clienta noua a scris:
Va multumesc,intr-adevar mama si matusa mea vor fi coproprietari la casa bunicilor(dupa partajare,caci acum sunt mostenitori).Mai sunt inca 2 mostenitor,in total sunt 4.Dar matusa mea a ales-o pe mama pentru aceasta"cedare"....
......nu inteleg la ce s-a referit notarul cand s-a exprimat astfel in procura:"cedare,eventual sulta".
E asa o nebuloasa in ceea ce intelegeti dvs. din povestea asta incat nu stiu de unde sa incep...
Avem o casa (asta-i cert).
Avem un certificat de mostenitor in care apar 4 mostenitori. (sau cel putin asa rezulta din cea ce ati scris: persoana in varsta + mama dvs. + alti 2)
Daca adunam cotele detinute de cei patru, ajungem la 100% din casa?
Sau or mai fi si alti COproprietari asupra casei acesteia?
Cei patru mostenitori sunt in acest moment COproprietari (coindivizari). Adica fiecare are o "bucatica"
din dreptul de proprietate asupra casei, exprimat sub forma unei fractii. (daca adunam fractiile astea trebuie sa ne dea 1/1 din casa. Sau daca nu ne da 1/1 trebuie vazut cine mai are restul. Pentru ca intr-un certificat de mostenitor, la rubrica masa succesorala poate sa apara O CASA (1/1) sau cota de 1/2 (de exemplu) din casa ...restul de 1/2 apartinad lui X)
Dupa ce am stabilit cati coproprietari are casa asta ( patru sau chiar mai multi)se poate pune capat starii de coproprietate (indiviziune) prin partaj = imparteala = sistarea starii de indiviziune (cum vreti sa-i spuneti)
Mostenitorii nu devin coproprietari dupa partaj. #-o Partajul insemna tocmai
incetarea starii de coproprietate si transformarea ei in proprietate exclusiva. (4 oameni avem impreuna o gramada compusa din 16 mere = suntem coindivizari asupra gramezii de mere. Dupa ce am partajat/impartit merele, fiecare suntem proprietari EXCLUSIVI asupra celor 4 mere ce ne-au revenit fiecaruia dupa imparteala)
Deci, cei patru mostenitori sunt acum coproprietari asupra casei. Iar dupa partaj UNUL din ei (daca casa asta nu e vreun palat ce poate fi impartit fizic in mai multe unitati locative precum merele din gramada de mai sus) devine proprietar
exclusiv (adica primeste el casa toata) si plateste celorlalti o sulta = partea lor in bani (pentru ca n-au putut sa primeasca in natura o bucatica fizica din casa).
Persoana in varsta (cea care v-a dat mandat) poate, la partaj, sa primeasca o suma de bani (sulta) corespunzatoare valorii fractiei ei din dreptul de proprietate asupra casei. De la cine? De la cel care primeste casa toata. El are obligatia de a plati celorlalti partea lor in bani.
SAU (ce mai poate sa faca?) ... poate sa vanda / doneze cota pe care o detine in acest moment (14/96 parca ati scris undeva) unui alt coproprietar (cum ar fi mama dvs., de exemplu). Dar asta are sens numai daca prin acesta cumparare mama dvs. si-ar mari sansele la atribuirea intregii case. Altminteri aruca cu banii degeaba pe aratura.
De ce a fost notarul atat de inteligent cand a scris procura aceea? ....Nu ma intrebati #-o #-o
Persoana in varsta din povestea asta poate:
- sa vanda cota ei contra unui PRET
- sa doneze cota ei ...(s-o dea pe pe de-a moaca ...fara bani la schimb)
- poate imparti /partaja cu ceilalti coproprietari urmand sa obtina o SULTA de la cel ce va primi in natura casa. (sau poate sa nu vrea sulta. E libertatea ei sa o ceara ori ba de la cel ce va primi casa).