avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce inseamna \"cedare\"in termeni notariali?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce inseamna "cedare"in termeni notariali?

Sunt mandatara unei rude in varsta si fara copii,care m-a imputernicit printr-o procura sa o reprezint in toate etapele dezbaterii succesorale asupra casei bunicilor mei.Am obtinut pe numele ei un Certificat de Mostenitor prin care are dreptul la un procent din casa bunicilor(fiind a II-a sotie a unui cumnat decedat al mamei).In cadrul acestei procuri,face precizarea ca doreste "cedare,eventual sulta"a acestei cote catre mama mea.Ce fel de act va trebui sa incheie mama cu ea,dupa partajare?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:06, 14 Iulie 2010
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aceasta “nebuloasa”sau “poveste”constituie de fapt dezb.succesorala asupra casei bunicilor mei construita in urma cu 83 de ani,avand si o curte micuta.Coindivizarii nu rasar,caci au fost doar 4 frati,din care mama mai traieste,si numai ea are copii(pe mine).Pentru toti ceilalti am fost eu delegata sa scot C.M.si acum in iunie tocmai am facut ultima succesiune la Bucuresti dupa fratele mai mare al mamei.Dintre toti,doar aceasta matusa in discutie a dorit sa cedeze mamei cota ei.Cotele se inchid pe1/1astfel:18+52+12+14=96.
Mentionez ca fiecare comostenitor se afla in alt colt de tara,iar casuta(nelocuita)este intr-o alta localitate.E mai interesanta locatia ei decat ea in sine,asa ca nu cred ca vreunul din coindivizari va dori toata casa si sa plateasca celorlalti sulta-nici vorba mama,chiar daca ea are cota mai mare.Poate ca nu este vreo obligativitate in acest sens.Am dedus,sper corect,raspunsul multdorit din textul dvs:pot sa fac iesirea din indiviziune,fara sa achite mama vreo sulta,deci”cedarea,eventual sulta”pot urma partajarii in felul in care matusa mea va decide.Va sunt foarte recunoscatoare pt.timpul pe care l-ati alocat raspunsului.Daca nu am inteles bine nici acum,va rog oricum sa nu-mi mai trimiteti imag.aceea animata…Daca si pentru un profesionist este neclara exprimarea notarului care a emis procura,va dati seama cum este pentru mine.
Nu stiu de ce a aparut in loc de litera P in cuvantul "pot" o iconita ridicola,imi cer scuze,nu am selectat-o.Am o varsta cand nu mai savurez astfel de glumite.Sper sa nu va supere,repet nu am ales-o,nici pe asta ,nici alta.
Cedare, eventual sulta presupune un partaj prin atribuirea cotei mandantului catre unul dintre coproprietari, mandantul lasand la latitudinea mandatarului incheierea unui act cu titlu gratuit sau (eventual) cu titlu oneros (sulta).

Cred ca ambiguitatea formularii mandatului va fi folosita de notar pentru a refuza autentificarea actului.

Da,multumesc mult,in sfarsit am primit raspunsul pe care il cautam.Daca nu depasesc cadrul subiectului initial,as vrea sa mentionez ca mandantul a emis initial o procura prin care doreste sa vanda(clar)mamei mele cota sa.Dar in acea procura nu era specificat ca eu sa o reprezint si la partajare.Matusa mea a mers din nou la acelasi notar care a emis aceasta noua procura in discutie prin care eu sa o reprezint in toate etapele dezb.succesorale inclusiv partajarea prin notariat sau instanta,dar a inlocuit termenul de "vanzare" cu aceasta formula ambigua "cedare ,eventual sulta"si nici nu stiu daca prima procura a fost anulata,nici cum sa aflu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
clienta noua a scris:

nu cred ca vreunul din coindivizari va dori toata casa si sa plateasca celorlalti sulta-nici vorba mama,chiar daca ea are cota mai mare.


V-as pune niste intrebari ... Dar cu ajutorul cuvintelor transmitem doar 7% din totalul comunicarii. Restul e non-verbal si paraverbal (ton, volum, viteza de rostire, mod de accentuare a cuvintelor, pauzele din vorbire, etc).

Ca atare, aici am doar 7% sanse sa nu fiu inteleasa gresit.

Daca nimeni nu doreste casa in intregul ei (iar mama dvs nici vorba), de ce tot faceti si refaceti la procuri inainte de a a va fi raspuns la intrebarea: Ce se urmareste/doreste de fapt? Care este scopul/motivatia? Nu cumva exista si alte modalitati de a ajunge la aceea de se doreste? Etc. (sunt intrebari pe care un avocat, intr-un fel sau altul, le pune atunci cand sta fata in fata cu clientul lui - dar parca nu suna atat de anapoda pe cat par aici pe forum)

Se pare ca, cel putin la acest moment, mama dvs n-ar vrea toata casa (n-ar vrea in momentul de fata sa cheltuie inutil cu un partaj) dar ar vrea totusi sa obtina cumva si partea matusii in varsta (de vreme ce ea este dispusa sa i-o dea, chiar fara sa pretinda ceva in schimb).

Cat de in varsta e matusa asta si ce mostenitori (rezevatari) ar avea? Rezervatari sunt copiii si am inteles ca nu are. Rezervatari mai sunt parintii, dar daca doamna e in varsta, probabil ca parintii dumneaei nu mai sunt demult. Sot are?

Daca nu are sot si daca nimeni nu este, in momentul de fata, hotarat sa promoveze un partaj (cu 3% taxa de timbru din valoarea masei partajabile) atunci ar mai fi o solutie, la care v-ati putea gandi, si prin care matusa poate lasa mamei dvs. cota ei de 14/96 - Un testament. (costa cam tot atat cat autentificarea unei noi procuri)

Intotdeauna sunt mai multe solutii pentru o problema. Dar solutiile astea nu sunt ca retetele de prajituri. Nu le putem strange intr-un retetar pentru ca, in chestiunile juridice, o solutie poate fi buna in cazul X si total anapoda pentru cazul Y. (in functie de amanuntele fiecarui caz in parte).

De aceea solutiile adecvate cazului particular nu se gasesc pe forumuri, ci in discutii fata in fata.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajul succesoral in 2 judete. intr-un judet s-a facut succesiunea ... Epuree Epuree Partajul succesoral in 2 judete. Intr-un judet s-a facut succesiunea pe bunicii tatalui meu, tata a decedat in alt judet si are bunuri, o cota parte, si in ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unei case fara acordul unuia din mostenitori GabrielaSN GabrielaSN Mama mea are un apartament pentru care a facut acte de succesiune dupa moartea tatalui meu acum 4 ani. Mostenitori santem eu, sora mea si mama. Toate trei ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!in urma mortii bunicii,cei 2 frati ai mamei si mama ... Marius240564 Marius240564 Buna ziua!in urma mortii bunicii,cei 2 frati ai mamei si mama au impartit o casa ,fiecare a luat cate o camera,mama a cumparat de la unul dintre frati partea ... (vezi toată discuția)