avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Racordare gaz centrala de apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Racordare gaz centrala de apartament

In anul 2009 unul dintre vecini a cerut acordul propietarilor de pe scara blocului pentru a se racorda la gaz. Persoana in cauza sta la etajul 4 / 4 in scara unui bloc cu 20 de apartamente. La intrebarea mea si a altor vecini cum ar urma sa platim si noi racordul pe viitor (cand vom da de bani) dansul a raspuns ca nu va fi nici o problema...se va calcula per apartament. Pana aici totul bun si frumos
Insa in urma cu o saptamana o alta vecina de la etajul 3 sosind in tara dupa mai multi ani a dorit sa se branseze si ea la gaze. Vecinul a cerut jumatate din suma investita (38 de milioane investitia per total) motivand ca altfel nu o va lasa sa se branseze la "teava lui".
Desii vecina a achitat acesti bani din frica de a nu primii aprobare, eu, urmand ca in septembrie (sper) sa ma brasez si eu la gaze am inceput sa alerg pe la asociatie si la GAZ Tulcea cu intrebari privind aceste aspecte.
De la Sucursala tulceana de gaz am primit raspunsul ca vecinul in cauza nu este propietarul de drept pe aceasta coloana de gaz ci din contra Asociatia...pe numele careia a fost intocmit contractul. Iar vecinul care a investit va trebui sa isi recupere banii de la ceilalti propietari de apartamente in functie de momentul ales de fiecare pentru bransare dar ...DAR... numai o suma reprezentand o cota parte egala per apartament desi a facut la data respectiva singur investitia. In acest caz revenind 190 de Ron per apartament. Pe langa acest aspect a mai fost instiintat ca nu am nevoie de semnatura vecinului ci din contra..de semnatura asociatiei care imi va elibera o adeverinta precum ca am platit cota parte catre acel vecin. Din raspunsurile celor de gaz am inteles (desii mai voalat date) ca nu vecinul ar fi miezul problemei ci asociatia..insa din frica sau din comoditate aceasta, asociatia, nu prea vrea sa se implice si arunca pisica in curtea vecinului..."discutati cu el"
Am primit sfatul ca sa ma duc la asociatie cu suma de 190 de ron pe care sa o inmanez presedintelui de asociatie ca apoi sa imi elibereze chitanta si adeverinta de plata a contributiei , iar aceasta sa ii dea banii vecinului
Imi poate da cineva un raspuns clar care este calea legala sau care ar fi rezolvarea acestei probleme?
Tinand cont de faptul ca vecinul ameninta pe toata lumea ca daca nu contribuie cu sumele stabilite de el...nu semneaza pentru acord.
Trebuie sa mentionez ca vecinul a inventat o "schema" de plata foarte ciudata prin care dansul dupa 5 noi bransati isi va recupera investitia ba va iesi si in castig, respectiv ...cand mai vine al treilea se imparte la trei investia si imi da o treime mie si o treime celui de-al doilea, ...cand vine al patrulea se imparte la 4 si se da la fiecare ceilalti trei "investitori" cate o patrime....cand vine al cincilea....al saselea...tot asa...sa se imparta la numarul de bransati si sa primeasca o parte. Pai in acest caz dansul isi va scoate investitia ba mai mult va mai castiga si inca 40 - 50 de milioane in plus.
Eu am considerat ca voi lua 190 de ron o voi imparti in doua si voi inmana fiecaruia dintre cei doi bransati cate 95 de ron...insa se pare ca nu sunt "unii" de acord.
Ce pot face ca sa ma pot bransa ? Ma puteti indruma?:(
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2010
Nicolaaev Ciprian, utilizator
Nu cred doamna ia calculati dumneavoastra mai bine si apoi ve-ti descoperi ca la apartamentul nr 11 care se va bransa in acea schema domnul va ajunge la suma de 36 de milioane vechi - adica exact suma investita (fara cea care parvine apartamentului sau de 190 ron) si apoi ????
Celelalte 9 apartamente?
Si inca o treaba, cred ca nu facem parte din aceiasi generatie..daca un om promite ceva si mai mult declara un lucru pentru simplul motiv ca nu primea semnaturile vecinilor de ce apoi sa devina ...exista o vorba "tigan" ( sa nu se interpreteze ca fiind rasist....va rog....) si sa se faca ca uita???
Oricum multumesc de parere
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2010
Nicolaaev Ciprian, utilizator
@Nicolaaev Ciprian
Asa prevede acel acord, cel putin la Bucuresti. Nu stiu cum e la Tulcea.
Solicitati in scris presedintelui sa va puna la dispoztitie o copie dupa acordul asociatiei si vedeti ce scrie in el.
Din prima schema de calcul pe care ati descris-o in prima postare nu reiese ca ar face profit, pentru ca dumneavoastra, in calitate de al 3-lea proprietar ii platiti lui toata suma, iar el o imparte cu vecinul care a devenit co-proprietar odata cu achitarea celor 1900, care reprezinta 1/2 din drepturile de proprietate.
In raspunsul Doamnei Elga, spuneti ca acel proprietar a ajuns, dupa bransarea apartamentului 11, la suma de 3600 lei. S-ar putea sa omiteti ca el, din banii pe care ii incaseaza de la apartamentul nr. 11 da si la ceilalti proprietari ai tevii.
Oricum, calculul e simplu. Impartiti 3800 la cati proprietari de teava sunt si mergeti si achitati fiecaruia cota-parte ce ii revine.
O sa fac calculul aici, spre satisfactia tuturor.
Situatia in care 3800 se imparte la 10 locatari (ca sa fie mai pe intelesul tuturor si mai usor de facut)
- daca se considera ca ajung fiecare sa se "intepe" in conducta inseamna ca fiecaruia ii revine in final de dat suma de 380 lei.


- si acum sa vedem ce rezulta din calculul impartirii succesive:

- primul plateste 3800 lei
- se conecteaza al doilea si ii plateste celui dintai suma de 1900. Asta presupune ca vechiul proprietar a dat din buzunar 1900 lei (pentru ca si-a recuperat 1900 de la cel de-al dilea), iar cel de-al dilea in mod similar a dat din buzunar 1900 lei;
- se conecteaza al treilea: Se imparte suma initiala la 3 si rezulta ca cel de-al treilea trebuie sa plateasca 1266,66. Da aceasta suma celor doi proprietari, suma impartita pe din doua, adica 633,33 primului, si 633,33 celui de-al doilea.
Deci primii doi si-au recuperat din suma initiala de 1900lei, 633,33 lei. Deci fiecare din doi initial au dat 1900-633,33= 1266,33, cel de-a treilea a platit in total si el tot 1266.66 lei.

sa mai facem un pas
- se conecteaza cel de-a patrulea. Inseamna ca de data aceasta, fiind 4 suma care revine fiecaruia ar fi 3800: 4= 950 lei
- deci cel de-al patrulea scoate din buzunar 950 lei care se imparte celor trei deja conectati si care dadusera pana in acest moment 1266,66 lei fiecare.
Deci impartim 950:3=316,66 lei. Fiecaruia din cei trei ii revine din aceasta noua conectare suma de 316.66 lei recuperare din suma de 1266,66. Deci fiecare din cei trei a ramas din suma initiala cu o cheltuiala de 1266,66 - 316,66=950 lei
Toti 4 de pana acum au scos din buzunar 950 lei pentru ca fiecare in afara de ultimul si-a recuperat o parte din suma data de el anterior de fiecare data cand s-a mai conectat cineva.....

E cazul sa mai continuam? Daca da..... voi continua, dar ma gandesc ca poate s-a inteles mecanismul. Pana la 10 locatari mecanismul de calcul este similar....




1.
Corect..aici recunosc greseala mea..plecasem gresit ( de aceea am si corectat apoi in mesajul initial - de start) ca suma nu era de 48 de milioane ci...38...milioane:(=D>:(
Nu conteaza suma de plata ci principiul sau modul de impartire. Vecinul dv nu va castiga nimic, ci isi va recupera, in final, doar banii pe care ia dat initial mai putin partea lui de 190 lei. Este corect.
Daca toti proprietrii s-at fi "intepat" la acea coloana intr-o perioada scurta, corect ar fi fost ca asociatia de proprietari sa afiseze pe listele de plata suma de 190 lei fiecarui proprietar. Acestia ar fi achitat in cateva luni si proprietarul acre a dat banii gramada si-i recupera mai rapid.

Alte discuții în legătură

Bransament gaze dulby dulby doresc sa ma bransez la coloana de gaze(la bloc),daca exista o persoana care nu este de acord(nu semneaza) ce se poate face ? (vezi toată discuția)
conectare fara acord la conducta de gaz arakys arakys Buna ziua! Vecinul de etaj si-a montat centrala termica de apartament. Nu s-a conectat direct la conducta comuna de gaz de pe casa scarii, a preferat sa se ... (vezi toată discuția)
Rambursarea cheltuielilor la o coloanã de gaz. alx_max alx_max Doresc să știu câteva aspecte legate de rambursarea cheltuielilor făcute de investitori la o coloană de gaz. Se dau 3 investitori la o coloana de ... (vezi toată discuția)