avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce inseamna \"cedare\"in termeni notariali?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce inseamna "cedare"in termeni notariali?

Sunt mandatara unei rude in varsta si fara copii,care m-a imputernicit printr-o procura sa o reprezint in toate etapele dezbaterii succesorale asupra casei bunicilor mei.Am obtinut pe numele ei un Certificat de Mostenitor prin care are dreptul la un procent din casa bunicilor(fiind a II-a sotie a unui cumnat decedat al mamei).In cadrul acestei procuri,face precizarea ca doreste "cedare,eventual sulta"a acestei cote catre mama mea.Ce fel de act va trebui sa incheie mama cu ea,dupa partajare?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:06, 14 Iulie 2010
Nu.
Partajul/iesirea din indiviziune presupune sulta.
Deci noi acum cand vom face partajul/iesirea din indiviziune si o voi reprezenta pe matusa mea,trebuie sa prezint la avocat un act prin care matusa mea pe care o reprezint cu procura sa stabileasca o sulta?Sau numai"eventual'cum scrie acolo-"cedare ,eventual sulta".Nu stiu care vor fi urmatorii pasi.Oricum cadastrul si partajul urmeaza acum in toamna asta.Ce altceva inafara de C.M.imi mai trebuie ?(nu facem prin notariat desi nu suntem in litigiu-dar cred ca asa e mai ieftin).Trebuie cumva ca matusa mea sa mearga la notariat si sa precizeze daca vrea sau nu sulta,cat sa fie,altfel se presupune ca nu am respectat procura?
Este mai ieftin daca la primul termen depuneti o tranzactie ( prin care va intelegeti amiabil) si astfel va recuperati taxa de timbru.
Probabil ca avocatul o sa va indrume ce si cum.

Sulta o stabileste instanta, in functie de evaluarea bunurilor si de cotele fiecarui mostenitor ( de ex. un bun se evalueaza la 10.000 lei si un mostenitor are 1/2 i se stabileste sulta 5.000 lei - de catre instanta).

Nu trebuie ca matusa sa se prezinte nicaieri daca aveti dvs. procura, va prezentati dvs. sau avocatul matusii in instanta.
Citez din procura:"...fiind de acord sa cedez cota mea de proprietate indiviza de 14/96din acest imobil,numitei{mama}si eventual sa primesc o sulta".Sigur,banuiesc ca aceasta sulta raportata la val.casei ar putea fi mare,tocmai de aceea ma opresc asupra termenului "eventual"adica nu este obligatoriu.In acest sens as vrea sa stiu daca pot face partajare fara sulta.Mentionez ca matusa mea s-a exprimat in repetate randuri ca nu doreste decat sa faca bine si nu vrea nimic, totusi la notar a lasat o alta impresie.Cum sa recupereze mama o cota din casa ei parinteasca contracost(sulta)de la o persoana straina care absolut intamplator are vocatie succesorala? De asemeni as vrea sa inteleg ce fel de tranzactie sa depun la primul termen pentru a putea recupera taxa de timbru,si de la cine sa recupez aceasta taxa?Va multumesc anticipat si mentionez ca matusa mea cand a vazut nedumerirea noastra s-a aratat dispusa sa faca o alta procura,dar eu nu stiu cum poate fi anulata aceasta.
clienta noua a scris:

Va multumesc,intr-adevar mama si matusa mea vor fi coproprietari la casa bunicilor(dupa partajare,caci acum sunt mostenitori).Mai sunt inca 2 mostenitor,in total sunt 4.Dar matusa mea a ales-o pe mama pentru aceasta"cedare"....
......nu inteleg la ce s-a referit notarul cand s-a exprimat astfel in procura:"cedare,eventual sulta".


E asa o nebuloasa in ceea ce intelegeti dvs. din povestea asta incat nu stiu de unde sa incep...

Avem o casa (asta-i cert).
Avem un certificat de mostenitor in care apar 4 mostenitori. (sau cel putin asa rezulta din cea ce ati scris: persoana in varsta + mama dvs. + alti 2)
Daca adunam cotele detinute de cei patru, ajungem la 100% din casa?
Sau or mai fi si alti COproprietari asupra casei acesteia?

Cei patru mostenitori sunt in acest moment COproprietari (coindivizari). Adica fiecare are o "bucatica" din dreptul de proprietate asupra casei, exprimat sub forma unei fractii. (daca adunam fractiile astea trebuie sa ne dea 1/1 din casa. Sau daca nu ne da 1/1 trebuie vazut cine mai are restul. Pentru ca intr-un certificat de mostenitor, la rubrica masa succesorala poate sa apara O CASA (1/1) sau cota de 1/2 (de exemplu) din casa ...restul de 1/2 apartinad lui X)

Dupa ce am stabilit cati coproprietari are casa asta ( patru sau chiar mai multi)se poate pune capat starii de coproprietate (indiviziune) prin partaj = imparteala = sistarea starii de indiviziune (cum vreti sa-i spuneti)

Mostenitorii nu devin coproprietari dupa partaj. #-o Partajul insemna tocmai incetarea starii de coproprietate si transformarea ei in proprietate exclusiva. (4 oameni avem impreuna o gramada compusa din 16 mere = suntem coindivizari asupra gramezii de mere. Dupa ce am partajat/impartit merele, fiecare suntem proprietari EXCLUSIVI asupra celor 4 mere ce ne-au revenit fiecaruia dupa imparteala)

Deci, cei patru mostenitori sunt acum coproprietari asupra casei. Iar dupa partaj UNUL din ei (daca casa asta nu e vreun palat ce poate fi impartit fizic in mai multe unitati locative precum merele din gramada de mai sus) devine proprietar exclusiv (adica primeste el casa toata) si plateste celorlalti o sulta = partea lor in bani (pentru ca n-au putut sa primeasca in natura o bucatica fizica din casa).

Persoana in varsta (cea care v-a dat mandat) poate, la partaj, sa primeasca o suma de bani (sulta) corespunzatoare valorii fractiei ei din dreptul de proprietate asupra casei. De la cine? De la cel care primeste casa toata. El are obligatia de a plati celorlalti partea lor in bani.

SAU (ce mai poate sa faca?) ... poate sa vanda / doneze cota pe care o detine in acest moment (14/96 parca ati scris undeva) unui alt coproprietar (cum ar fi mama dvs., de exemplu). Dar asta are sens numai daca prin acesta cumparare mama dvs. si-ar mari sansele la atribuirea intregii case. Altminteri aruca cu banii degeaba pe aratura.

De ce a fost notarul atat de inteligent cand a scris procura aceea? ....Nu ma intrebati #-o #-o

Persoana in varsta din povestea asta poate:
- sa vanda cota ei contra unui PRET
- sa doneze cota ei ...(s-o dea pe pe de-a moaca ...fara bani la schimb)
- poate imparti /partaja cu ceilalti coproprietari urmand sa obtina o SULTA de la cel ce va primi in natura casa. (sau poate sa nu vrea sulta. E libertatea ei sa o ceara ori ba de la cel ce va primi casa).

Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Partajul succesoral in 2 judete. intr-un judet s-a facut succesiunea ... Epuree Epuree Partajul succesoral in 2 judete. Intr-un judet s-a facut succesiunea pe bunicii tatalui meu, tata a decedat in alt judet si are bunuri, o cota parte, si in ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unei case fara acordul unuia din mostenitori GabrielaSN GabrielaSN Mama mea are un apartament pentru care a facut acte de succesiune dupa moartea tatalui meu acum 4 ani. Mostenitori santem eu, sora mea si mama. Toate trei ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!in urma mortii bunicii,cei 2 frati ai mamei si mama ... Marius240564 Marius240564 Buna ziua!in urma mortii bunicii,cei 2 frati ai mamei si mama au impartit o casa ,fiecare a luat cate o camera,mama a cumparat de la unul dintre frati partea ... (vezi toată discuția)