avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatia de delegare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatia de delegare

Buna seara,
As avea urmatoarea nelamurire legata de delegare si diurna (indemnizatie de delegare) in tara a unui salariat.
Asadar, care este nivelul minim si maxim al acestei diurne? Si in ce act normativ il gasesc?
Apoi, pentru acordarea diurnei in tara trebuie intocmit act aditional la CIM?
Ce sume ar impune legea sa fie acordate obligatoriu cu titlu de diurna, si cand se face decontarea acestora?
Va multumesc frumos.
Actul normativ m-ar interesa foarte mult
Cel mai recent răspuns: nyusziful , utilizator 16:14, 12 Decembrie 2012
1. Codul Muncii
art.44 alin.2 : Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

2. HG nr.1860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului

Art 2 Pentru salariaţii din cadrul companiilor naţionale, societăţilor comerciale şi regiilor autonome la care drepturile salariale se acordă prin negociere, drepturile băneşti pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în cadrul localităţii, în interesul serviciului, se acordă în condiţiile prevăzute în contractele colective sau individuale de muncă.

Anexa la HG nr.1860/2006, art. 9 - Persoana aflată în delegare sau detaşare într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă primeşte o indemnizaţie zilnică de delegare sau de detaşare de 13 lei, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea.

3. Potrivit prevederilor articolului 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare. Asadar, cheltuiala cu diurna este deductibila in limita a 2.5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice potrivit art. 21 alin. (3) lit. b din Codul fiscal .

Potrivit art. 9 din HG 1860/2006 , indemnizatia zilnica de delegare si detasare in Romania care este 13 lei, iar nivelul maxim deductibil este 32.5 lei (13x 2,5) conform art. 21 alin. (3) lit. b din Codul fiscal .

Deci, diurna maxima acordata unui angajat si care este integral deductibila fiscal are o valoare de 32.5 lei.
Va multumesc frumos.
Si valoarea minima ramane de 13 lei? Adica este suma legala aceasta, daca le-o acord asa salariatilor?
In plus, in cat timp de la sosirea din delegare trebuie sa le decontez acesti bani? Este un termen impus de lege?
De asemenea, banuiesc ca ea trebuie stabilita anterior plecarii in delegatie, prin RI si CCM?
De asemenea, am gasit pe un site de dreptul muncii acest paragraf : "insa, diurna nu se stabileste unilateral de catre angajator ci prin negociere cu salariatul. Aceasta negociere trebuie sa porneasca de la drepturile salariatului stabilite prin Codul muncii si prin contractul colectiv de munca aplicabil care au caracter minimal. Asa fiind, intelegerea celor doua parti, angajator si salariat cu privire la diurna acordata acestuia din urma, in perioada delegarii/detasarii se materializeaza intr-un act aditional la contractul individual de munca."

Va multumesc foarte mult
1. Este legal daca acordati diurna minima ...

2. Din cate cunosc, cheltuielile de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, se justifica in termen de cel mult 3 zile lucratoare de la sosirea din deplasare, exclusiv ziua sosirii.
am inteles si va multumesc.
Poate stiti, este si un act normativ unde sa imi apara acest termen de decontare?
Era prevazut in Decretul nr.209/1976 ...

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cu deplasari, deductibile sau nu vasco_dan vasco_dan O societate comerciala din Bacau a contractat o lucrare la Bucuresti in domeniul constructiilor. Acolo a inchiriat un apartament pentru muncitori. In ... (vezi toată discuția)
Diurna minima? oanita28 oanita28 Buna, As dori sa stiu care este diurna minima pe care un salariat al unei companii private o poate primi pt deplasari in tara. Multumesc! (vezi toată discuția)
Diurna srl 2010 cristian_barna cristian_barna Pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în interesul serviciului, care este suma ce se poate deconta zilnic si unde este reglementat ... (vezi toată discuția)