Va rog sa ma ajutati in urmatoarele problema : o intreprindere indiv deschisa in 2004 nu a platiti niciodata contributia la casa de pensii , sanatatea si impozitul insa da .Nu a stiut ca este obligatoriu si nici domnii de la diverse controale nu au sesizat acest lucru . Cum trebuie sa prodeze acum?
O alta intrebare este : se poate angajata cu contract de administrator la detinatorul intreprinderii individuale , si daca da ce taxe trebuie sa plateasca .?
Din cele de mai sus deduc ca ati urmat procedura obligatorie de preschimbare impusa de OUG 44/2008. (Daca nu, spuneti-mi, deoarece atunci ar sta altfel treburile.) Mai inteleg ca in paralel nu ati fost angajat cu contract individual de munca in alta parte...
Din fericire, cas-ul datorat nu se incaseaza retroactiv, insa se lasa cu amenda...
Sfatul meu este sa va prezentati cat mai urgent la csa de pensii de care apartineti pentru a incheia contractul cu ei. Dar puteti face urmatorul "artificiu", ca sa scapati de amenda: solicitati incheierea unui contract facultativ in baza caruia sa platiti de acum inainte contributia, fara a invoca intreprinderea individuala.
Da , am urmat procedura , nu mai sunt pfa sunt intreprindere individuala , si nu am contract de munca in alta parte . Sa inteleg ca as putea sa ma duc maine si sa zic ca eu "Intreprindere individuala X" vreau sa inchei cu dvs Casa de pensii un contract de pensie facultativa , pt o suma pe care o doresc eu ?Dar cu pensia obligatorie cum ramane atunci ?