Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : sa zicem ca norma de venit este 8 000 RON/ an , pe baza caruia se calculau pana acum impozit si sanatate. De la 1 iulie ce contributii trebuie sa plateasca respectiva persoana si cine trebuie sa le plateasca?
Eu tot incerc sa ma lamuresc cu aceste norme si am tousi cateva raspunsuri care sunt contradictorii:
1) Daca PFA-ul meu va fi considerat dependent ce platesc ? Exemplu cu 8000 RON norma de venit pe an. Beneficiarul de servicii plateste ceva?
2) A fi PFA dependent si a realiza venituri profesionale repetitive este acelasi lucru?Ce se intampla PFA-uri cu venituri ocazionale?
3) Daca PFA-ul meu ramane independent, ce anume platesc si din ce baza de calcul?
cris
1. Daca esti dependent in relatia ce o ai cu Firma X, nu mai conteaza norma de venit in relatia contractuala ce o ai cu firma X (cel putin asa inteleg eu normele).
Mai jos un calcul facut cu cine / cat are de plata. www.avocatnet.ro/content/for...
3. Daca activitatea PFA-ului e independenta se platesc 10.5% pensii, 5.5% sanatate (asa era si inainte), 0.5% somaj, baza de calcul fiind norma de venit (daca esti la norma de venit)
Atentie!. PFA-ul nu poate sa fie considerat dependent sau independent, este PFA si atat. Activitatatile desfasurate de un PFA pentru un client pot fi dependente sau independente !. (PFA poate desfasura si activitati independente si dependente in acelasi timp)
1. Daca o activitate desfasurata de dumneavoastra pentru un client e considerata dependenta atunci de va impozita ca un salariu, cu retinere la sursa. Pentru suma facturata clientul(platitorul de venit = beneficiarul de servicii) va retine din banii pe care vi-i da contributiile(5.5 sanatate, 0.5 somaj, 10.5 pensii * + impozit pe venit 16%).
In beneficiarul de servicii va plati pentru aceeasi suma, partea lui de contributii( ca si angajator): CASS 5.2 %, somaj 0.5 %, CAS 20.8 %, FNUASS 0.85 %, etc- nu stiu toate impozitele)
Norma de venit nu intra nici macar in discutie. Impozitele pentru norma de venit le platit dumneavoastra personal. 10.5 pensii, 0.5 somaj, 5,5 sanatate, toate aplicate la norma.
2. veniturile din activitati dependente sunt considerate salariale.
"veniturile profesionale repetitive" sunt venituri activitati independente
3.PFA-ul ramane PFA. Daca desfasurati doar activitati independente platiti contributiile la asigurarile sociale individuale + impozitul pe venit
10.5 pensii, 0.5 somaj, 5,5 sanatate, 16% venit - toate aplicate la norma
Studiu de caz - PFA norma de venit ce colaboreaza cu un singur client,
cea mai intalnita situatie; exact la fel am avut si eu, tot in IT.
Activitatea desfasurata pentru client va fi mai mult ca sigur declarata dependenta. Rezulta obligatiile de plata:
* Din partea clientului:
CASS 5.2 %, somaj 0.5 %, CAS 20.8 %, FNUASS 0.85 % etc, din sumele facturate. ** Din partea PFA 5.5 sanatate, 0.5 somaj, 10.5 pensii, 16% imp pe venit, din sumele facturate. Aceste procente vor fi retinute de platitor si transferate catre bugetul de stat. Deci din suma facturata pentru un serviciu se vor scadea aceste contributii si "in mana" se va primi diferenta. + TOT din partea PFA
- impozitele ca si pfa pe baza normei de venit. 5.5 sanatate, 0.5 somaj, 10.5 pensii, 16% impozit pe venit, toate din norma de venit. Platite de dumneavoastra personal.
Stiu ca pare absurd, dar chiar asa este. PFA-urile pe norma de venit au cel mai mult de suferit. Tocmai de aceea eu l-am suspendat inca de luna trecuta. Solutia cea mai buna a fost revenirea la carte de munca.
Nota. am modificat mesajul pentru ca uitasem de impozitul pe venit.
grandanat, o impresie asupra unui caz :)
sunt pfa, IT, norma de venit, singur client din SUA, facturez lunar serviciile prestate, imi platesc internetul, curentul, licentele pe programele ce le folosesc, lucrez de acasa (nu am fost in SUA de cand ma stiu) impresia mea este ca am fost / ramin independent; tu ce impresie ai pe baza celor spuse de mine sunt independent?!
&grandanat:
Doua intrebari:
1) Impozitul pe venitul considerat de natura salariala- se mai ia in calcul deducerea, cum se calculeaza el?
2) Impozite ca si PFA la norma de venit: aici nu inteleg procentele- va referiti la cele care erau inainte? Pentru ca pana la 1 iulie: impozit 16% , sanatate 5,5% ambele din norma de venit si pensii 31,3% din baza pe care o stabileai tu.