avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietarul acoperisului balconului si aticurilor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietarul acoperisului balconului si aticurilor?

Buna ziua,

Locuiesc intr-un bloc construit in 1967, are 8 etaje si inca se tine bine :), este genul de bloc cu balcoane de 11 m lungime.
Terasa are la margini aticuri acoperite cu tabla iar balcoanele au acoperisul protejat tot cu tabla.

De atata vreme acea tabla a inceput sa aibe pori, si se produc infiltratii prin tabla ce stau pe plafonul balconului, iar balconului proaspat reparat si frumos finisat/vopsit a inceput sa i se umfle si sa ii cada tencuiala pe alocuri, pe tavanul balconului.
O posibila rezolvare este un strat de izolatie hidro (membrana bituminoasa) peste aceasta tabla (aticuri + balcon).

Dar ..cine este proprietarul acoperisului balcoanelor (de la ultimul etaj, evident; et. 8 in cazul meu) ?

Mie mi se pare logic ca asociatia este proprietarul, deoarece oricine doreste sa calce pe acea portiune, poate sa o faca nestingherit. Latimea acoperisului balconului fiind de cel putin un metru.
Ducand logica mai departe, un etaj sub mine ..cine este proprietarul acoperisului balconului celui de la 7 ..eu, si ma ingrijesc de el.
Tot asa mi se pare logic ca de acoperisul balconului de la ultimul etaj Asociatia sa se ingrijeasca, de tavan eu avand grija.
Proprietarul aticurilor pare si mai logic sa fie asociatia.

Cum ii pot determina sa faca ceva in acest sens, hidroizolare acoperis balcon ?
Pot plati eu acum si sa ii determin apoi sa plateasca ?

Multumesc frumos.

Cel mai recent răspuns: Mihai SG , utilizator 01:07, 22 Septembrie 2010
Da, asa este, ati inteles corect.
Cheluiala se imparte la cota-parte indiviza.

dati in judecata asociatia daca nu vor de buna voie sa execute reparatiile.
Sfaturi cu datul in judecata am mai vazut pe forum si drept sa va spun, nu stiu ce impresie fac asupra celor care pun aici nistre intrebari simple la care se asteapta raspunsuri la obiect, nu asa, dati in judecata asociatia... Pai cine este asociatia d-le avocat? Este vre-o organizatie profesionala cu care proprietarul nostru are vre-un contract de prestari de servicii si respectiva asociatie nu-si indeplineste obligatiile contractuale? S-au epuizat toate celelalte solutii de rezolvare amiabila a problemei?.... Haideti domnule, fiti realist si nu mai aruncati cu fumigene pe aici. Sigur ca se poate ajunge si la judecatorie, dar pana acolo este cale lunga.
Sfatuiesc autorul topic-ului sa purceada la o cautare de raspunsuri pe aceeasi tema (reparatii terasa, reparatii acoperis) , aici pe forum. Incercati sa gasiti raspunsul si pasii pe care un proprietar aflat in situatia descrisa trebuie sa-i urmeze pana la rezolvarea finala. Succes!
Din pacate la noi in RO nu este cale asa de lunga pana la o actiune in instanta.
Asociatia, Comitetul, etc. sunt formate din proprietari care vor sa plateasca costuri cat mai mici pentru administrarea/intretinerea blocului si de aceea cauta diverse "tertipuri", printre care si acela de a "micsora" partile comune si de a "marii" partile in proprietate individuala (paseaza costurile din sarcina comuna in sarcina individuala).
Daca nu ai cu cine discuta, ajungi in instanta (daca ai timp, nervi si bani).
Deoarece daca stau dupa Asociatie ajung in anotimpul rece si ploios al 2010 si uite asa se amana totul pentru 2011 (deja s-a amanat totul din Feb 2010, cand au fost problemele) ma gandesc la urmatoarea abordare:
- am gasit eu o firma care pare serioasa (mai serioasa decat cea a Asociatiei , firma ce nu a dat nici macar devizul pe email, sa il putem vedea pana la ora asta)
- sa faca acestia toate reparatiile necesare (termo + hidro peste camera si hidro peste balcon)
- am avut in prealabil un acord verbal cu Presedintele Asociatiei ca Asociatia plateste partea de hidro , doar o parte (cea peste camera), cealalta parte de hidro (peste balconul de 11m) nu vor sa o plateasca
- acum cum ii cer firmei sa faca facturile, pe ce nume ?

Considerand ca:
- eu platesc partea termo (camera)
- asociatia ar plati o parte din hidro (camera)
- cealalta parte de hidro (terasa) - intra tot in raspunderea Asociatiei, dar o platesc eu si apoi ma inteleg cu Asociatia sa nu mai platesc in contravaloare alte contributii gen fond rulmet sau altele (nu stiu care ar fi acestea, pretabile unor astfel de "contrapartide")

Intrebare:
- pot sa cer trei facturi pe numele meu la firma ce face reparatii si apoi Asociatia sa plateasca cele doua de hidro (cea de camera si apoi partea de balcon in "contrapartida", sper ca ma exprim corect acum si sper sa fie de acord si Asociatia cu o astfel de intelegere; cum ii fac sa fie de acord, este posibil avand factura pe numele meu ? ) ?

Cu stima.
Ultima modificare: Marți, 10 August 2010
Mihai SG, utilizator

Alte discuții în legătură

Acoperisul balconului de la ultimul etaj geresy geresy Bună ziua, Locuiesc la etajul 10/10. Acum 2 săptămâni s-au montat schele pentru realizarea izolaţiei termice la faţada blocului. Zilele trecute ... (vezi toată discuția)
Terasa blocului stefanfane stefanfane Buna ziua ,am o intrebare :Repararea terasei unui bloc include si repararea ultimului balcon( stau intr-un bloc cu 4 etaje ,la etajul 4) trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, locuiesc la et.4/4 iar problema o reprezinta balconul, ... Laura Șerban Laura Șerban Buna ziua, Locuiesc la et.4/4 iar problema o reprezinta balconul, care este situat in exteriorul blocului, dedesubt fiind alte balcoane ( asa a fost ... (vezi toată discuția)