avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietarul acoperisului balconului si aticurilor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietarul acoperisului balconului si aticurilor?

Buna ziua,

Locuiesc intr-un bloc construit in 1967, are 8 etaje si inca se tine bine :), este genul de bloc cu balcoane de 11 m lungime.
Terasa are la margini aticuri acoperite cu tabla iar balcoanele au acoperisul protejat tot cu tabla.

De atata vreme acea tabla a inceput sa aibe pori, si se produc infiltratii prin tabla ce stau pe plafonul balconului, iar balconului proaspat reparat si frumos finisat/vopsit a inceput sa i se umfle si sa ii cada tencuiala pe alocuri, pe tavanul balconului.
O posibila rezolvare este un strat de izolatie hidro (membrana bituminoasa) peste aceasta tabla (aticuri + balcon).

Dar ..cine este proprietarul acoperisului balcoanelor (de la ultimul etaj, evident; et. 8 in cazul meu) ?

Mie mi se pare logic ca asociatia este proprietarul, deoarece oricine doreste sa calce pe acea portiune, poate sa o faca nestingherit. Latimea acoperisului balconului fiind de cel putin un metru.
Ducand logica mai departe, un etaj sub mine ..cine este proprietarul acoperisului balconului celui de la 7 ..eu, si ma ingrijesc de el.
Tot asa mi se pare logic ca de acoperisul balconului de la ultimul etaj Asociatia sa se ingrijeasca, de tavan eu avand grija.
Proprietarul aticurilor pare si mai logic sa fie asociatia.

Cum ii pot determina sa faca ceva in acest sens, hidroizolare acoperis balcon ?
Pot plati eu acum si sa ii determin apoi sa plateasca ?


Multumesc frumos.

Cel mai recent răspuns: Mihai SG , utilizator 01:07, 22 Septembrie 2010
Daca ati gasit o firma si spuneti "mai serioasa decat cea a Asociatiei", inseamna ca si cei din asociatie au cautat firme sa execute lucrarea. Atunci discutati cu presedintele si administratorul sa incheie contract cu firma gasita de dv.
Toata lucrare sa se faca prin asociatie cu deviz, contract, receptie, garantie...
Dv va intelegeti cu cei din comitet cum repartizeaza aceste costuri. Daca o sa ajungeti la intelegerea sa platiti dv o parte mai mare decat alti proprietari, pai acea suma sa o afiseze pe lista de plata la apartamentul dv si dv o sa platiti. Sau daca asociatia nu are bani platiti dv chiar mai mult la asociatie pe baza de chitanta si asociatia o sa va restituie banii pe masura ce-i incaseaza de la ceilalti proprietari.
Ce spuneti este foarte de ajutor, multumesc. Ramane inca in suspans partea de intelegere cu Asociatia intr-o forma sau alta asupra "hidro acoperis balcon".

Adevarat, Asociatia a chemat si o firma care mai repara/peticea terasa (acum in August, dupa 5 luni de la sesizarea initiala), necazul este ca Administratoarea si Presedintele , in aceste 5 luni au facut alte lucrari "mai importante" decat eliminarea infiltratiilor prin tavan la ultimul etaj, si anume vopsitul scarilor, si au promis membrilor Asociatiei ca nu mai cer fond de reparatii, in perioada urmatoare. De aceea nici nu vor sa auda despre partea cu balconul, anul asta, lasand asa acoperisul imi afecteaza sigur la iarna iar tavanul, ca in fiecare iarna de pana acum. Astfel interesul Presedinte + Administrator este sa taraganeze lucrurile (cu firma "lor" sau alta, cu firma lor fiind mai usor, dovada nici pana azi nu stiu pretul lucrarii ca sa putem imparti cheltuielile si incepe lucrarea).

Acum intreb, exista vreo forma legala prin care persoana afectata sa poata face factura pe persoana fizica si apoi Asociatia sa poata prelua intr-o forma sau alta cheltuielile ?
Sa faceti o conventie intre Dv. si asociatie prin care asociatia se obliga ca in termen de.....x luni...sa va restituie suma din contractul Y, reprezentand lucrarea Z, lucrare obligatoriu de realizat prin intermediul asociatiei, dar din lipsa de fonduri platita de.....Dv.

Totusi, sunt de parere ca acea chestiune cu "promisiunea" ca nu li se vor mai cere bani pentru fondul de reparatii este fara temei legal.
Presedintele si, cu atat mai putin administratorul, nu au dreptul sa promita asa ceva deoarece condominiul trebuie intretinut si reparat fara promisiuni, ci cu bani si acestia trebuie obtinuti de la proprietari.

Intretinerea condominiului este o obligatie a tuturor, iar presedintele asociatiei trebuie sa se preocupe de acest lucru, nu sa faca promisiuni......
elga50 a scris:

Terasa, inclusiv aticurile si acoperisurile balcoanelor de la ultimul etaj sunt in proprietatea comuna a asociatiei.


Buna ziua. La cele scrise mai sus, daca se poate sa precizati si o lege in care putem gasi acest lucru.
Va multumesc
Descrierea proprietatii comune trebuie s-o gasiti in acordul se asociere sau in cartea tehnica a constructiei, dar va pot da un citat din HG. 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, fragment care descrie in mare proprietatea comuna:
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere.

In principiu, proprietatea individuala este proprietatea delimitata de peretii interiori ai apartamentului si incadramentul usii exterioare si al ferestrelor, balconul delimitat de peretii interiori (mai putin aceia care constituie fatada). Restul este proprietate comuna.
Ultima modificare: Vineri, 10 Septembrie 2010
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Acoperisul balconului de la ultimul etaj geresy geresy Bună ziua, Locuiesc la etajul 10/10. Acum 2 săptămâni s-au montat schele pentru realizarea izolaţiei termice la faţada blocului. Zilele trecute ... (vezi toată discuția)
Terasa blocului stefanfane stefanfane Buna ziua ,am o intrebare :Repararea terasei unui bloc include si repararea ultimului balcon( stau intr-un bloc cu 4 etaje ,la etajul 4) trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, locuiesc la et.4/4 iar problema o reprezinta balconul, ... Laura Șerban Laura Șerban Buna ziua, Locuiesc la et.4/4 iar problema o reprezinta balconul, care este situat in exteriorul blocului, dedesubt fiind alte balcoane ( asa a fost ... (vezi toată discuția)