leg. UE cu art. 126 ??
Pareri despre comentariul anterior ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

> tva vanzare extracomunitara element94 element94 Buna ziua. Daca o I.I neplatitoare de TVA vinde marfa din UE prin internet unei firme non-UE care este scutita TVA - se factureaza TVA ? (vezi toată discuția)
Import marfa din hong kong prin germania. Chris Iona Chris Iona Buna ziua, O persoana juridica din Romania, platitoare de TVA , achizitioneaza marfa din Hong Kong prin Germania. Factura este emisa de firma din Hong ... (vezi toată discuția)
Firma platitoare tva facturare servicii intracomunitare catre firma neplatitoare tva. Cornelyuiasi Cornelyuiasi Buna ziua, avem urmatoarea situatie firma noastra este platitoare de TVA in RO noi am prestat servicii de transport catre o firma din Anglia care nu este ... (vezi toată discuția)