avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA cu norma de venit
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA cu norma de venit

Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : sa zicem ca norma de venit este 8 000 RON/ an , pe baza caruia se calculau pana acum impozit si sanatate. De la 1 iulie ce contributii trebuie sa plateasca respectiva persoana si cine trebuie sa le plateasca?
Cel mai recent răspuns: alexbejan , utilizator 16:44, 8 Septembrie 2010
Da. Cu mentiunea ca
“Venitul net anual dintr-o activitate independenta stabilit pe baza normei de venit nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii normei de venit, inmultit cu 12.”

Iar "Cotele contribuțiilor individuale prevăzute la alin. (1) sunt
cele prevăzute de lege pentru contribuția individuală de asigurări
sociale, pentru contribuția individuală de asigurări pentru șomaj,
precum și pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate."

Deci 10.5% pensii, 0.5 somaj, 5,5 sanatate. din norma.
Aceste cote de contributii individuale se platesc pe langa ceea ce PFA independent plateste deja? (ma refer la PFA activitate independenta)
Nu, reprezinta acelasi lucru. Sunt contributiile datorate de PFA
Am fost astazi la CAS si momentan ei nu au primit nimic; iar dupa spusele lor mai dureaza pana se pune in aplicare. Problema este ca nu te poti inscrie chiar acum pentru plata CAS cu 10.5% din norma. Posibil ca atunci cand se va pune in aplicare sa se aplice penalitati pe sumele restante (Care nu au putut fi platite)..
Pe legea veche CAS aplicat in general, si pentru pfa-uri este 31.5% din suma declarata.
O solutie ar fi urmatoarea:

10.5% din 8000=840lei este CAS-ul pentru PFA cu norma de 8000 pe an.
Atunci, pentru a plati suma de 840 ron, as putea sa declar la CAS un venit de 2666 ron si sa se aplice 31.5% care inseamna tot 840 ron.
Cum este mai bine?
Marius pe luna iulie din cate stiu nu mai poti modifica suma asigurata. Probabil cel mai bine e sa depui o noua declaratie pentru august, venitul asigurat 224 RON / luna, iesi cu 70.11 RON / luna. Pe luna iulie, diferenta ce ar trebui sa o dai cine stie cat o sa dureze sa o poti da, evident pina platesti se aduna penalitati...

Sunt curios ce o sa se intample cu cei ce au acum un venit asigurat mai mare si a caror contributie lunara este mai mare decat cea calculata pe baza noilor norme; cine are acum venitul asigurat 600 ron, plateste 31.3% ~188 RON / luna. La o norma de 20.000 RON pe an ar veni ca trebuie sa contribuie cu 175 RON / luna. Ii da statul banii inapoi pe luna iulie? Il "forteaza" sa dea mai putin de acum inainte!?

Alte discuții în legătură

Sunt angajat cu carte de munca si vreau sa imi deschid intreprindere individuala - contributii? Shaloo Shaloo Buna ziua. Sunt angajat cu carte de munca la o firma si vreau sa imi deschid un II cod CAEN 9002 - activitati suport interpretare artistica (SONORIZARI). ... (vezi toată discuția)
Og 58/2010 pt asociatiile de proprietari mihasi mihasi 1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari? 2. Au aparut normele de ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa norma venit - servicii sua xeonet xeonet Salut, Am observat o multime de discutii pe aceasta tema insa din pacate din una nu a avut o concluzie. As vrea sa va intreb in cazul PFA cu norma de ... (vezi toată discuția)