avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Racordare gaz centrala de apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Racordare gaz centrala de apartament

In anul 2009 unul dintre vecini a cerut acordul propietarilor de pe scara blocului pentru a se racorda la gaz. Persoana in cauza sta la etajul 4 / 4 in scara unui bloc cu 20 de apartamente. La intrebarea mea si a altor vecini cum ar urma sa platim si noi racordul pe viitor (cand vom da de bani) dansul a raspuns ca nu va fi nici o problema...se va calcula per apartament. Pana aici totul bun si frumos
Insa in urma cu o saptamana o alta vecina de la etajul 3 sosind in tara dupa mai multi ani a dorit sa se branseze si ea la gaze. Vecinul a cerut jumatate din suma investita (38 de milioane investitia per total) motivand ca altfel nu o va lasa sa se branseze la "teava lui".
Desii vecina a achitat acesti bani din frica de a nu primii aprobare, eu, urmand ca in septembrie (sper) sa ma brasez si eu la gaze am inceput sa alerg pe la asociatie si la GAZ Tulcea cu intrebari privind aceste aspecte.
De la Sucursala tulceana de gaz am primit raspunsul ca vecinul in cauza nu este propietarul de drept pe aceasta coloana de gaz ci din contra Asociatia...pe numele careia a fost intocmit contractul. Iar vecinul care a investit va trebui sa isi recupere banii de la ceilalti propietari de apartamente in functie de momentul ales de fiecare pentru bransare dar ...DAR... numai o suma reprezentand o cota parte egala per apartament desi a facut la data respectiva singur investitia. In acest caz revenind 190 de Ron per apartament. Pe langa acest aspect a mai fost instiintat ca nu am nevoie de semnatura vecinului ci din contra..de semnatura asociatiei care imi va elibera o adeverinta precum ca am platit cota parte catre acel vecin. Din raspunsurile celor de gaz am inteles (desii mai voalat date) ca nu vecinul ar fi miezul problemei ci asociatia..insa din frica sau din comoditate aceasta, asociatia, nu prea vrea sa se implice si arunca pisica in curtea vecinului..."discutati cu el"
Am primit sfatul ca sa ma duc la asociatie cu suma de 190 de ron pe care sa o inmanez presedintelui de asociatie ca apoi sa imi elibereze chitanta si adeverinta de plata a contributiei , iar aceasta sa ii dea banii vecinului
Imi poate da cineva un raspuns clar care este calea legala sau care ar fi rezolvarea acestei probleme?
Tinand cont de faptul ca vecinul ameninta pe toata lumea ca daca nu contribuie cu sumele stabilite de el...nu semneaza pentru acord.
Trebuie sa mentionez ca vecinul a inventat o "schema" de plata foarte ciudata prin care dansul dupa 5 noi bransati isi va recupera investitia ba va iesi si in castig, respectiv ...cand mai vine al treilea se imparte la trei investia si imi da o treime mie si o treime celui de-al doilea, ...cand vine al patrulea se imparte la 4 si se da la fiecare ceilalti trei "investitori" cate o patrime....cand vine al cincilea....al saselea...tot asa...sa se imparta la numarul de bransati si sa primeasca o parte. Pai in acest caz dansul isi va scoate investitia ba mai mult va mai castiga si inca 40 - 50 de milioane in plus.
Eu am considerat ca voi lua 190 de ron o voi imparti in doua si voi inmana fiecaruia dintre cei doi bransati cate 95 de ron...insa se pare ca nu sunt "unii" de acord.
Ce pot face ca sa ma pot bransa ? Ma puteti indruma?:(
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2010
Nicolaaev Ciprian, utilizator
Scriu aceasta postare pentru ca "deconspira" abureala cu "proprietarii de coloana".

Scriu postarea aceasta in speranta ca totusi cineva (in afara de mine) o sa si actioneze.
Cititi cu atentie, nu se stie cind va intereseaza, indiferent daca sinteti bransati sau "aspiranti" la bransare. :)

In primul rind citeva link-uri utile:

legea gazului (351/2004):
[ link extern ]

regulamentul de acces la sistemele de distributie:
[ link extern ]

termeni, definitii si raporturi juridice:
www.avocatnet.ro/content/art...

proiect pentru despagubirea proprietarilor de retele de catre distribuitori:
[ link extern ]
si
[ link extern ]

In momentul in care vrei sa faci un bransament de gaz (la bloc) ti se pune in fata o foaie in care, intre altele, se cere
acordul "proprietarului de coloana". Acest "acord" genereaza extrem de multe tensiuni intre cel (cei) care au platit coloana (si care cred ca sint proprietari) si cei care solicita acordul de acces.
In primul rind sumele care se cer sint "dupa ureche" nu se prezinta acte justificative, cel care solicita acordul este la prima vedere la mina "proprietarului".

Aici incepe insa problema: distribuitorii de gaze inseala persoanele care cer accesul la sistemul de distributie prin urmatoarele metode:
- sustin ca teava de pe casa scarii e "instalatie de utilizare" (art. 3 alineatul 30 din legea gazului). Aceasta e una din principalele minciuni (care se vehiculeaza atit de distribuitorii de gaz cit si de ANRE) din urmatoarele motive:
- instalatia de utilizare e situata dupa contorul de gaz, are in compunere arzator, sistem de evacuare gaze arse (ati vazut asa ceva pe casa scarii?)
- coloana de pe casa scarii este cedata distribuitorului (in baza art. 85 lit. d din legea gazului). Chiar daca pare halucinant (a se vedea tara in care traim) cei care au extins reteaua au facut cerere la distribuitor si au cedat-o pentru ca altfel distribuitorul nu ar fi pompat gaze in reteaua nou construita (pe banii beneficiarilor). Asa ca cei care ati platit pina acum retele de gaz sa nu isi faca iluzii ca sint proprietari pe respectivele retele
- al treilea motiv (si cel mai important) este ca nesimtitii cer pentru acces la reteaua de distributie acordul proprietarului dar rezultatul acestei cereri este accesul in sistemul de distruibutie (HG 1043/2004 anexa 3). In aceasta tara cind ceri accesul in sistemul de distributie (HG 1043/2004 anexa 1a) (!) ti se spune ca teava de pe casa scarii e "instalatie de utilizare" (!) iar in urma aprobarii cererii respective obtii accesul la sistemul de distributie (HG 1043/2004 anexa3).
- toti consumatorii de gaz dintr-o scara de bloc au contracte individuale, bransamente (Ordinul ANRDE nr. 74/2009 art 2 paragraful 2), robinete de bransament (Ordinul ANRDE nr. 74/2009 art 2 paragraful 2) (de unde iti taie gazul daca nu platesti) si locuri de consum individuale (Ordinul ANRDE nr. 74/2009 art 2 paragraful 2) la sistemul de distributie (coloana de pe casa scarii).
Furnizarea gazelor naturale se face numai in baza contractului de furnizare (Ordinul ANRDE nr. 74/2009 art. 3 paragraful 1) decit daca esti legat
la sistemul de distributie, dupa cum se precizeaza cit se poate de clar in contractul cadru, incheiat intre beneficiar si operator, titularul licentei de distributie (HG 1043/2004 anexa 4).
- solicitantii de acces la sistemul de distributie sint in situatia art 2 lit. a) si art 7 din HG 1043/2004. Daca te conectezi la o retea de utilizare existenta (de examplu daca se extinde o retea de utilizare a unei case catre un vecin) nu faci contract cu distribuitorul, puctul de consum ramine acelasi iar impartirea cuantumului de plata a facturii ramne la latitudinea celor doi utilizatori. In jurul acestei extinderi (care nu este bransare) se creeaza foarte multa confuzie si "perdele de fum".

Cei care au probleme se pot adresa si la [ link extern ] ).
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
Ovi_B, utilizator
La noi la Galati firmele care fac instalatia de gaz pentru proprietari au ingineri care fac aceste calcule a.i. fiecaruia i se spune clar: atat achiti la apartamentul x,atat achiti la apartamentul y totul se trece pe o lista.Am avut surpriza eu personal sa ma duc la usa unuia si sa-mi ceara ceva mai multi bani decat spuneau acestia ca visa el dobanzi dar de la firma s-a discutat telefonic cu acesta si a renuntat la pretentii stupide si am observat ca ii era rusine de ce a incercat sa faca.
Am avut si vecini care cand au auzit cat ar trebui sa primeasca mi-au dat avizul fara a mai primi nici un ban.:O
Ma lovesc de urmatoarea problema:
incerc sa imi instalez o centrala termica pe gaz intr-un apartament la bloc in bucuresti.
in bloc sunt mai multe apartamente care au deja montatate centrala pe gaze. 2 din aceste apartamente (in total vreo 12 apartamente cu centrala proprie) au avut acelasi proprietar. Intre timp, proprietarul celor 2 apartamente (care din cate am inteles eu a fost/este si proprietarul conductei de gaze) a vandut si s-a mutat din bloc.
Intrebarea mea este: pentru a obtine acordul tuturor prorprietarilor conductei de gaz din scara blocului, cui trebuie sa ma adresez, vechiului proprierar sau celor noi?
Problema este ca noii proprietari ai celor 2 apartamente sustin ca ei nu sunt si proprietarii conductei de gaz iar vechiul proprietar cere o suma aberant de mare (1600 roni) ca sa imi dea semantura pt tabelul de la distrigaz si evident refuza sa imi arate orice factura
sper ca am fost destul de clara in exprimare.
Multumesc de ajutor
Nu stiu ce aveti cu vecinul dvs. care a platit pentru lucrare 3800 lei. Aceasta suma se imparte in momentul in care cineva se branseaza la cati proprietari erau inainte + 1. Cel care vine ultimul, achita partea lui tuturor celorlalti proprietari, nu numai proprietarului initial.Proprietarul initial primeste din ce in ce mai putini bani, dar in suma egala cu a celorlalti. Proprietarul initial pierde, pentru ca nimeni nu ii achita banii investiti tinand cont de vreun coeficient de inflatie.Pentru ca initial de banii investiti putea de exemplu sa cumpere 10 pain, dupa vreo zece ani de primit banii cu taraita , constata ca cu ( 3800 lei - partea lui de proprietate) v-a cumpara numai 5 paini.Astai viata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bransament gaze dulby dulby doresc sa ma bransez la coloana de gaze(la bloc),daca exista o persoana care nu este de acord(nu semneaza) ce se poate face ? (vezi toată discuția)
conectare fara acord la conducta de gaz arakys arakys Buna ziua! Vecinul de etaj si-a montat centrala termica de apartament. Nu s-a conectat direct la conducta comuna de gaz de pe casa scarii, a preferat sa se ... (vezi toată discuția)
Rambursarea cheltuielilor la o coloanã de gaz. alx_max alx_max Doresc să știu câteva aspecte legate de rambursarea cheltuielilor făcute de investitori la o coloană de gaz. Se dau 3 investitori la o coloana de ... (vezi toată discuția)