avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... O alta masina cu probleme la radiere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

O alta masina cu probleme la radiere

Buna ziua!

Va cer si eu sfatul legat de problema pe care o intampin momentan la transcrierea unei masini. Faptele sunt dupa cum urmeaza:

Eu (in calitate de vanzator) sunt domiciliat in Baia Mare, Maramures. Cumparatorul este domiciliat in Vaslui. Pe data de 28.07.2009 (deci aproximativ acum un an) am vandut masina proprietate personala indeplinind toate formalitatile legale si anume:

- Intocmire Contract V-C
- Intocmire Fisa de inmatriculare
- Radiat masina de pe rolul fiscal de la Directia de taxe si impozite locale Baia Mare
- Obtinut viza organului financiar pe fisa de inmatriculare si Certificat de atestare fiscala
- Inmanat cumparatorului: unul din exemplarele Contract V-C, fisa de inmatriculare, certificat de atestare fiscala, carte de identitate autoturism, certificat de inmatriculare autoturism cu ITP valabil pana in 2011, RCA Valabil pe numele meu

Actele ramase in posesia mea sunt:

- Exemplar Contract V-C; copie fisa inm., copie CI auto, copie cert. fiscal

Conform Serviciului de Permise si Inmatriculari auto si Directiei de taxe si impozite locale, eu nu a trebuit sa fac nici un fel de radiere de la Politie, aceasta urmand sa se faca automat la transcrierea masinii pe noul proprietar.

Cu toate astea se pare ca nou proprietar circula cu masina pe drumurile publice de un an de zile cu numerele mele de Maramures si isi reinnoieste politele de asigurare RCA pe numele meu!! Dupa o verificare online la CEDAM am aflat ca masina are o asigurare valabila la societatea EUROINS pe numele meu...
Tot dupa o verificare la Serviciul de Inmatriculari auto din Baia Mare am aflat ca masina mai figureaza pe numele meu. Totusi pe rolul fiscal ea nu mai exista.

Dupa ce am vorbit cu Politia rutiera din Vaslui si cea din Maramures, am inteles ca momentan eu nu pot face nimic sa radiez masina din evidenta Politiei fiindca nu e in responsabilitatea mea. Dansii nu pot sa ii retina numerele de inmatriculare si certificatul fiindca ar fi un abuz, cel mult pot sa ii aplice o amenda contraventionala fiindca nu a transcris masina la timp.

Singura solutie din cate am fost sfatuit de Politie este sa fac o cerere in instanta ca masina sa fie radiata de pe numele meu, constatandu-se pe baza actelor doveditoare ca eu nu mai sunt proprietarul de drept al masinii.

Astfel doresc sa evit sa primesc amenzi pe numele meu.

Intrebarea mea este: Solutia actiunii in instanta este singura? Si daca da, care este procedura? Trebuie facuta la Baia Mare, sau o pot face si la Bucuresti unde ma aflu momentan?

Legat de RCA: Pot sa anulez politele existente pe numele meu? Am acest drept? La vreau sa evit sa apar cu daune in noul sistem Bonus/Malus.

Va multumesc anticipat tuturor pentru raspunsuri si ajutor!
Cel mai recent răspuns: WNX , utilizator 16:24, 21 Iulie 2010
In aceasta situatie , singura alternativa este actiunea in instanta , in Baia Mare . Aceasta este in masura sa dispuna operari in sistemul Politiei . Puteti depune cererea catre instanta si prin mandat postal si sa solicitati judecarea in lipsa .
Pe de alta parte , in cazul unui accident rutier , in evidenta se ia soferul responsabil , nu titularul politei de asigurare .
Va multumesc pentru raspuns.

Legat de cererea adresata instantei, dat fiind faptul ca nu am mai facut pana acum asa ceva si nici un alt fel de actiune in instanta, exista o formulare speciala a acestei cereri sau mai mult, chiar un formular standard? Trebuie sa includ anumite detalii speciale (ex.:"in baza art. X" etc.)? Am inteles ca trebuie sa cumpar si timbre fiscale, stiti cumva in ce valoare? Trebuie sa autentific cererea la notariat?

Iar legat de RCA, intr-adevar soferul ar trebui luat in evidenta in cazul unui accident, totusi, decontarea pagubei catre pagubit, se face de pe asigurarea masinii, al caruit titular se pare ca sunt. Teoretic eu ca titular al politei am produs pierderile catre societatea de asigurare, asa ca tot cel putin teoretic, eu voi avea de platit in plus la politele ulterioare dupa noul sistem. Sper sa ma insel, dar in urma unor discutii cu un inspector de asigurari de la societatea EUROINS, se pare totusi ca am dreptate. De aceea ma si intereseaza sa anulez acea polita cat mai repede. Societatea EUROINS nu prea doreste acest lucru si ar prefera sa notifice actualul proprietar asupra situatiei si sa vina de buna voie sa preschimbe polita. Lucru de care sunt sigur ca nu se va intampla.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare rca laursmaili laursmaili Buna ziua, am cumparat recent o masina, si am factu toate actele pe numele meu, dar inca nu am depus dosarul de inmatriculare la politie. Pe talon, as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Pierdut talon auto pe numele tatului meu decedat, ce fac? fadidraghici fadidraghici Buna ziua, Am pierdut taloanele de la doua masini care erau pe numele tatalui meu decedat. Am facut partaj-ul la notar si o masina a fost trecuta pe ... (vezi toată discuția)
Furt de identitate sau doar hotie - masina vanduta, asigurare incheiata de noul proprietar pe numele meu mihai mihai2008 mihai mihai2008 Buna ziua! acum 2 luni si jumatate mi-am vandut masina cu toate actele in ordine. Certificat fiscal, contract v-c, inclusiv completat in talon ca masina a fost ... (vezi toată discuția)