avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselatorie facuta pe internet
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselatorie facuta pe internet

Buna ziua.

Am fost contactat pe internet de o societate care face recrutari pentru o firma din Polonia, numita ABC Apple. Am completat datele mele, dupa care am primit mail chiar de HR Manager cu numele de femeie ca am fost ales pentru job si ca trebuie sa semnez un contract, sa completez datele mele si sa le dau o copie dupa buletin/pasaport/permis la alegere.

Am semnat contractul care l-am primit pe mail, fiind semnat si stampilat si de firma in speta. Am completat datele mele si le-am dat copie dupa pasaport.

Job-ul consta in faptul ca eu primeam de la clientii lor sume de bani in contul meu personal in euro si dupa trimiteam prin Western Union banii la persoane indicate de ei. Eu primeam un salariu de 500e + comision 5% din ce primeam in cont.

Am intrebat de mai multe ori daca este legal, de ce imi trimit bani in contul meu si nu unui angajat din tara lor si mi s-a spus doar ca Western Union online merge foarte greu.

La 2 saptamani dupa ce am semnat contractul si am pus multe intrebari, primesc mail ca trebuie sa-mi intre in cont 7500e de la clientul lor X din tara Y si sa transmit banii la 2 persoane indicate de ei.

Am fost la banca, am verificat contul, aveam 7500e si i-am trimis conform indicatiilor date de ei.

La 2 zile dupa transfer, ma suna de la banca ca transferul catre mine facut de cetateanul X a fost eronat si sa pun banii inapoi in cont sau sa spun de ce nu ii pun. Am scris toata povestea.

Cand am ajuns acasa, am gasit pe internet, pe un site englezesc care arata multe tipuri de inselatorii, circa 200 cred, ca este o inselatorie si ce am patit eu. Exact modelul de contract , exact cerintele job-ului, descrierea job-ului, atat ca diferea numele firmei.

Cei de la firma respectiva nu au mai raspuns la mail dupa ce le-am scris de problema cu banca, eu inca crezand ca nu am fost inselat .

Acasa am toate mail-urile primite si trimise si le-am si printat. De asemenea de la banca am foile de Western Union ca banii au fost trimisi la persoanele indicate de ei.

Am fost la un sef de la crima organizata si a zis ca o sa ma cheme Diicot-ul pentru a da o declaratie.

Cum se va rezolva aceasta situatie ?

Multumesc mult de tot.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Iulie 2010
gheorghe2010111, utilizator
Cel mai recent răspuns: moniky , utilizator 15:25, 30 Octombrie 2011
Imi cer scuze ca nu am fost cat se poate de clar.

In mail-ul de la firma care "m-a angajat" mi s-a pus ca voi primi in cont suma de 7500e de la citez : "clientul nostru x" (nu vreau sa-i dau numele), un cetatean strain.

Banca unde cetateanul care mi-a transferat banii in este in alta tara, cetateanul nefiind roman.

Banca din Romania, m-a sunat si mi-a spus ca au primit o scrisoare de la banca strainca, a cetateanului care mi-a trimis banii, 7500e, in care scria ca transferul a fost eronat. Am vazut si eu scrisoarea.

Sunt 2 variante. Prima care este si plauzibila este ca i s-au furat banii din cont de cei care "m-au angajat" pe mine. A doua este ca acel domn este mana in mana cu ei dar eu nu cred.
gheorghe2010111 a scris:

Banca unde cetateanul care mi-a transferat banii in este in alta tara, cetateanul nefiind roman.

Banca din Romania, m-a sunat si mi-a spus ca au primit o scrisoare de la banca strainca, a cetateanului care mi-a trimis banii, 7500e, in care scria ca transferul a fost eronat. Am vazut si eu scrisoarea.

Dv. vorbiti despre doua banci. Ati omis cateva detalii pentru a- mi da seama care este legatura dintre ele si pentru a intelege de ce dv. ati primit o scrisoare de la banca din Romania?!

In fine...dv cunoasteti mai bine speta... dar, eu v-as recomanda sa formulati o sesizare la Crima Organizata ori DIICOT, pentru ca deja ati fost implicat, prin inselaciune, in operatiunile unei retele de infractori care au un mod de operare in furtul din conturile bancare, folosindu- se de " inocenti" ca dv.
Pentru siguranta financiara a dv., de a nu fi pus in situatia sa platiti din propriul buzunar cei 7 500 euro, alegeti ceea ce v- am recomandat.
Faptul ca ati primit deja o "instiintare" sa- i puneti la loc in cont, ar trebui sa va dea de gandit:-/

Spuneti ca asteptati "scrisoarea" de la DIICOT?
:wassat: Ma scuzati, este prima oara cand aflu ca DIICOT- ul scrie scrisori:O
Sau poate ati vrut sa spuneti ca DIICOT- ul va va transmite in copie scrisoarea Bancii?!
Nu as vrea sa va alarmez, dar restituirea banilor incasati ar putea constitui ultima problema. Intr-o speta oarecum similara, au fost abordati efectiv oameni de la carciuna din colt de strada si li s-a spus ca un prieten are de incasat niste bani, dar are contul blocat de Finante si au fost condusi la banca, si-au deschis conturi, li s-au virat bani, au predat o parte din bani, o parte au primit-o ca si comision pentru efortul depus, iar instanta de judecata a apreciat ca se fac vinovati de infractiuni informatice si i-a condamnat. Solutia nu e inca definitiva si eu personal o consider total grasita, dar.... va recomand sa tratati problema cu seriozitate si eventual sa apelati la un avocat
Alarmat sunt fiindca nu am incredere in sistemul din Romania. Am vorbit cu un avocat exact in ziua in care am fost contactat de banca din Romania ca a primit o scrisoare de la banca cetateanului, care se afla in alta tara.

Sunt convins ca si eu daca nu aveam probe (toate discutiile intre mine si firma care "m-a angajat" + foile de la banca de unde reiese ca banii au fost transferati catre persoanele indicate de "angajator + site-ul englezesc specializat in a demasca diverse tipuri de inselatorii, printre care si a mea) puteam sa fiu invinuit.

Eu sunt dispus sa merg si la proba cu detectorul de minciuni, pentru ca stiu ca spun adevarul si efectiv nu am stiut ca este o inselatorie.

Vorbind cu avocatul si cu un sef de la crima organizata, ei si-au dat seama imediat in timp ce le povesteam cap-coada ca este o inselatorie. Dar vorbind cu prieteni, cunoscuti, cu angajati ai bancii unde am contul, nimeni nu a banuit asa ceva. Eu sunt tanar si nu am experienta de viata ca alti oameni mai in varsta.

Sper ca oamenii legii sa fie corecti fata de mine. Tribunalul daca nu apreciaza corect situatia mea, ajungpana la CEDO. Din victima nu vreau sa fiu considerat infractor. Nu am gresit niciodata cu nimic in fata legii, nu am amenzi, nu am datorii, am o facultate terminata si muncesc ca oricare altul.
Eu inca sper ca justitia isi face datoria in cele din urma, iar pe dumneavoastra va ajuta foarte mult toate probele pe care le aveti si nu cred ca ati putea fi acuzat de ceva, dar e bine ca ati apelat la un aparator calificat.

Alte discuții în legătură

Teapa transfer de bani sutz sutz Buna ziua, Ma aflu intr-o situatie delicata, in urma cu cateva saptamani am primit un email de la o persoana ce lucreaza pentru o anumita companie cum ca se ... (vezi toată discuția)
Vanzare auto inmatriculat ro pentru export alpyne alpyne scurt istoric.am un auto sa zicem si gasesc client pe net la un pret bun.masina are toate actele in regula,inscrisa pe Romania cu absolut toate taxele ... (vezi toată discuția)
Job teapa la west union group ContSters194762 ContSters194762 Buna ziua Pot spune ca am intrat intr-o mare belea fara sa vreau:sorry:. Povestea mea incepe in felul urmator: Anul trecut prin luna septembrie am primit o ... (vezi toată discuția)