avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietarul acoperisului balconului si aticurilor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietarul acoperisului balconului si aticurilor?

Buna ziua,

Locuiesc intr-un bloc construit in 1967, are 8 etaje si inca se tine bine :), este genul de bloc cu balcoane de 11 m lungime.
Terasa are la margini aticuri acoperite cu tabla iar balcoanele au acoperisul protejat tot cu tabla.

De atata vreme acea tabla a inceput sa aibe pori, si se produc infiltratii prin tabla ce stau pe plafonul balconului, iar balconului proaspat reparat si frumos finisat/vopsit a inceput sa i se umfle si sa ii cada tencuiala pe alocuri, pe tavanul balconului.
O posibila rezolvare este un strat de izolatie hidro (membrana bituminoasa) peste aceasta tabla (aticuri + balcon).

Dar ..cine este proprietarul acoperisului balcoanelor (de la ultimul etaj, evident; et. 8 in cazul meu) ?

Mie mi se pare logic ca asociatia este proprietarul, deoarece oricine doreste sa calce pe acea portiune, poate sa o faca nestingherit. Latimea acoperisului balconului fiind de cel putin un metru.
Ducand logica mai departe, un etaj sub mine ..cine este proprietarul acoperisului balconului celui de la 7 ..eu, si ma ingrijesc de el.
Tot asa mi se pare logic ca de acoperisul balconului de la ultimul etaj Asociatia sa se ingrijeasca, de tavan eu avand grija.
Proprietarul aticurilor pare si mai logic sa fie asociatia.

Cum ii pot determina sa faca ceva in acest sens, hidroizolare acoperis balcon ?
Pot plati eu acum si sa ii determin apoi sa plateasca ?

Multumesc frumos.

Cel mai recent răspuns: Mihai SG , utilizator 01:07, 22 Septembrie 2010
Atata vreme cat legea spune "fatada este parte din proprietatea comuna", dar nu defineste fatada, poate exista undeva o definitie sa nu mai fie subiect de interpretare.
Referitor la fatada as continua teoria (cu care sunt de acord) de mai sus adaugand urmatoarele aspecte, ne clare totusi:

1) balcon ce nu este inchis
De mai sus inteleg ca fac parte din proprietatea comuna:
- la zidul apartamentului, partea exterioara (interiorul lor situat in apartament, nu)
- la zidurile balconului, partea exteriora (interiorul lor, nu)

2) cazul "balcon inchis".
In mod oficial un proprietar nu are dreptul sa-si inchida balconul fara acordul Asociatiei, dar majoritatea oamenilor fac acest lucru fara vreun acord.
Acum logic ar fi asa, daca omul ajunge sa modifice fatada blocului, inchizandu-si balconul, partea exterioara a zidului apartamentului ar iesi din proprietatea comuna, iar fatada in cazul acesta ramane doar la nivelul partii exterioare a zidurilor balconului.
Fara vreo conventie cu Asociatia ramane "la mica intelegere".
Ce se intampla in acest caz daca blocul trebuie izolat termic ?

3) balcon din panouri de sticla
Daca un panou este spart, cine este proprietarul, cine plateste ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acoperisul balconului de la ultimul etaj geresy geresy Bună ziua, Locuiesc la etajul 10/10. Acum 2 săptămâni s-au montat schele pentru realizarea izolaţiei termice la faţada blocului. Zilele trecute ... (vezi toată discuția)
Terasa blocului stefanfane stefanfane Buna ziua ,am o intrebare :Repararea terasei unui bloc include si repararea ultimului balcon( stau intr-un bloc cu 4 etaje ,la etajul 4) trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, locuiesc la et.4/4 iar problema o reprezinta balconul, ... Laura Șerban Laura Șerban Buna ziua, Locuiesc la et.4/4 iar problema o reprezinta balconul, care este situat in exteriorul blocului, dedesubt fiind alte balcoane ( asa a fost ... (vezi toată discuția)