avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recurs la incheierea de respingere a exceptiei de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recurs la incheierea de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate

Prin incheierea data de Curtea de Apel Timisoara la data de 01.07.2010 se respinge cererea de suspendare provizorie pana la solutionarea recursului in cadrul procesului de insolventa si se respinge exceptia de neconstitutionalitate (invocata la termenul anterior). Cu recurs in 48 de ore.
Am facut recurs in termen.
Precizare. In motivare se arata ca la respingerea cererii de suspendare provizorie(cerere accesorie recursului) s-a tinut cont de faptul ca nu s-a achitat cautiunea stabilita, iar pentru respingerea exceptiei de neconstitutionalitate s-a argumentat ca articolele invocate din legea 85/2006 nu au legatura cu recursul( ar avea legatura numai in faza de aplicare a insolventei- explicatia judelui).
Deschiderea insolventei s-a facut prin hotararea tribunalului la data de 20 feb. 2010.
Ce parere aveti? Sunt sanse sa castig la ICCJ?.
Cam in cat timp voi primi termen la ICCJ?
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2010
florindbro, utilizator
Cel mai recent răspuns: florindbro , utilizator 00:35, 21 Septembrie 2010
florindbro a scris:

Inteleg foarte bine ca nu se poate respinge exceptia de neconstitutionalitate de catre curtea de apel.
Eu contest modul in care s-a dat incheierea de respingere: adica instanta s-a pronuntat mai intai pe cererea de suspendare din cadrul recursului si apoi s-a pronuntat pe exceptia de neconstitutionalitatea.
Aceasta din urma, din cate stiu eu, se supune unei legi speciale 47/1992, iar la art.29 se prevede:
"(6) Daca exceptia este inadmisibila, fiind contrara prevederilor alin. (1), (2) sau (3), instanta respinge printr-o incheiere motivata cererea de sesizare a Curtii Constitutionale. Incheierea poate fi atacata numai cu recurs la instanta imediat superioara, in termen de 48 de ore de la pronuntare. Recursul se judeca in termen de 3 zile"
Nu se spune ca in acea incheiere se mai dau solutii si pentru fondul problemei.
Mai cred ca a da o incheiere cu doua solutii ce au cai de atac diferite este nelegala.

Recursul ar trebui sa suspende cauza, dar eu am primit termen pe 16 septembrie.
Credeti ca la acea data instanta va acorda un nou termen daca recursul impotriva incheierii nu va fi judecat inca?

Dupa parerea mea, daca instanta nu a respins exceptia ca inadmisibila se pare ca a gresit.
Recursul dvs. nu suspenda procesul.
Nu cred ca o sa aveti succes cu motivarea dvs. dar se merita sa incercati.
Pana la urma ce mai aveti de pierdut...

avocat Claudiu Lascoschi
Domnule avocat Claudiu Lascoschi, in actiunea mea de recurs la incheiere ma bazez pe langa aspectele de procedura de mai sus si pe faptul ca efectiv articolele din legea 85/2006 au legatura cu recursul. Doar pentru acest aspect mi-a fost respinsa cererea de sesizare a CC.
Daca articole din legea 85/2006, lege a insolventei, nu au legatura cu recursul formulat impotriva hotararii de deschidere a insolventei, atunci care lege are legatura cu insolventa?
Cat despre recurs in cadrul insolventei, intr-un proces lipsit de calea de atac a apelului, am citit ca se analizeaza sub toate aspectele. Iar daca instanta de recurs imi spune ca articolele invocate din legea 85/2006 nu au legatura cu cauza (insolventa) atunci dati-mi voie sa am o speranta ca justitia isi va face datioria la ICCJ.
Nu ca as mai avea ceva de pierdut, dar vreau sa castig pentru ca mi s-a deschis procedura insolventei pentru o masina achizitionata in leasing si care a fost furata, iar organele de ancheta nu fac nimic pentru recuperarea bunului.
Asta ar fi un alt subiect de forum: cu declinari de competenta, cu adiente pe la prim-procurorul Romaniei, timp in care hotul dispare misterios cu tot cu masina.
In speranta ca totusi autoturismul s-ar recupera, castigarea recursului ar fi importanta.

Ultima modificare: Vineri, 16 Iulie 2010
florindbro, utilizator
paulchinezul a scris:

Ne puteti spune totusi care sunt articolele din legea 85 / 2006 pentru care ati ridicat exceptia de neconstitutionalitate si care "nu au legatura cu recursul"?
Din informatiile de ultima ora se pare ca aceasta lege iar s-a modificat...

Articolele invocate: art.37, art.66 al.3, art.69,art. 72, art. 73, art.75 al.3, art.90 al.2.
Este perfect posibil ca textele invocate a fi neconstitutionale sa nu fie in legatura cu dosarul dumneavoastra de insolventa.

Faptul ca exceptia este sau nu admisibila din punctul de vedere invocat de instanta se judeca in concret, pe speta, nu la modul general.

Fara studierea dosarului este greu de apreciat daca aveti sau nu sanse in recurs.

Acum am precizat despre ce articole este vorba.
Sa inteleg ca sunt articole din legea 85/2006-lege a insolventei care nu au legatura cu insolventa?
Sau sa inteleg ca nu au legatura cu recursul meu, ca speta?
Atunci sa va precizez ca prin recurs am solicitat: admiterea recursului, desfiintarea sentintei atacate si pe fond respingerea cererii de deschidere a procedurii generale a insolventei, precum si suspendarea executarii sentintei atacate pana la solutionarea recursului. Motivele mele au fost de contestare a debitului societatatii mele fata de creditoare pe care prima instanta nu l-a verificat si nici nu l-a precizat si pentru faptul ca aceste debite provin de la un bun pentru care in momentul de fata este un proces penal pe rol.

Alte discuții în legătură

Exceptiile de neconstitutionalitate si insolventa florindbro florindbro Exceptiile de neconstitutionaliate-admisibile- pentru articole din legea insolventei pot suspenda executarea procedurilor de insolventa? (vezi toată discuția)
Recurs respingere cerere neconstitutionalitate xerox xerox Am avut un dosar penal, ca recurent, la ICCJ si, in a 2-a sedinta de judecata, s-a pus in discutie cererea mea scrisa, de neconsitutionalitate legata direct de ... (vezi toată discuția)
Incheierile date la exceptiile de neconstitutionalitate florindbro florindbro Incheierile date la exceptiile de neconstitutionalitate se dau impreuna cu alte exceptii sau eventual cu fondul procesului sau se dau separat? (vezi toată discuția)