avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA cu norma de venit
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA cu norma de venit

Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : sa zicem ca norma de venit este 8 000 RON/ an , pe baza caruia se calculau pana acum impozit si sanatate. De la 1 iulie ce contributii trebuie sa plateasca respectiva persoana si cine trebuie sa le plateasca?
Cel mai recent răspuns: alexbejan , utilizator 16:44, 8 Septembrie 2010
@Popu
Pentru orice client din afara Romaniei activitatea e considerata independenta. Alte delatii nu conteaza.

@cris2279
1. la norma de venit nu. Impozitele pe pfa se platesc exclusiv la norma, nu conteaza ce venituri mai obtii din activitati dependente.
Doar in regim real venitul obtinut din activitati dependente se va lua in considerare la calculul impozitelor.

2. Ma refer la cele care erau inainte, insa s-au schimbat.
- inainte 1 iulie: impozit 16% , sanatate 5,5% ambele din norma de venit si pensii 31,3% din baza pe care o stabileai tu.
- dupa 1 iulie: impozit 16%, sanatate 5.5%, somaj 0.5%, pensii 10.5%, toate din norma de venit.
&grandanat Iarasi am intrebari:

1. Ca sa facturez in afara, ar trebui eu ca PFA sa ma inscriu in acel "Registru Opratorilor Intracomunitari" de curand aparut? De exemplu facturez o firma din Franta fara TVA, este nevoie sa ma inscriu in ROI?
2. Daca in momentul de fata lucrez la o firma de drept roman, cum as putea sa facturez o societate din Franta?
NU POT FI INSCRISE in Registrul operatorilor intracomunitari:
- persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA;
- persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoana impotriva careia s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale in legatura cu operatiunile intracomunitare (se anexeaza documentele eliberate de organele de urmarire penala);

Contribuabilii au obligatia sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari:

1. La data inregistrarii ca platitori de TVA, DACA au intentia sa efectueze operatiuni intracomunitare
2. Inaintea efectuarii operatiunilor intracomunitare de catre persoanele inregistrate deja ca platitoare de TVA

Daca esti PFA si nu esti inregistrat in scopuri de TVA nu POTI fi inscris in registru
&grandanat, buna ziua!

Va citez: "PFA norma de venit ce colaboreaza cu un singur client,
cea mai intalnita situatie; exact la fel am avut si eu, tot in IT.
Activitatea desfasurata pentru client va fi mai mult ca sigur declarata dependenta."

De ce sunteti sigur ca in acest caz activitatea va fi declarata dependenta? Daca se evita acele conditii de dependenta, nu vad de ce sa nu fiu "independent"... Am obiect de activitate soft la comanda, trec si 2-3 luni pana cand realizez cate un modul dintr-o aplicatie care nu stiu cat de complexa va fi (in functie de dorintele clientului), facturez si inchei proces verbal de receptie la intervale de timp neregulate si mai mari de o luna. Lucrez acasa, pe computerul personal, folosesc licenta platita de mine, nu sunt pontat, nu am avantaje din partea clientului, cand termin modului actualizez aplicatia de acasa... Nu pot fi considerat "independent"???
Multumesc...
Ultima modificare: Luni, 9 August 2010
livius_sv, utilizator
Buna seara,

Sunt PFA pe judetul Tulcea, cod caen 6202, norma de venit pana la 1 iulie 2010 a fost de 4050RON/an. Cum aveam si carte de munca, aceasta norma de venit se injumatatea, mai exact era 2025RON/an, eu platind impozit (16% pe an din aceasta norma), respectiv sanatate (5,5% pe an din aceasta norma). Totul corect pana aici, nu?
De la 1 iulie 2010 insa norma de venit nu poate fi mai mica de 12 salarii minime pe economie, deci nu poate fi mai mica de 7200RON/an/. Am sunat la Fisc Tulcea si nu au primit inca noile norme de venit. Eu, insa, pana pe 25 august (poimaine) trebuie sa depun noua declaratie de somaj (0,5%), respectiv pensie (10,5% -> care apropo, nu a aparut inca, nu?). La ce suma aplic eu aceste procente, avand in vedere ca acestea se refera la venitul pe luna iulie, iar eu nu stiu noua norma de venit?

Alte discuții în legătură

Sunt angajat cu carte de munca si vreau sa imi deschid intreprindere individuala - contributii? Shaloo Shaloo Buna ziua. Sunt angajat cu carte de munca la o firma si vreau sa imi deschid un II cod CAEN 9002 - activitati suport interpretare artistica (SONORIZARI). ... (vezi toată discuția)
Og 58/2010 pt asociatiile de proprietari mihasi mihasi 1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari? 2. Au aparut normele de ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa norma venit - servicii sua xeonet xeonet Salut, Am observat o multime de discutii pe aceasta tema insa din pacate din una nu a avut o concluzie. As vrea sa va intreb in cazul PFA cu norma de ... (vezi toată discuția)