avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recurs la incheierea de respingere a exceptiei de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recurs la incheierea de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate

Prin incheierea data de Curtea de Apel Timisoara la data de 01.07.2010 se respinge cererea de suspendare provizorie pana la solutionarea recursului in cadrul procesului de insolventa si se respinge exceptia de neconstitutionalitate (invocata la termenul anterior). Cu recurs in 48 de ore.
Am facut recurs in termen.
Precizare. In motivare se arata ca la respingerea cererii de suspendare provizorie(cerere accesorie recursului) s-a tinut cont de faptul ca nu s-a achitat cautiunea stabilita, iar pentru respingerea exceptiei de neconstitutionalitate s-a argumentat ca articolele invocate din legea 85/2006 nu au legatura cu recursul( ar avea legatura numai in faza de aplicare a insolventei- explicatia judelui).
Deschiderea insolventei s-a facut prin hotararea tribunalului la data de 20 feb. 2010.
Ce parere aveti? Sunt sanse sa castig la ICCJ?.
Cam in cat timp voi primi termen la ICCJ?
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2010
florindbro, utilizator
Cel mai recent răspuns: florindbro , utilizator 00:35, 21 Septembrie 2010
Articolele atacate pentru neconstitutionalitate au in mod cert legatura cu insolventa. Au ele legatura cu speta? Aici e cheia.

Exemplu: textele de lege care reglementeaza insolventa la cererea debitorului au legatura cu insolventa, dar nu au legatura cu nicio speta in care insolventa isi are originea in cererea creditorului. Asa fiind, debitorul in insolventa din al doilea caz citat nu va putea niciodata sa invoce cu succes neconstitutionalitatea unor texte care nu au legatura cu cazul sau (texte care reglementeaza insolventa la cerere).

Da, conteaza ca eceptia de neconstitutionalitate invocata sa aiba legatura directa cu prevederea sau prevederile legale care sa duca la impiedicarea judecatii cauzei de catre instanta de drept comun.
Pentru a se suspenda judecata este obligatoriu ca instanta sa nu mai poata fi competenta sa judece cauza in acel moment dat intrucat nu se poate substitui competentei Curtii Constitutionale.
Si sa mai stiti un lucru domnule Florin.Nu trebuie respinsa exceptia de catre instanta de drept comun nici daca a mai fost respinsa anterior de catre Curtea Constitutionala.
Este nelegala o asemenea solutie pronuntata de instanta daca motiveaza in acest fel.
Instanta nu poate respinge exceptia decat daca este este vorba de o inadmisibilitate.Nu poate respinge cererea ca neintemeiata.
Doar Curtea Constitutionala are dreptul conferit prin lege de a judeca fondul si a respinge exceptia de neconstitutionalitate.
Foarte probabil ca ati redactat intr-un un mod defectuos exceptia de neconstitutionalitate...

avocat Claudiu Lascoschi
Apreciez foarte mult parerile de mai sus..
Se pare ca in acet moment logica mea este depasita de experienta dumneavoastra.
As incerca sa intind coarda.
Credeti ca exista vreun articol din legea 85/2006 care sa aiba legatura cu recursul meu?
Poate ca sunt subiectiv, dar in momentul in care am invocat exceptiile de neconstitutionalitate, instanta s-a exprimat ca ar trebui sa suspende cauza si sa trimita dosarul la CC. Ulterior ( la urmatorul termen) cand au aflat ca nu am depus cautiunea ceruta si-au schimbat radical optica. Cred ca acest aspect a determinat instanta sa spuna ca articolele invocate de mine (ca neconstitutionale) nu au legatura cu recursul.

As vrea sa va mai intreb: recursul la incheiere se va judeca cu citarea partilor?
Voi putea angaja aparator? Voi putea depune concluzii scrise?
Se subordoneaza acest recurs legii speciale 47/1992 ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
florindbro, utilizator
Am avut curiozitatea sa ma uit peste articolele din legea insolventei pe care le-ati banuit de neconstitutionalitate. Unele ar putea avea legatura cu recursul, dar altele cred ca nu au nici o legatura.
Ar fi putut instanta sa sesize CC. Probabil si modul in care au fost sustinute aceaste exceptii a influentat decizia curtii de apel.

Recursul la incheiere trebuie sa se faca cu citarea partilor.
Banuiesc ca aveti avocat deja...
Cred ca putini avocati se pot lauda cu experienta deosebita pe aceste probleme.
Ma refer la recursul impotriva incheierii de nesesizare a CC la exceptia de neconstitutionalitate pe articole din legea insolventei.
Orice sfat sau parere pertinenta poate fi de folos in asemenea cazuri.

As mai fi intetresat daca poate cineva sa-mi spuna in ce masura este legala incheierea instantei in care se dau doua solutii cu cai de atac diferie? In special ma refer la incheierea de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate data impreuna cu respingerea cererii de suspendare provizorie din recurs .(de fapt in ordine inversa)
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
florindbro, utilizator

Alte discuții în legătură

Exceptiile de neconstitutionalitate si insolventa florindbro florindbro Exceptiile de neconstitutionaliate-admisibile- pentru articole din legea insolventei pot suspenda executarea procedurilor de insolventa? (vezi toată discuția)
Recurs respingere cerere neconstitutionalitate xerox xerox Am avut un dosar penal, ca recurent, la ICCJ si, in a 2-a sedinta de judecata, s-a pus in discutie cererea mea scrisa, de neconsitutionalitate legata direct de ... (vezi toată discuția)
Incheierile date la exceptiile de neconstitutionalitate florindbro florindbro Incheierile date la exceptiile de neconstitutionalitate se dau impreuna cu alte exceptii sau eventual cu fondul procesului sau se dau separat? (vezi toată discuția)