avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionarea functionarului public
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionarea functionarului public

Sunt functionar public, am cerut pensionarea de varsta de la data 28.06.prin cerere la Casa de pensiidin data de 2.06.2010.Inca nu am primit raspuns.Am intrebat de la Casa de pensii Satu Mare si am primit raspuns, ca incheierea cartii de munca se face numai din mijlocul lunii viitoare, adic[ din 20 iunie
Intre timp eu mai lucrez. Dar am derptul sa lucrez? Statutul func'ionarilor publici este modificata prin adaugarea artic[lului prin care se precizeaza, ca relatia de munca inceteaza cu data la care se indeplinesc conditii de pensionare.
Ce trbuie sa fac?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:27, 7 August 2010
Modificarea la care faceti referire s-a efectuat de la data de 01.04.2010 (Lg 49/2010) si consta in:
-daca ati depus cerere de solicitare pensie, angajatorul nu poate dispune incetarea raport de serv decat dupa primirea deciziei
- daca indeplineati cond de pensie, dar nu ati fi depus cerere de solicitare pensie, atunci inceta de la data indeplinirii conditiilor
Dvs. nu trebuie sa faceti nimic, de acest aspect ar trebui sa se ocupe institutia publica. In mod evident, raportul de serviciu a incetat de drept la data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.

Potrivit art. 117 din Legea nr. 188/1999, dispoziţiile prezentei legi se completează cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu reglementările de drept comun civile, administrative sau penale, după caz, în măsura în care nu contravin legislaţiei specifice funcţiei publice.

Prevederile art. 41, alin. (6) din Legea nr. 19/2000 intra in conflict cu cele ale art. 98, alin. (2) din Legea nr. 188/1999 si, in absenta unei alte reglementari, se aplica prevederile cu caracter special din Statutul functionarilor publici intrucat specialul deroga de la general si se aplica intotdeauna cu intaietate.

ART. 41 - Legea nr. 19/2000
....................................................
(6) În situaţia asiguraţilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a calităţii de membru cooperator, după caz, în vederea pensionării, decât după primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare.


ART. 98 - Legea nr. 188/1999
(1) Raportul de serviciu existent încetează de drept:
..................................................
d) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
.................................................
(2) Constatarea cazului de încetare de drept a raportului de serviciu se face, în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea lui, prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică. Actul administrativ prin care s-a constatat încetarea de drept a raporturilor de serviciu se comunică Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, în termen de 10 zile lucrătoare de la emiterea lui.


Ultima modificare: Sâmbătă, 7 August 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare raport serviciu pensionare puru geta puru geta Cand inceteaza raporturile de serviciu ale functionarului public indeplinind conditiile de limita de varsta conform Legii 49/29.03.2010? Art. 98 din Legea ... (vezi toată discuția)
Incetare raport de serviciu tina_d tina_d Este legal ca unui functionar public sa-i inceteze raportul de serviciu inainte de aparitia deciziei de pensionare? Dosarul de pensionare a fost depus cu o ... (vezi toată discuția)
Modalitate incetare raport de serviciu - pensionare anticipata Sanda67 Sanda67 Buna ziua. Cum inceteaza raportul de serviciu al unui functionar public care a depus la casa de pensii si a si obtinut decizia pentru pensionare anticipata, ... (vezi toată discuția)