avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Notiunea de \"consumator\" - cat de actuala este si ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Notiunea de "consumator" - cat de actuala este si cat de mult ne foloseste?

Dupa cum se stie, "consumatorul" este definit de lege ca "orice persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociaţii, care acţionează în scopuri din afara activităţii sale comerciale, industriale sau de producţie, artizanale ori liberale" (Codul consumului, OG 21/1992, Legea 193/2000). Drept urmare, nu intra in sfera notiunii de consumator societatile comerciale, persoanele fizice autorizate, practicantii unei profesii liberale (avocati, notari, executori, etc), chiar daca unii dintre acestia nici macar nu sunt comercianti.

Motivul care se gaseste prin carti este ca, spre deosebire de persoana fizica, comerciantii sunt specialisti in comert si astfel trebuie sa stie si sa poata sa isi apere drepturile.

Bun, asta in teorie. In practica stim cu totii ca atunci cand te duci la un furnizor de servicii de telefonie/internet, la banca sau in alte parti, nu ai de negociat, nu esti ascultat, ba dimpotriva ti se baga pe gatul de comerciant mult mai multe decat ar fi cazul fara sa poti sa gasesti ceva mai bun in alta parte. Preturi mai mari, conditii comerciale mai putin avantajoase, imposibilitatea rezilierii sau posibilitatea extrem de oneroasa sunt doar cateva exemple de clauze in fata carora ne-consumatorii nu au nicio protectie.

In acest context intrebarea mea ar fi cat de actuala si cat de utila este definitia "consumatorului" in legea romana? Ofera ea suficienta protectie in fata practicilor abuzive? In ultima instanta, pot ne-consumatorii sa se apere in vreun fel?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
ContSters20980, utilizator
Riscul nu presupune posibilitatea EFECTIVA de a alege in cunostinta de cauza, pentru ca nu ar mai fi risc .

Asumarea unui risc de catre un profesionist inseamna o decizie de afaceri, care se poate rezuma simplu la "fac asta sau nu fac asta". Presupune o alegere intre doua optiuni viabile, nu "fac asta ca altfel nu se poate".
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2010
ContSters20980, utilizator
Andreea Lisievici a scris:
Asumarea unui risc de catre un profesionist inseamna o decizie de afaceri, care se poate rezuma simplu la "fac asta sau nu fac asta". Presupune o alegere intre doua optiuni viabile,nu "fac asta ca altfel nu se poate" .

Ai putea te rog sa dai si un exemplu de alegere de genul "fac asta ca altfel nu se poate" ?
Datorita faptului ca monopolurile si oligopolurile sunt reglementate , asta inseamna ca un ne-consumator este protejat si are posibilitatea de asi asuma riscul .
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2010
Costinel Burca, Contabil
Cred ca vorbesti despre altceva sau pur si simplu nu ne intelegem. Un exemplu simplu ar fi ca niciun furnizor de telefonie/TV/internet nu ofera posibilitatea rezilierii de catre ne-consumator fara costuri prohibitiv de mari.
intrebarea initiala era de ce nu se cuprinde in sfera de notiunii de consumator si persoanele juridice.. ca si cum acestea nu consuma produse si servicii oferite de alte pers juridice fara a scoate profit..simplul raspuns ca acestea se pot proteja singure si nu au nevoie de protectie suplimentara cum ar avea nevoie pers fizice cum bine este evident nu satisface..si atunci?.. cum se poate schimba acest aspect prin care, din start, persanele juridice sunt dezavantajate in asa zisele contracte de adeziune? adica in genul de contracte pe care ori le accepti asa cum sunt concepute chiar daca au o mie si una de clauze abuzive, ori numai beneficiezi de serviciul sau produsul in cauza, pe care ti-l doresti, fie ca intentionezi sau nu sa scoti profit..ca mai sunt si persoane juridice non profit..poti avea angajati in cadrul persoanei juridice in cauza cei mai buni specialisti.. daca din partea firmei ce emite contractul de adeziune nu gasesti nici un fel de flexibilitate, ce faci? semnezi contractul asa cum este si, la primul incident, ce implica o clauza abuziva, actionezi in instanta.. si uite asa se incarca dinc e in ce mai mult instantele de judecata cu procese...evident..o solutie ar fi ca in sfera notiunii de consumator sa fie cuprinsa si persoana juridica.. sau ca legea sa impuna in mod obligatoriu negocierea clauzelor contractelor de adeziune intre pers juridice, astfel ca, aceste contracte sa cuprinda clauze reciproc avantajoase partilor semnatare.. e mai bine asa si mai ieftin decat medierea.. sau decat un proces.. nu credeti, stimati colegi?
Cu siguranta, dupa cum a spus d-nul avocat Petre, asta ar fi o solutie desteapta, cu bun-simt, dar din pacate, nu prea caracterizeaza furnizorii de servicii din Romania. Din punctul meu de vedere, concurenta, nu este mare(cel putin piata furnizorilor de telefonie mobila si fixa nu este saturata), de aceea fiecare companie isi impune punctul de vedere si orgoliul de "mare companie" si isi lasa amprenta pe contracte, incat esti nevoit sa lasi de la tine, si sa accepti mizeriile si bataia de joc, de altfel, ceva, ce li se pare normal...pentru ca TOTI SUNT LA FEL SI SUNT PUTINI...pana la urma tot la ei te intorci, desi pleci plin de nervi dintr-o intalnire in care incerci sa negociezi un contract de bun-simt, nu neaparat favorabil tie....

Alte discuții în legătură

Ajustare penalitati de intarziere ContSters20980 ContSters20980 Am dat de cateva ori peste topicuri mai vechi sau mai noi, in care autorii au dat de probleme cauzate de contractele de telefonie mobila (si mai ales cu ... (vezi toată discuția)
Legea 161/2010 krissa krissa consumator= persoana fizica???As dori sa inteleg de ce in calitate de consumator persoana juridica nu sunt protejata de legea 161/2010 pentru ca situatia este ... (vezi toată discuția)
Decizia tribunalului galati zenitnove zenitnove va rog daca ma puteti ajuta cu Decizia Tribunalului Galati cu denominarea. Multumesc. (vezi toată discuția)